SYRİZA-ANEL Hükümetinin Dönüşü

Dr. Ioannis N. Grigoriadis

Yunanistan Meclisi, yeni kemer sıkma politikaları programını onayladı. Ancak bu defa buna oy veren, merkez sağ veya merkez sol partiler değildi. Bu icraat SYRİZA-ANEL koalisyon hükümetine ait. Aylarca süren görüşmelerden sonra sunulan ekonomi paketi, SYRİZA-ANEL koalisyon hükümetinin seçim vaatlerine adeta zıt. Yunanistan krizi meydana geldiğinden beri en sıkı, Yunan halkı için en sert ekonomi programı, kemer sıkma politikalarının tek maddelik bir yasa ile bitireceğini vaat eden bir parti tarafından getirildi.

7500 sayfa içinde, Yunanistan’ın borç taksitlerinin ödenmesini sağlayacak reform tedbirleri yer almaktadır. Ancak şartları eski programlardan çok daha serttir. Geçen seneye kadar PASOK ve Yeni Demokrasi hükümetlerini her fırsatta teslimiyetçilikle suçlayan Tsipras, artık Yunanistan kamu mülkünün tamamının özelleştirilmesine yeşil ışık yaktı. Bununla beraber diğer maddelerle SYRİZA-ANEL hükümetinin koruyacağını söz verdiği Yunanistan egemenliğine adeta darbe vuruldu.

Diğer deyimle herhangi sağ veya merkez sol hükümetinin yapmak istemediği veya yapamadığını artık SYRİZA-ANEL koalisyon hükümeti yapmayı vaat ediyor. Ancak son 18 ayın beceriksiz ve başarısız müzakerelerinin sonucu olarak, ekonomik hedeflerin çıtaları artık daha da yükseldi. Onun maliyeti “alışık kurbanlara” da kesildi. Kamu sektörü, masrafları kontrol edip azaltmak konusunda hiç başarılı olamazken, tek alternatif olarak vergileri artırmak kaldı. Programın ayakta tutulması için, özel sektörde çalışanlara uygulanan vergiler ve sosyal sigorta katılım payları yine artıyor. Yeni Demokrasi-PASOK hükümetinin en tartışmalı kararlarından olup çok büyük tepkilere yol açan ve feshedilmesi seçim öncesi ana vaat hâline gelen özel gayrimenkul vergisi feshedilmek yerine tam aksine zamlandı.

Buna karşı, SYRİZA-ANEL koalisyon hükümeti ne kazandı: Borç antlaşmasına göre verilmesi gereken taksitlerin ödenmesi, Yunan devletinin iflasını önlemek için şarttır. Böylece Yunan hükümeti, önümüzdeki haftalarda mali krizi atlatabilir. Bunun bedeli, vatandaşların vergi yükünü bir kez daha artırmaktır. Eski reform programlarında olduğu gibi vergi yükünün dağılımı adil değil. Yine kemer sıkma paketi devlet sektöründe çalışan ve SYRİZA tabanının önemli bir kısmı oluşturan vatandaşlara fazla dokunmadı. Ancak masraflarını kesmeden devlet sektörü, yine de Yunan ekonomisinin kalkınmasına en büyük engel olabilir.

Bu anlaşmanın akıbeti, Yunanistan iç politika dinamiklerine bağlı. SYRİZA-ANEL hükümetine karşı halk tepkisi doğal olarak artacak. Yunan kamuoyunun önemli bir kısmı, hükümeti her türlü yalanı söylemekle itham ederek ana muhalefet partisi Yeni Demokrasi veya diğer partilere kayabilir. Oysa problem sadece ekonomik değil. Son senelerde kriz etkisi altındaki Yunan toplumunun kutuplaşmasına yol açıldı. Zaten bu gelişme belki Yunanistan’ın ekonomik başarısızlığının en önemli nedenlerden biridir. Krizden vurulan diğer Avrupa Birliği üye ülkelerinde büyük koalisyon hükümetleri yapılırken ve zor kararlar ortak alınırken, Yunanistan’da kutuplaştırıcı politikalar ivme kazanıp hâkim oldu. Yeni Demokrasi PASOK’a karşı çıkıp, SYRİZA Yeni Demokrasi- PASOK hükümetine karşı çıkmıştı. Böylece reform politikalarının başarı ihtimali alttan oyuldu. Şimdi herkes SYRİZA-ANEL hükümetinden hayal kırıklığında. Bu kutuplaşmada kazanan olmadı, herkes kaybetti.

Güven oranı çok düşük olurken, kalkınmadan bahsetmek çok zor olur. SYRİZA-ANEL hükümetinin hamlesi bir yandan Yunanistan’ı ayakta tutar, ama diğer yandan kamuoyunun siyasete karşı sinik yaklaşımını perçinleştirir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
YAZARIN SON YAZILARI
Mülteci Antlaşması Ardından - 1 Nisan 2016 23:27
Avrupa Birliği’nde Faylar - 3 Mart 2016 03:40
Ege’de İnsan Faciası - 2 Şubat 2016 20:55
2016 Kıbrıs Yılı mı Olacak - 20 Ocak 2016 12:13
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ