AB`nin Yunan Ekonomisine Bakış Açısı

Mustafa Geveli

Avrupa Birliği`nin sabrı Yunanistan ile taşmak üzere iken, AB Yunan ekonomisine sıkı bir kemer sıkma ve tasarruf politikasını emretmektedir.  Avrupa Komisyonu Yunanistan`dan, uygulayacağı tasarruf politikası hakkında daha sık ve detaylı ekonomik rapor beklemektedir. Bu politikanın da yeterli olacağı kesin değildir, çünkü ekonomik sorunların boyutu Euro için çok büyük bir tehlike ifade etmemektedir. AB, Yunanistan`ın ekonomik kaosuna ve ekonomik çıkmazına karşı uygulanacak politikalarda artık tam söz sahibi olma yolundadır. 2009 un sonuna kadar AB nin Yunanistan hakkındaki görüşü, Yunanistan ın kendi ekonomik sorunlarını kendisini çözmesi paralelindeydi. Fakat şimdi durumlar tam olarak açıklık kazanmasından sonra ve AB`nin Yunanistan`ın kendi ekonomik sorunlarını tek başına çözemeyeceğini anlamasından sonra, nihayet gemleri eline almıştır. Yunanistan Euro para biriminin sabitliği için müthiş bir tehlike olması dışında, kendi içinde olası bir enflasyonun AB ülkelerine de zincirleme dağılma tehlikesi de Avrupa Komisyonun büyük korkularından bir tanesidir. AB para birimi komiserini  Almunia`nında  demecine göre,  ilk rapor 16 Mart ta beklenmektedir. Bu politika Avrupa ülkeleri için bugüne kadar Yunan ekonomisini besleyen ülkelerdeki ekonomik çevreleri de mutlu kılmıştır. Bu ülkeler verdikleri paraların Yunanistan da etkin kullanılmamasını senelerce şikayet  etmektedirler. Bu ne demektir. Bu şu demektir: “ Yunanistan`daki  hükümetlerin bugüne kadar uyguladıkları ( Άρπα Κώλλα) politikalarını bundan sonra o kadar da kolay uygulayamayacakları anlamına gelmektedir”. Bizim Azınlık ta da olduğu gibi, Yunanistan da sadece şapka sallayarak ve kahve köşesinde oturarak artık para kazanılması güçleşecektir. Avrupa Birliği bundan sonra, Yunanistan`dan bol laf bol para yerine, az laf bol para politikasının benimsenmesini istemektedir.  AB  Yunanistan`ın batmasına izin vermez, ama sadece bu şartlar altında.

Bunun yanında AB Komisyonu Yunanistan a yeni yaptırım da uygulamayacaktır. Yunanistan hükümetinin, yeni borçlanmayı şimdilik 13% lerden  Maastrich  kriterlerin altına ve kendi bütçe açığını GSYİH sının da 3% altına indirebilmesi için 2012 kadar zamanı vardır. AB`nin Yunanistan ekonomisini düzeltmesi için uygulayacağı politika ne kadar hedefe yakın gibi gözükse de, şimdilik erişilmeyen bir rüya gibidir. Bu hedefler erişilmez değildir, fakat Yunan ekonomisini ve Yunanistan`daki  ekonomik şartları bilenler için kolay erişilecek bir politika değildir. Yunanistan´ın tasarruf politikasının ne kadar real  olduğunu  anlayabilmek için İngiltere örneği ile karşılaştırabiliriz. AB içinde saygın bir ekonomik güç olan ingiltere,  şimdilik bütçe açığını 12.6%`lardan 6 sene sonra yarılamasını planlaması, Yunanistan`ın uygulamak istediği tasarruf politikasının ne kadar surrealist  bir zemine ait olduğunun belirtisidir. Tabii ki bu tasarruf döneminin de anlamı şudur: Ekstra vergi ve bol kesinti. Fatura yine halka patlayacaktır. Yunan ekonomisini,  giderin girdilerden hayli fazla olduğu bir kutu varsaysak  ve Yunanistan ın üretim ülkesi değil de, bir tüketim ülkesi olduğunun bilincinde olsak, işte o zaman durumun Yunanistan ekonomisi ve ülke içinde yaşayan sosyal çevreler için ne kadar da zor olduğunu daha iyi anlayabiliriz.

 AB Komisyonu bunun yanında Euro para birimine karşı finans piyasalarında gerçekleşebilecek tüm spekülasyonların  da minimuma indirmeyi planlamaktadır. AB elinde bu spekülasyonların  karşısına geçebilecek kapasite vardır. Ekonomik analistler de bu stratejilerin AB kaynaklı bonolar ve diğer fonlar ile gerçekleşebileceğini vurgulamaktadırlar. AB kendi kontrolü altında Yunanistan ı borçlandırmak istemektedir. Bunun nedeni de ABD de gerçekleşen Lehman  olayı  onları hayli korkutmuştur.  AB Komisyonu Yunanistan`ı Avrupa`nın  Lehman`ı  saymaktadır. Herkesin batmaz dediği ABD bankası nihayet 2008 de batmıştır. Yunanistan`ın da bu duruma düşmesini aslında kimse istememektedir. Bundan dolayı AB kendi kontrolünde finans politikası ile durumu düzeltmek istemektedir. Ama işin kötü tarafı Yunanistan`ın  AB GSYİH sına sadece 3% değerinde katkı sağlamasıdır. Yunanistan AB ülkeleri içinde sadece bir cüce durumundadır. Yunanistan ın bir olası felementesi  domino  etkisi ile zincirleme etki ile İtalya`yı, İspanya`yı  ve Portekizi  de vurur. Ekonomistlerin de düşüncelerine göre, böyle bir durumun gerçekleşmesi durumunda,  AB`nin bu genel ekonomik bataktan çıkamayacağı doğrultusundadır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
YAZARIN SON YAZILARI
Avrupa Birliği ve Yunanistan - 24 Haziran 2011 14:31
Dunning-Kruger Sendromu - 15 Mayıs 2010 09:21
Euro`nun Değer Kaybetmesi - 30 Mart 2010 13:38
AB mi yoksa IMF mi? - 23 Mart 2010 14:28
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ