AB İçinde Yunanistan Ekonomisi – 1

Mustafa Geveli

Bilindiği gibi, ekonomik skandallar ülkesi Yunanistan ı bugünlerde yeni bir ekonomik skandal zedelemek üzere. AB Komisyonu Yunanistan ın vermiş olduğu bütçe açığı verilerine artık inanmamaktadır. AB Komisyonu Yunan makamlarını, bütçe hesaplamalarında kullanılan statistiksel verileri manipule etmekle ve 2004 ün statistiksel verilerini kullanmakla suçlamaktadır (Yunanistan 2004 yılında Olimpiyatları düzenlemiş ve ülkeye hayli büyük finansman girmiştir. Yunanistan AB yardım fonlarının girdiği en başta ülkeler olmasının dışında, 2003 yılında ülkede Olimpiyatlar nedeniyle iş hacmi cok yükselmiştir. Bu verilerde 2004 yılı statistiksel verilerine yansımıştır). Bu suçlamalar içinde daha nice suçlamalar ile karşı karşıya kalınacağı kaçınılmazdır.

AB Komisyonunu görüşüne göre, Yunanistan ın 300 milyarlık bütçe açığının Avrupa ekonomisine yaratacağı negatif etkinin, beklenenden daha da büyük olacağıdır. Bunun yanında Yunanistan Merkez Bankasının IMF den almış olduğu borçları da göz önünde bulundurursak, bütçe açığı belki yarım trilyonlara erir. Yunanistan bu borçlanma ile GSYİH içinde 40% erişen kamu sektörünü ve kamu çalışanlarını finanse etmektedir. AB Komisyonu, Yunanistan İstatistik Dairesini yanlış hesaplamalar ile suçlamaktadırlar. AB Komisyonu ülkenin istatistik dairesini ülkenin politik çevrelerin güdümü altında bulunması ile suçlamaktadır. Yunanistan İstatistik Dairesinin tam 14 girdi ve çıktıda hatalı hesaplama yaptığı saptanmıştır. Bugüne kadar yapılan araştırmalarda Atina hükümetinin 2004 ten sonra bir kere daha rakamları manipule ettiği saptanmıştır. Yunanistan ın Euro ya geçmesinden önce olan dönem olarak bilinen 1997-2000 yıllarının da bütçe açığı verilerinde manipulasyonların gerçekleşleştirildiği saptanmıştır. Ülkede bütçe açığının Gayri Safi Yurt İçi Hasılanın 3% kapsadığı verilerin yanlış olduğu saptanmıştır. Eğer asıl veriler verilseydi, o zaman Yunanistan Avrupa Para Birimine dahil olamazdı.

O zamandan beri Yunanistan İstatistik Mercilerinin hiç te değişmediği söylenebilir. Yeni Demokrasi Partisinin 2008 Yunanistan Parlamento seçimlerinden önce bütçe açığı verilerini artıya doğru düzelttiği saptanmıştır. Aynı hükümet 2008 baharında bütçe açığının GSYİH içindeki payının 3,7% olduğunu bildirmiştir. Hükümet değişiminden hemen sonra PASOK hükümeti bütçe açığının GSYİH içindeki payını 12,7% hata payı ile düzeltmiştir. Bu eski hükümetin ne denli manipülasyona eğimli olduğunu da gözler önüne sermiştir. AB Komiseri Günther Oettinger bu olaylardan sonra şunları söylemiştir:” Yunanistan ın bu güne kadar Avrupa halkına yapmış olduğu katkı onları kazıklamasıdır”.

Bu durumda rating firmalarının Yunanistanın borç geri ödeme kapasitesini riskli göstererek bundan sonra ülkenin borçlanmasını da daha pahalandırmıştır. Bundan sonra borçlanma faizleri yüksek olacaktır. Kısacası Yunanistan a borçlanma pahalıya patlayacaktır.

Hükümetlerin bugüne kadar izlemiş oldukları (raketeering) politikaları yine halka yansıyacaktır. Uygulanacak olan vergiler ile Yunanistan bütçe açığı kapatılmaya çalışılacaktır.

Bu veriler neticesinde 2010 un Yunan halklı için hiç de iyi olmayacağı söylenebilir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
YAZARIN SON YAZILARI
Avrupa Birliği ve Yunanistan - 24 Haziran 2011 14:31
Dunning-Kruger Sendromu - 15 Mayıs 2010 09:21
Euro`nun Değer Kaybetmesi - 30 Mart 2010 13:38
AB mi yoksa IMF mi? - 23 Mart 2010 14:28
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ