Yeni memorandum neler getiriyor?

Özgür Mehmet

Koalisyon ortağı siyasi parti liderleri, ülkenin ikinci mali yardım paketine hak kazanabilmesi için gerekli kemer sıkma önlemleri üzerinde anlaştı. Bazı medya kuruluşları tarafından “ölüm kontratı” olarak değerlendirilen önlemler Pazar gecesi meclisten geçti.

Liderler, Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından istenen yeni tasarruf önlemlerini kabul ederek parlamentodan geçirdi. Buna göre, ikinci yardım karşılığında sağlanması gereken 3.3 milyar euroluk tasarrufun üzerinde uzlaşılmış oldu.

Yapılan uzlaşmayla ek önlemlerin detayları da belli oldu. Buna göre, Troyka’nın talep ettiği 300 milyon euroluk tasarrufun ek emeklilik maaşları yerine savunma harcamalarından yapılması konusunda uzlaşma sağlandı. Ancak yüksek emeklilik maaşlarından kesinti yapılması konusu da karara bağlandı. Ayrıca hükümet ve partiler Troyka’nın isteği doğrultusunda, 2012 için hükümet harcamalarından 3 milyar euro tutarındaki kesintiye gidilmesini de kabul etti. Birçok kurum kapatılırken, sosyal yardım alanında da önemli kesintiler hayata geçirilecek.

Anlaşma çerçevesinde, Yunanistan’ın yapması gereken reformlar 2015 yılına kadar 10 milyar euroluk tasarruf öngörüyor. Genç neslin maaşlarının büyük bir kesintiye uğrayıp 400 euroya düşmesi de en sert tedbir olarak göze çarpıyor. Tersi durumda ise, önümüzdeki ay 14.5 milyar euro itfası bulunan Yunanistan’ın, ikinci yardımı alamazsa temerrüt riskiyle karşı karşıya bulunduğu da acı bir gerçek.

ACI REÇETE’DE NELER VAR?

Yeni tasarraf önlemlerinin halka nasıl yansıyacağını maddeler halinde açıklayacak olursar:
* 751 euro olan asgari ücretin yüzde 22 oranında düşürülmesi.
* 25 yaş altındaki gençlerin maaşlarında yüzde 10 ek kesinti yapılması.
* Asgari ücrette artışların üç yıl süreyle dondurulması.
* İşsizlik oranı yüzde 19’dan yüzde 10’a düşene kadar bütün maaş artışlarının dondurulması.
* Bu yıl 15 bin, 2015 yılı sonuna kadar da 150 bin kamu çalışanının işten çıkartılması.
* Sosyal güvenlik kurumu IKA’ya katkıların önce yüzde 2 oranında, 2013’te de yüzde 3 oranında düşürülmesi.
* Kamu şirketlerinin özelleştirilmesi.
* Askeri harcamalarda GSYİH’nin yüzde 0,15’i oranında kesinti yapılması.
* Kamu şirketlerine ve bankalarına eleman alımının durdurulması.

ÖNLEMLER ŞUBAT SONU UYGULAMAYA GİRECEK

Yapılan anlaşma çerçevesinde ek önlem tedbirleri Şubat sonu itibariyle uygulama konulacak ve ek tasarruf önlemleri böylelikle hayatımıza girmiş olacak. Yukarıda belirttiğimiz maddeler bu tasarrufların en sert olanları; bunlara ek olarak da bazı önlemler söz konusudur. Elektrik ve ilaç fiyatlarının artması gibi. Ücretler, emeklilik maaşları ve istihdamda yapılacak kesintiler ise erken genel seçimlerden sonra uygulayacak. Bu konuda Euro Bölgesi maliye bakanları, koalisyon liderlerinden yazılı taahhüt vermelerini istedi. Önümüzdeki en büyük sorunlardan biri de Mart ayı içerisindeki borç ödemeleri ve bu konuda koalisyon liderleri borç yükünü azaltabilmek için özel sektör katılımı (PSI) anlaşmasını da sonuçlandırmayı planlamaktadır.

Tasarruflar çerçevesinde, ikinci üç aylık çeyrekte elektrik fiyatlarına zammın yapılması öngörülüyor. Buna sebep olarak da elektrik üretim fiyatlarının artması gösterilmektedir. Bütün bunların yanısıra ilaç alımlarında da kesintilerin yapılması söz konusudur. İlaç alımlarındaki katılım paylarında yapılacak olan değişimler sayesinde halk ilaç alırken cebinden daha fazla ücret ödemiş olacak.

İŞÇİ SÖZLEŞMELERİNDE DEĞİŞİM

Tasarruf önlemleri en çok işçi ve genç nesli etkileyecek. Hali hazırda 751 euro olan asgari ücret yüzde 22 oranında düşürülerek yaklaşık 615 euro olacak. Bu da yetmezmiş gibi 25 yaş altındaki gençlerin maaşlarında yüzde 10 ek kesinti yapılacak. Bununla birlikte düşürülen maaşların yanı sıra asgari ücrette artışların üç yıl süreyle dondurularak hiçbir maaş artırımı yapılamayacak. İşsizlikle mücadele konusunda bu tür önlemler alınırken, işsizliğin yüksek oranlarda seyrettiği müddetçe maaş artırımlarının yapılması söz konusu değil. Özel sektörde maaşların dondurulmasıyla birlikte kamu sektöründe de işten çıkarmalar olacak. 2012 yılı içerisinde 15 bin, 2015 yılı sonuna kadar da 150 bin kamu çalışanının işten çıkarılması hedeflenmektedir.

SERBEST MESLEK SAHİPLERİ DE ETKİLENECEK

Tasarruf önlemleri sadece kamu ve özel sektör çalışanlarını değil, aynı zamanda da serbest meslek sahiplerini de etkileyecek. Burada en çok göze batan yeniliklerden biri avukatların almış oldukları katılım ücretlerindeki değişmenin yanısıra, taşınmaz alımlarında noterden senet çıkartılması hususunda avukata gitme zorunluluğunun ortadan kaldırılmasıdır. Kapalı mesleklerin açık hale getirilmesi ek önlemler arasında yer alırken, 20’den fazla meslek grubunun almış olduğu işlem ücretinde kısıtlamaya gidiliyor.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ