Darbeciler Atina’da kaldı

Yorgo Kırbaki

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Yunanistan’a kaçan 8 darbeci askerle ilgili Yüksek Mahkeme, Türkiye’ye iade edilmemelerine hükmetti. Cuntacıların serbest bırakılmasına da karar verilirken Türkiye’den karşı hamle geldi ve askerler hakkında yokluklarında tutuklama kararı çıkarıldı.

FETULLAHÇI Terör Örgütü’ne (FETÖ) üye oldukları ve 15 Temmuz darbe girişiminde aktif rol aldıkları gerekçesiyle Türkiye’ye iadeleri istenen 2’si binbaşı, 4’ü yüzbaşı, 2’si de başçavuş toplam 8 asker dün haklarındaki iade talepleri için son kez hâkim karşısına çıktı. Askerler, birbirlerine kelepçeli olarak Yunanistan’da Yargıtay seviyesindeki Yüksek Mahkeme’ye getirildi. Mahkeme, 16 Temmuz’da askeri bir helikopterle Dedeağaç şehrine kaçan askerlerin Türkiye’ye iade edilmemelerini kararlaştırdı.

SERBEST BIRAKILDILAR

Yüksek Mahkeme, ‘insan hakları ve insan onurunun Avrupa ve Yunan hukuku için her şeyin üstünde olduğu” gerekçesiyle binbaşılar Gençay Böyük ve Ahmet Güzel, yüzbaşılar Abdullah Yetik, Süleyman Özkaynakçı, Uğur Uçan ve Feridun Çoban ile başçavuşlar Mesut Fırat ve Bilal Kurugül’ün başka bir neden yoksa serbest bırakılmasını da kararlaştırdı. 15 hâkimden sadece 1’i askerlerin Türkiye’ye iadeleri yönünde oy kullandı. Askerlerin avukatlarının “Türkiye’ye iade edilirlerse işkence görecekler, adil yargılanmayacaklar ve idam cezası çıkması durumunda infaz edilecekler” iddialarında da haklılık payı bulan mahkeme, askerlerin Türkiye’de suç işleyip işlemediklerine bakmaksızın bu kararı aldığını da açıkladı.

BAŞKA ÜLKEYE GİDEBİLİRLER

Darbeci askerler mahkemenin kararını duyunca sevinçle birbirlerine sarıldılar. Hürriyet’e konuşan kaçak askerlerin avukatı Hristos Milonopulos “Yüksek Mahkeme doğru ve adil bir karar verdi. İnsan hayatı her şeyden önemlidir” dedi. Kaçak askerlerin serbest kalmalarıyla birlikte devam etmekte olan iltica taleplerine ilişkin sürecin tamamlanmasını bekleyip beklemeyecekleri de henüz bilinmiyor. Kaçakların iltica sürecinin tamamlanmasını beklemeden başka bir ülkeye gitmeleri ihtimali var.

Kararın ardından, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında 8 darbeci asker hakkında tutuklanmalarına yönelik yakalama kararı çıkarıldı. Savcılık ayrıca 8 asker hakkında kırmızı bülten çıkartılmasını da talep etti.

Dışişleri Bakanlığı da iade talebininin reddedilmesine tepki gösterdi. Açıklamada, “Geçmişinde darbeler yaşamış bir ülke olarak Yunanistan maalesef bu kararla darbecileri koruyan, kollayan bir ülke konumuna düşmüştür” denildi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ