AB mi yoksa IMF mi?

Mustafa Geveli

Yunanistan önümüzdeki 2 ay içinde tam 20 milyar borcu finanse etmesi gerekmektedir. Öyleki ülkenin ekonomik dengesizliği yüzünden de yatırımcılar ve kredi enstitüleri çok yüksek faizler talep etmektedirler. Ayrıca gecen hafta 10 senelik Yunanistan devlet bonolarının risk oranı diğer ülke risk oranına göre 329 birim artmıştır. Euro para birimi ülkeleri içinde Yunanistan ın konumu hayli dengesizdir.

Ekonomistlerin de analizlerine göre, Yunanistan önümüzdeki 2 ay içinde finansman giderlerini düşüremez ise, o zaman dış para yardımına yönelmesi kaçınılmazdır. Ondan dolayı da Yunan hükümetinin İMF ten borç istemesi söz konusudur ve gerçeğe yakındır. Eğer bu hafta AB ülkeleri ortak bir finansman ile Yunanistan a ekonomik yardım paketi sunamazlar ise, ülke büyük bir ihtimalle İMF ye yönelecektir. Yunanistan a ekonomik yardım paketi sunma açısından AB ülkeleri içerisinde de bir belirsizlik ve anlaşmazlık vardır. Almanların yardım etmeye isteksiz tavırları diğer ülkeleri de kararsızlığa itmektedir.

Bunun yanında Yunanistan bir İMF programı üstünde çalıştığını belirtmiştir. Yunanistan örneğin Almanya dan veya Hollanda dan aylık 5 milyarlık devlet tahvillerine karşın, 725 milyon daha fazla para ödemek durumundadır. Kısacası Yunanistan ın finansmanı daha pahalı olmuştur. Bu pahalılığı da halk yüklenmek zorundadır. Arıca Yunanistan, İMF den alacağı yardım paketi için IMF nin şimdiki % 3,25 lik faizi ile geri ödemek zorunda kalacaktır. Ayrıca Yunanistan, uyguladığı kemer sıkma politikası ile daha iyi şartlar altında finansman talep etmektedir.  Hükümetin verdiği söze göre, önümüzdeki sene içinde bütçe açığını % 12,7 den % 8,7 ye indirmesi beklenmektedir.

Yunanistan yıllarca, AB ye yanlış ekonomik veriler vermiştir Bu da AB yi finanse eden ülkeleri hayli kızdırmıştır. AB Yunanistanın Euro para birirminden çıkarılmasını da düşünmektedir. Fakat Almanya Yunanistan ı para biriminden çıkarabilmek için AB kanununda değişiklikleri düşünmektedir. Bunun aksine de, AB bilateral krediler ile Yunanistan ı finanse etmek istemektedir. Bailout programı ile Yunanistan ın kurtarılması düşünülmektedir. Eğer AB hümümetleri, AB kanununun 103 maddesine göre (no bailout), Yunanistan a ekonomik yardım uygulamak isterler ise, hiç bir kanuni yükümlülük altına girmeden uygulayabileceklerdir. Bu kanun, AB ekonomik kanunlarına uymayan üye ülkere, bir ekonomik kriz durumunda AB tarafından yardım zorunluluğu olmadığını belirtmektedir. Bütün bu unsurlar AB ekonomik toplantısında görüşülecektir.

Aslında Almanya yardım etmemekle haklı, niye mi haklı?

İlk olarak önde gelen yiyiciler gitmedikçe ve Yunanistan da politik ve ekonomik zemin parazitlerden temizlenmedikçe, verilecek her cent haramdır da ondan. Aksi halde o para yine yinecek, ve fatura yine halka kesilecektir. Bunu maalesef Almanlar çok iyi bilmektedirler.  Fakat bu da yeterli değildir. Halktaki vergi ve ekonomi anlayışınında radikal değişiklikler gerekmektedir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
YAZARIN SON YAZILARI
Avrupa Birliği ve Yunanistan - 24 Haziran 2011 14:31
Dunning-Kruger Sendromu - 15 Mayıs 2010 09:21
Euro`nun Değer Kaybetmesi - 30 Mart 2010 13:38
AB mi yoksa IMF mi? - 23 Mart 2010 14:28
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ