Yunanistan Ekonomisini Düzeltecek Önlemler

Mustafa Geveli

Yunanistanı bu ekonomik krizden çıkaracak değişik stratejiler tespit edilmek aşamasında, AB Yunanistana ekonomik yardımın devam edeceğini bildirdi. Ama bu kadar zemine oturmuş problemlerin kısa zamanda üstesinden gelmek bir tarafa, bu stratejileri uygulayabilmek çok kişi için hayli utopik gözükmektedir. Ülkenin kısa zamanda sosyal ve emeklilik sistemini düzeltmesi zor erişilir bir hedeftir. Papandreou hükümeti buna karşı değişik statejiler ve önlemler almak istemektedir.

Bu stratejilerin içinde kamu çalışanlarının maaşlarında 6% ya varan kesintiler, bakanlıkların bütçelerini 10% azaltmak, emeklilik limitini yükseltmek, yakıt, sigara ve alkohola ekstra vergi koymak ile bu işin içinden çıkmayı planlamaktadır. Kamu çalışanlarına verilen ikramiyelerin kaldırılması, borsada yer almayan KİT yöneticilerinin ücretlerinde yüzde 50’ye varan kısıtlamalar getirmek, değeri 400 bin avronun üzerinde olan taşınmaz mal varlıklarının yıllık yüzde 1 oranında vergilendirilmesi, 2010 yılı içerisinde 2 bin avronun altındaki emekli maaşlarının yüzde 1,5 oranında arttırılması gibi önlemler ekonomiyi yeniden düzenlemek için kullanılacaktır.

Yunanistan hükümetinin uygulamak istediği kalkınma ve istikrar planı:
Yunan ekonomisini 3 yıl içinde, yani 2012 yılı sonuna kadar bütçe açığının GSYH nın 2,8% düşürmeyi planlamaktadır. Yunanistan ekonomisinde 2008 yılında 2% oranında büyüme kaydedilmesine rağmen 2009’da 1,2% oranında küçülme yaşanmıştır. Yatırımlarda 20%, ihracatta 16%, ithalatta 25% oranında azalma olmuştur. 2010 yılında 0,3% oranında bir büyüme hedeflenmesi, bu çerçevede 2012 yılı içinde, kalkınma hızının 1,9% ve 2013 ta 2,5% olmasıdır.

Ekonomi ve İstikrar Programı’nda, bütçe açığının GSYH’ya oranının 2010 yılında 4%, 2011’de 3,1%, 2012’de ise 2,8% olarak öngörüldüğü, bu çerçevede 2009’da 12,7% olan bu oranın, 2012’de 2,8% gerilemesi hedeflenmesi, 2013 yılında stratejilerin belirlenmesini kolaylaştıracaktır.

Ayrıca bunun yanında Yunan hükümeti Yunan tüketicilerine fiş toplatma politikası ile vergi kaçakçılığının önüne geçmek istemektedir. Bunun yanında senelik 40000 euroya kadar geliri olan vatandaşlar daha az bu rakamın üstüne çıkanlar ise daha çok vergi vereceklerdir. 2.857 Euro ya kadar geliri olan vatandaşlar daha az vergi vereceklerdir. Buna karşılık bu gelirin üzerinde aylık gelirleri olanlar ise daha fazla vergi vereceklerdir. Fiş toplamayan gelir sahipleri, gelirlerine göre 100 ile 2.550 Euro arası ekstra vergi vereceklerdir. 1000 Euro luk toplanmayan fişe karşı 100 Euro ekstra vergi kesilecektir. Özel girişimciler ise daha iyi bir konumda olacaklardır. Onlara yeni kanun ekstra vergi indirimleri öngörmektedir. Onlar için senelik vergilendirilmeyecek gelir 10.500 Euro dan 12.000 arttırılmıştır. Bundan dolayı 45.000 Euro ya kadar geliri olan kişilere de vergi indirimleri öngörülmektedir.

Yunanistan ın ekonomik problemlerinini üstesinden gelmek için uygulamak istediği kalkınma planını diğer AB ülkeleri ile karşılaştıracak olursak, Yunanistan ın işinin o kadar da kolay olmayacağı gözler önüne serilebilir. Servis sektöründe, altyapı çalışmalarında ve ekonomik açılım projelerinde Yunanistan büyük fark atan İrlanda, kamu çalışanlarında 20% varan kesintiler ile işi ne kadar ciddiye aldığını belirtmektedir. İrlanda da kamu çalışanları AB içinde en iyi kazananlar arasındadır. İrlandayı Amerikan şirketleri ve vergilendirme kriterleri açısından triangle tezini yakalamak isteyen şirketler kalkındırmıştırlar. Ülkede üretim diye bir şey yoktur. Ülke ekonomisi sadece tarıma ve servis sektörüne dayanmaktadır. Yine de AB içinde Yunanistan a büyük fark atmıştır.

AB artık Yunanistan ekonomisi tam kontrol etmek istemektedir. 2001 de Yunanistan Euro para birimine geçiş aşamasında yanlış ve manipule veriler vermiştir. AB bunu isteseydi, daha o zaman anlardı. İşin aslı, AB ve bu durumda aldatılmayı ciddiye almamış, Euro para biriminin elinden geldiği kadar ülkeye yaymak istemiştir. Kısacası duruma göz yummuştur. Ondan dolayı da şimdi, ekonomik açıdan AB de bir haciz ülke haline gelen Yunanistanı kurtarmaktır.

Yunanistan Maastricht kriterlerini yakalamak zorundadır. Ama nedir bu Maastrich kriterleri?

Yunanistan şu kriterleri yakalamak zorundadır.
1. Yeni borçlanma GSYİH 3% geçmemek zorundadır.
2. Toplam borçlanmanın GSYİH nın 60% aşmaması gerekmektedir.
3. Ülke enflasyonun, AB nin ekonomik açıdan en sabit 3 ülke ekonomisinin enflasyon ortalamasını 1,5% aşmamasıdır.
4. Uzun vadeli faizlerin AB nin ekonomik açıdan en sabit 3 ülke ekonomisinin faiz ortalamasını 2% aşmamasıdır.
5. Para biriminin en az 2 sene ve devalüasyona uğramadan AB para birimi limitinde olması gerekmektedir. (Şimdi ortak para birimi vardır: Euro ve bu kriter ülkelerin Euroya geçmeden önce izlemeleri gereken politikadır. Yunanistan Euro para birimine dahil olduğunda, bu kriteri göz ardı edebiliriz).

Bu kriterlerden Yunanistan en azından 1,2 ve 3 numaralaraki kriterlere erişirse, ekonomisi dengeleyebilir. Fakat bu rakamları yakalamak şimdilik ülke ekonomisi için hiç real değildir.

Ondan dolayı AB Yunanistana yardım elini uzatmaya hazırdır. Yardım etmesi krizin diğer ülkelere yayılmaması ve Euro para biriminin Dolara karşı değer kaybetmemesi için olacağı söylenebilir. AB içinde güçlü ülkeler artık ülkemize sadece kendi çıkarları doğrultusunda yardım edeceklerdir. Almanya ve Fransa nın ülkemize senelerce ettikleri yardım kötüye kullanılmış ve bunun yanında Yunanistan memurlar ülkesi haline gelmiştir. Bundan dolayı ülke ekonomisinin acilen tamire ihtiyacı vardır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
YAZARIN SON YAZILARI
Avrupa Birliği ve Yunanistan - 24 Haziran 2011 14:31
Dunning-Kruger Sendromu - 15 Mayıs 2010 09:21
Euro`nun Değer Kaybetmesi - 30 Mart 2010 13:38
AB mi yoksa IMF mi? - 23 Mart 2010 14:28
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ