Yunanistan Libya Büyükelçisini sınır dışı etti

Yorgo Kırbaki

Türkiye ile Libya arasında imzalanan deniz yetki sınırlarına ilişkin mutabakat muhtırası Yunanistan’da şaşkınlık ve öfke yarattı.

Bu çerçevede de BM tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin atadığı Libya’nın Atina Büyükelçisi Muhammed Yunis’in dün Yunan Dışişleri’ne çağrılarak “persona non grata” (istenmeyen kişi) ilan edildiği açıklandı ve 72 saat içinde ülkeyi terk etmesi istendi. Gerekçe olarak, hafta başında Türkiye-Libya mutabakatının içeriğini sunması için kendisine verilen ültimatoma uymaması gösterildi. Ayrıca, Trablus hükümetine muhalif “Libya Ulusal Ordusu” lideri Halife Hafter yakınlığı ile bilinen Tobruk’taki “parlamento başkanı” Agile Saleh Issa Gvoider’in haftaya perşembe Atina’ya geleceği açıklandı. Öte yandan ABD’nin Atina Büyükelçisi Geoffrey Pyatt, “Libya ile mutabakat muhtırası bölgede gerginlikler yarattı. Yardımcı olmuyor ve kışkırtıcı” dedi.

ÖZÜGERGİN: TÜRKLERİN HAKLARI GÖZ ARDI EDİLDİ

Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Burak Özügergin, Yunan Skai televizyonuna verdiği demeçte, Türkiye’nin Ege ve Doğu Akdeniz’deki hak ve çıkarlarını korumaktaki kararlılığını vurgulayarak, “Bu noktaya, Kıbrıs Rum yönetiminin, Yunanistan’ın desteği ile doğu Akdeniz’de sahilleri en uzun ülke olan Türkiye’nin ve Kıbrıs Türklerinin hak ve çıkarlarının göz ardı etmesi sonucu gelindi” dedi. Büyükelçi Özügergin Kıbrıs sorununun çözümünün son derece önemli olduğunu da belirtti.

‘YUNANİSTAN’IN KARARINI KINIYORUZ’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İtalya’daki 5. MED – Akdeniz Diyaloğu Forumu’nda Doğu Akdeniz’deki son gelişmeleri değerlendirdi. Bakan Çavuşoğlu, Türkiye ile Libya arasında imzalanan mutabakat zaptı ile ilgili, “Doğu Akdeniz’de biz başından beri hep şunu söylüyoruz; Güney Kıbrıs Rum Kesimi hariç, tüm ülkelerle bu konuda ikili ya da çok taraflı anlaşmaya hazırız ama bölgede bazı ülkeler tek taraflı adımları ve Türkiye’yi eleştirmeyi tercih ettiler” dedi. Çavuşoğlu, Yunanistan’ın Libya’nın Atina Büyükelçisi’ni sınır dışı etme kararına da değinerek, “İmzalanan mutabakat zaptı için büyükelçiyi sınır dışı etme kararını kınıyoruz. Libya bağımsız, egemen bir devlettir. Bu, Yunanistan’ın gerçek yüzünü göstermiştir” ifadelerini kullandı.

Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri, Yunanistan’ın, Libya’nın Atina Büyükelçisi’ni sınır dışı etme kararını değerlendirdi.

Sosyal medya hesabından yaptığı yazılı açıklamada Mişri, Yunanistan’ın, Türkiye ile Doğu Akdeniz’deki deniz yetki alanları sınırlandırması konusunda anlaşma imzalayan Libya’nın Atina Büyükelçisi’ni sınır dışı etme kararına tepki gösterdi.

Mişri, “Yunanistan’ın, büyükelçimizi sınır dışı etme kararı diplomatik eşkıyalık.” ifadesini kullandı.

Libya Dışişleri Bakanı Muhammed Tahir Seyyale de Atina yönetiminin bu kararına tepki göstererek, “Yunanistan’ın Atina büyükelçimizi sınır dışı etme kararı kabul edilemez. Libya’da Yunanistan’ın hiçbir diplomatik temsilciliği bulunmuyor. Eğer olsaydı biz de misilleme olarak onların büyükelçisini sınır dışı ederdik.” diye konuşmuştu.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Libya’nın Atina Büyükelçisi’nin bugün Dışişleri Bakanlığına çağrılarak, Yunan hükümetinin bu konudaki kararının kendisine bildirildiğini ve ülkeyi terk etmesi için 72 saat süre tanındığını açıklamıştı.

Kararın, Yunanistan’ın Trablus hükümetine karşı hoşnutsuzluğunun ifadesi olduğunu belirten Dendias, bu adımın Libya’nın Yunanistan’ın koyduğu kurallara riayet etmemesi nedeniyle atıldığını söylemişti.

Dendias, sınır dışı kararının Libya ile diplomatik ilişkilerin kesilmesi anlamına gelmediğine dikkati çekmişti.

Dışişleri Bakanı Dendias, daha önce yaptığı açıklamada, anlaşma metnini kendilerine iletmesi için Libya’ya cuma gününe kadar süre verdiklerini aksi halde Atina Büyükelçisi’nin sınır dışı edileceğini söylemişti.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ