Erdoğan: AİHM’nin Batı Trakya kararları uygulanmalı

Yorgo Kırbaki

Erdoğan Yunanistan temaslarını Batı Trakya ziyaretiyle tamamlarken, “Sizlerin Lozan Antlaşması, Avrupa Birliği müktesebatı ve evrensel insan hakları anlayışına uygun olarak her türlü imkândan yararlanmanızı istiyoruz. Bu çerçevede, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarının uygulanmasını bekliyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Atina’nın ardından geçtiği Gümülcine’de soydaşlarla hasret giderme imkânı bulduğunu söyledi. Bu ziyaretinde Atina’da Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile görüşmeler gerçekleştirdiğini anlatan Erdoğan, ikili ilişkilerin geliştirilmesinin yanı sıra soydaşların sorunlarını da gündemde tuttuklarını söyledi. Erdoğan, Batı Trakya’da yaşayan Türklerle buluşmada şöyle konuştu:

EVRENSEL İNSAN HAKLARI

“Sizlerin, Lozan Antlaşması, Avrupa Birliği müktesebatı ve evrensel insan hakları anlayışına uygun olarak her türlü imkândan yararlanmanızı istiyoruz. Bu çerçevede, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarının uygulanmasını bekliyoruz. Görüştüğüm tüm Yunanistan yetkililerine bunları ifade ettim. Yunanistan ile ikili ilişkilerimizin gelişmesi azınlık sorunlarının çözümünü de kolaylaştıracaktır. Bu sorunların çözümü ise Türkiye ile Yunanistan’ı birbirine daha da yakınlaştıracaktır. Ülkemizde ve Yunanistan’da tüm yaşayan azınlıkları zenginlik ve bereket kaynağı haline dönüştürmek her iki ülkeyi de güçlü kılacaktır.”

GÖZÜMÜZ GİBİ KORUMALIYIZ

“Lozan Antlaşması, her iki ülkede yaşayan azınlıkları, ülkemize ve Yunanistan’a emanet etmiştir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

“Bu emanetleri gözümüz gibi korumalıyız. Biz sorumluluklarımızın farkındayız. Yunanistan’ın da farkında olduğunu düşünüyoruz. Bizim isteğimiz şudur. Yunanistan devleti, benim soydaşlarımdan asimile olmasını istememeli. Entegrasyon ayrı bir konu ama asimile olmasını istememeli. Çünkü biz, hiçbir farklı etnik unsurdan bunu bugüne kadar istemedik ve istemeyiz.”

ÖNEMLİ ADIMLAR ATILDI

Erdoğan, bu düşünceyle Rum kökenli vatandaşların taleplerini, diyalog içerisinde karşılamak için son yıllarda çok önemli adımlar attıklarını anımsatarak, tüm vatandaşlar gibi Rum kökenli vatandaşların da hayat kalitelerini artırmak için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. “Benzer yaklaşımları Yunanistan’dan beklemenin de hakkımız olduğuna inanıyoruz” diyen Erdoğan, Batı Trakya Türklerinin iyi birer Yunanistan vatandaşı olarak, bu ülke için çalıştıklarını, karşılığında da Lozan’daki hükümler ve AB standartlarına uygun davranış bekleme hakları olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Gümülcine’de soydaşlarla fotoğraf çektirdi.

AVRUPA BİRLİĞİ İMKÂNLARI

Batı Trakya’da yaşayanların Yunanistan vatandaşı olmaları nedeniyle Avrupa Birliği üyesi bireyler olduğunu ifade eden Erdoğan, Avrupa Birliği’nin sağladığı imkânlardan yararlanmaları konusunda çağrı yaptı. Yunanistan ekonomisinin güçlenmesinin aynı zamanda Batı Trakya’da yaşayanların da güçlenmesi anlamına geldiğini dile getiren Erdoğan, bu bölgede yaşayanların elde edeceği başarıların kendilerini gururlandıracağını söyledi.

ADALAR MESELESİ

Erdoğan, azınlıkların ileri gelenlerinin düzenlediği toplantıda yaptığı konuşmada da Yunanistan’ın “Batı Trakya’da Türk yoktur, Müslüman vardır” yolundaki görüşüne değinerek, “Yunanistan’da atanmış müftü ile işi götürmek anlayışı var. Bu yanlış bir şey. Lozan’da yeri yok. Lozan’a sadece ‘Adalar meselesi’ gibi bakılmamalıdır. Başmüftülük, eğitim-öğretim konuları en önemli sıkıntılar arasında” dedi.

NOTLAR

OKU, DÜŞÜN NETİCELENDİR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan ziyaretinin ikinci gününde Türk azınlığın yoğun olarak yaşadığı Batı Trakya bölgesinin Gümülcine şehrine gidip Kırmahalle Camisi’nde Cuma namazı kıldı. Celal Bayar Lisesi’ni ziyaret etti.

Erdoğan, Celal Bayar Lisesi’ndeki konuşmasında, “Temennim şudur, bizler büyüklerimizin ifadesiyle hep komşu diye tanımlanırdık. Yunanistan bize komşu, Türkiye Yunanistan’a komşu, dolayısıyla artık Türkiye ile Yunanistan arasında bu sıkıntıların aşılması gerek, 150 bine yakın soydaşımız var burada, siz soydaşlarımız Türkiye-Yunanistan arasında birer köprüsünüz, biz sizi böyle görüyoruz” dedi. 1952 yılında açılan Celal Bayar Lisesi’ne geldiğinde büyük bir kalabalık tarafından alkışlanan Cumhurbaşkanı, öğrencilere, “Oku, düşün. Uygula. Neticelendir” önerisinde bulundu.

Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, Chris and Eve Oteli’nde düzenlenen etkinlikte bir konuşma yaparak Yunanistan ziyaretini tamamladı. Otelin çevresi güvenlik nedeniyle trafiğe kapatılınca, onlarca Batı Trakyalı Türk, Erdoğan’ı görebilmek için kilometrelerce yürüdü.

EVLERE HAÇ İŞARETİ

Bu arada, Batı Trakya’da fanatik-milliyetçi bazı örgütler, Erdoğan’ın ziyareti öncesinde İskeçe ve Gümülcine’de Türk köylerinde Türkçe, “Erdoğan gidecek, siz kalacaksınız” yazılı kâğıtlar bıraktılar. Ayrıca aralarında bazı azınlık ileri gelenlerinin evlerinin de olduğu binalara haç işareti yaptılar. Evleri haç ile işaretlenen Batı Trakya Türklerinin sayısının 20’den fazla olduğu öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ve Yunan Başbakanı Aleksis Çipras’ın hayat arkadaşı Peristera Baziana, samimi şekilde sohbet edip fotoğraf çektirdi. Yunan haber sitesi To Vima, Emine Erdoğan için “Son derece şık” yorumunu yaptı.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ