Yunanistan’da mali ve toplumsal buhran derinleşiyor

Aydın Bostancı

Ülkemiz daha önce eşi benzeri görülmemiş bir mali ve toplumsal buhranın içerisinden geçiyor. İnsanlarda geleceğe yönelik bir umutsuzluk ve karamsarlık hakim. Her gün iflas ettik veya edeceğiz ya da Euro para biriminden çıktık veya çıkacağız senaryoları ile halk adeta bunalım geçiriyor.

Bir yandan psikolojik bunalıma giren halk diğer yandan vergiler ve ekonomik zorlukların üstesinden gelmeye çalışıyor. Bir zamanlar intihar vakalarının en az rastlanan AB ülkesi olan Yunanistan’da bugün binlerce intihar vakası yaşanıyor. Yapılan son araştırmalar göre 2009 yılından itibaren intihar vakalarında %37 artış yaşandığı tespit edildi. Öte yandan işsizlik rakamları ise almış başını gidiyor. Uzmanlar önümüzdeki dönemde ülke genelindeki işsizlik rakamlarının %35’lere yükselebileceği konusunda uyarıda bulunuyorlar. Nitekim Yunanistan İstatistik Kurumu ELSTAT’ın yapmış olduğu son araştırmada ülke genelinde fakirlik sınırının altında yaşayan vatandaşların sayısı %21,4 yani yaklaşık 2 milyon 300 bin kişi olarak belirlendi. Genç nüfusta işsizlik %50’lere ulaşmış bulunuyor. Genç nüfusun çoğunluğu yurtdışına göç ediyor. Tüm bu ortamda ülkeyi yönetenlere karşı halkta bir nefret ve öfke var.

Siyasi iktidarların on yıllar süren yolsuzlukları, siyasetçilerde ortaya çıkan rüşvet ve dolandırıcılık vakaları, skandallar halkın siyasilere karşı güvenini tamamen zedelemiş durumda ve ülkenin bu hale gelmesinde siyasiler önemli ölçüde sorumlu tutuluyor. Yunanistan’dan yurtdışına para kaçıran yüzlerce siyasi ve işadamını duyarak her gün çeşitli vergilerle ezilen halk ise toplumsal patlamanın eşiğinde bulunuyor. Siyasi sisteme karşı duyulan güvensizliğin yanı sıra halkın siyasi ideolojisi de karman çorman olmuş durumda. Aşırı sağ ve aşırı sol iki büyük partiyi gölgede bırakacak şekilde büyüdü. Fakat seçmenin aklı karma karışık.

Bu konuda GPO araştırma şirketi MEGA televizyon kanalında yayınlanan “Anatropi” programı hesabına 15-17 Kasım 2012 tarihleri arasında ilginç sonuçları ortaya koyan bir anken gerçekleştirmiş. GPO’nun anketine göre ND seçmeni kendi partisi ND’den sonra en çok DİMAR partisi hakkında olumlu görüş belirtmiş. ND seçmeninin DİMAR partisinden sonra en çok beğendiği ikinci parti ise PASOK. Yani liberal sağı temsil eden ND partisi seçmeni kendi partisinden sonra en çok Demokratik Sol’a yakınlık duyuyor. Anketten ortaya çıkan bir diğer enteresan sonuç ise DİMAR partisi seçmeni ile ilgili.  DİMAR seçmeni partisinden sonra en fazla ND ile SYRIZA partilerine sempati besliyor.  GPO’nun anketine gore DİMAR seçmeni kendi partisinden sonra en fazla, üstelik de aynı oranda ND ile SYRIZA partilerine olumlu bakıyor. Kendi partisini hesaplamazsak DİMAR seçmeninin ND ve SYRIZA partilerinden sonra beğendiği üçüncü parti ise aşırı sağ’ın temsilcisi olan Bağımsız Yunanlılar.  GPO anketinden ortaya çıkan sonuca göre, ND seçmeni kendi partisinden sonra en fazla DİMAR partisine olumlu bakarken, DİMAR seçmeni de kendi partisinden sonra en fazla ND ile SYRIZA partilerine üstelik de aynı oranda olumlu bakıyor.

GPO anketinde ortaya çıkan bir başka ilginç sonuç da SYRIZA partisi cephesinden. Ankete göre SYRIZA seçmeni kendi partisinden sonra en fazla Bağımsız Yunanlılar partisine sempatiyle bakıyor. Ankette SYRIZA seçmeninin %47’sinin Bağımsız Yunanlılar partisini olumlu bulduğu görülüyor.

Kısacası özetlemek gerekirse, aşırı sol seçmen kendi partisinden sonra aşırı sağı  beğeniyor aşırı sağ seçmen de kendi partisinden sonra aşırı solu beğeniyor. Bu tezat ve handikap halkın geçirdiği mali ve toplumsal buhranla birebir bağlantılı olabilir. Fakat kesin olan şu ki ülkede siyasi ve ideolojik görüşü ne olursa olsun  halka güven telkin eden bir siyasi oluşum mevcut değil. Popularitesini mali buhran sayesinde yükselten Altın Şafak Partisinin bile Kasım ayı içerisinde yapılan son anketlerde düşüşe geçtiği görülüyor. Yunanistan’daki siyasi sistem doğru ve dürüst bir zemine oturtulmadığı müddetçe seçmen partilerin ideolojilerine bakmaksızın siyasi oluşumlar arasında bocalayıp duracaktır. Ülke siyasi istikrara kavuşmadığı sürece de güvensizlik ortamı devam edecektir.

İşte GPO araştırma şirketinin MEGA televizyon kanalında yayınlanan “Anatropi” programı hesabına 15-17 Kasım 2012 tarihleri arasında gerçekleştirdiği ilginç anket sonuçları:

“Partiler hakkındaki görüşünüz nedir?” sorusuna ND Partisi seçmeninin verdiği “olumlu” cevabının oranı şu şekilde:

1. Kendi partisi ND hakkında: %73,3 olumlu
2. DİMAR partisi hakkında: %52,9 olumlu
3. PASOK partisi hakkında: %28,9 olumlu
4. Bağımsız Yunanlılar partisi hakkında: %19,0 olumlu
5. KKE partisi hakkında: %16,3 olumlu
6. Altın Şafak partisi hakkında: %15,8 olumlu
7. SYRIZA partisi hakkında: %12,7 olumlu

DİMAR Partisi seçmenlerinin aynı soruya verdiği olumlu cevaplar ise şöyle şekillendi:

1. Kendi partisi DİMAR hakkında: %65,0 olumlu
2. ND partisi hakkında :%23,8 olumlu
3. SYRIZA partisi hakkında: %23,8 olumlu
4. Bağımsız Yunanlılar partisi hakkında: %20,1 olumlu
5. KKE partisi hakkında: %18,8 olumlu
6. PASOK partisi hakkında: %17,8 olumlu
7. Altın Şafak partisi hakkında: %1,3 olumlu

Aynı soruya SYRIZA seçmenleri ise şu parti sırasıyla olumlu cevap verdi:

1. Kendi partisi SYRIZA hakkında: %84,5 olumlu
2. Bağımsız Yunanlılar partisi hakkında: %47,0 olumlu
3. KKE partisi hakkında: %28,0 olumlu
4. DİMAR partisi hakkında: %17,5 olumlu
5. Altın Şafak partisi hakkında: %10,0 olumlu
6. PASOK partisi hakkında: %6,7 olumlu
7. ND partisi hakkında: %3,5 olumlu

Aydın Bostancı, Azınlıkça Dergisi

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ