Bu sene ne kadar vergi ödeyeceğim?

Özgür Mehmet

Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizin etkilerine bağlı olarak ortaya çıkan vergi yükü günden güne artıyor. Krizin etkisini azaltmak için hükümet yeni krediler alırken, halka yönelik kemer sıkma önlemlerini de günden güne şekillendiriyor.

Mayıs ayı itibariyle gelir vergisi beyanları (E1) başlayacak. Devlet, krizin açıklarını kapatmak için halktan vergi toplamayı hedefliyor. Geçtiğimiz yıla oranla vergi sınırı yoksulluk sınırına yakın bir düzeye çekilirken, halkın büyük bir kısmı bu yıl yeni vergilerle tanışacak. Vergilerin bu denli yüksek olduğu bir dönemde, gelir vergisi beyanlarının da nasıl yapılması ve nelere dikkat edilmesi gerektiği konusu ayrı bir önem arz ediyor.

Bu yıl gelir vergisi beyanlarının (Forologiki Dilosi) çok dikkatli bir şekilde ve mümkünse muhasebeci kontrolünde yapılması gerektiğin altını çizen Özgür Mehmet, “Halkımızın bu yıl çok dikkatli olması gerekli. Gerek yeni vergi sınırı, gerekse de beyanlarda yapılan değişiklerin dikkatlice algılanarak başvuruların yapılması gerekmektedir. Belki ilk etapta size vergi çıkmayabilir, ama daha sonra yapılacak ek vergilendirmede vergiyle karşılaşmanız mümkün olabilir. Bu yüzden vergi mükelleflerinin bu yıl kendi başına değil de muhasebecisilerinin yardımıyla beyanda bulunması daha uygun olacaktır. Aksi bir durumda vergi sürprizi ile karşılaşılabilir.

Bu yıl gelir vergisi beyanlarının Mayıs’ın ilk haftasından itibaren başlamasını bekliyoruz. Tam bir tarih vermek gerekirse, aldığımız bilgi doğrultusunda, 9 Mayıs’ta başlaması ve 15 Haziran itibariyle sona ermesi bekleniyor. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da gelir vergisi beyanları internet üzerinden yapılacak ve kişilerin vergi dairelerinden şifre alım işlemlerinin tamamlanmış olması gerekecektir. Eğer vergi mükellefleri geçtiğimiz yıl şifre işlemlerini tamamlamış ise tekrar şifre için vergi dairesine gitmesine gerek yoktur. Vergi beyanı dilekçeleri, bu yıl da zarf ile mükelleflere posta yoluyla ulaştırılacaktır. Zarfın içinde sadece bir adet dilekçenin yer alması halkımızı endişelendirmesin. Ayrıca vergi beyanının yapılacağı tarihe kadar sözkonusu zarflar eline ulaşmayanlar da muhasebecilerine gidip beyanlarını yapabileceklerdir.

Kimler gelir vergisi beyanında bulunmaladır

“Kimler gelir vergisi beyanında bulunmalıdır” konusu, maalesef halkımız arasında yanlış anlaşılmalara yol açmaktadır. En çok yapılan yanlış ise “Benim gelirim yok, neden beyanda bulunayım” düşüncesidir. Geliri olsun ya da olmasın, herkes gelir vergisi beyanında bulunmak zorundadır.

Buna örnek verecek olursak, üzerine kayıtlı evi, tarlası veya binek aracı olan kişilerin geliri olmasa dahi gelir vergisi beyanında bulunması gerekmektedir.

Bir diğer yanlış da, “Benim gelirim az, neden beyanda bulunayım?” konusudur. Bu yıl herhangi bir nedenle 2900 euro geliri olan kişiler ve üzerindeki taşınmazlar ile binek araçlarından doğan vergi (tekmirio) değeri 2900 euro olan kişiler mutlaka ve mutlaka gelir vergisi beyanında bulunmak zorundadır.

Az önce belirttiğimiz durumda olanların haricinde çiftçiler, emekliler, isçiler ve serbest meslek icra eden herkes gelir vergisi beyanında bulunmak zorundadır. Ayrıca yurtdışında yaşayan ve tarla veya evini kiraya veren kişiler de beyanda bulunmak zorundadır. Bu yıl atlanmaması gereken bir diğer önemli nokta da, küçük yaşta taşınmaz mal sahibi olan (ailelerin çocuklarına küçük yaşta mal devretmesi veya ölüm sebebiyle miras kalması nedeniyle) ve vergi numarası olan herkesin beyanda bulunması gerektiğidir.

Gelir vergisi beyanında nelere dikkat etmeliyiz

Bu yıl, vergi sınırının 11,500 eurodan 5,000 euroya çekilmesi gözden kaçırılmaması gereken önemli bir unsurdur. Bu da şu anlama gelmektedir: Geçtiğimiz yıl vergi ödemeyen birçok mükellef, bu yıl vergi ile tanışacaktır. Emekliler için 9,000 euro olan bu sınır, 30 yaş altı çalışan gençler için de aynıdır. Fakat 9,001 euro geliri olan bu kişiler, sınırı geçtiğinden 5,000 euro sınırından vergilendirilecektir. Vergi oranları ise 5,000 ila 12,000 arası %10 olurken 12,000 ila 16,000 arası %18 olarak belirlenmektedir. 16,000 ila 26,000 arası %25, 26,000 ila 40,000 arası %35’tir. Çocuklu ailelerde de vergi sınırları ilk çocukta 2,000 euro artarken, fazlası için 3,000 euro olarak belirlenmiştir.

Çiftçiler nelere dikkat etmeli

Beyanda bulunacak vergi mükelleflerinden işçi, emekli ve esnaflar için fazla bir değişiklik olmazken, çiftçiler için bazı değişiklikler sözkonusudur. Çiftçilerin yeni vergi oranını belirleyecek bir madde eklenirken, kiralanan tarlaların da önemi bir hayli artmıştır. ELGA kurumundan alınan zarar paraları beyanlara girmeyecek, Avrupa’dan alınan primler her zaman olduğu gibi beyanlarda yer alacaktır. Burada en önemli unsur ise primlerde yer alan kesintilerin ek vergilendirmeye tabi olduğu gerçeğidir. Bu kesintiler özel vergi (tekmirio) için avantaj sayılırken normal prim tutarının özel vergiye (tekmirio) herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.

Bu yıl çiftçiler için zor bir yıl olacaktır. Yapılan değişiklikler sonrasında çiftçilerimizin birçoğu vergi ödeyecektir. İlk etapta 5,000 euro üzerinde temiz geliri olan çiftçilerimizin vergi ödeyeceği bir gerçektir. Ayrıca, 5,000 euronun altında geliri olan çiftçilerin de eğer 120 metrekare üzeri evi ve yeni model bir özel arabası varsa, özel vergiden (tekmirio) doğabilecek vergi söz konusudur.

Gelir vergisi beyanlarında bu yıl herkes için geçerli olacak bir değişiklik ise evlerin elektrik faturalarında belirtilen metrekaresinin sorulmasıdır. Beyanda bulunacak herkes elektrik faturasının bir fotokopisini de sunacaktır. Böylece beyanlarda bildirilen evlerin metrekaresi ile elektrik faturasında bildirilen metrekareler karşılaştırılacaktır. Bu bildirimin ileriki dönemlerde özel ev vergilerinin belirlenmesinde büyük rol oynayacağı tahmin edilmektedir.

Geçen yıl hayata geçirilen fiş toplayıp vergi indiriminden yararlanma uygulaması bu yıl da geçerli olacaktır. Bu yıl sınırlandırma ile belirlenen fiş toplama oranı gelirinin %25 kadardır. Yani vergi mükellefleri gelirinin yüzde 25’i kadar fiş bildiriminde bulunacak ve o kadar vergi indirimi alacaktır. Yüksek geliri olanlar için oran 60,000 olarak belirlenmiştir.

Son olarak yurtdışında yaşayanlar direkt yüzde 15 ile vergilendirilirken, tarla kiralarındaki vergi kesinti oranı da yüzde 3’tür.

Ne kadar vergi ödeyeceğim

Gelir vergisi beyanının nasıl yapılması ve nelere dikkat edilmesi konusuna açıklık getirdikten sonra birkaç örnek ile ödenecek verginin nasıl hesaplanacağına açıklık getirelim. Örneğin 7,000 euro temiz geliri olan bir çiftçi (fişler göz önüne alınmadan), yüzde 10’luk sınırı aşmadığından ödeyeceği tutar 200 eurodur.

Çalışan bir kişiyi örnek verecek olursak (fişler göz önüne alınmadan) 12,500 geliri olan bir vergi mükellefi 5000 ila 12,000 euro arası için yüzde 10 ve 12,000’den sonrası için yüzde 18 vergi ödeyecek. 7000 x %10 = 700 ve 500 x %18 = 90 ise 700 + 90 = 790 euro olarak belirlenir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ