Kıbrıs’ta artık çözüm zamanı

Stelyo Berberakis

İsviçre’de Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun temsil ettiği Kıbrıs müzakereleri iyimser bir havada başladı. Türk heyeti bir kez daha adil ve kalıcı çözüm konusunda siyasi iradesini vurguladı.

Yarım asırlık Kıbrıs sorununun çözümü için yeniden başlayan müzakerelerin ilk gününde iyimserlik havası esti. KKTC Cumhurbaşkanı Musatafa Akıncı ile Rum lider Nikos Anastasiades, “çözüm için her zaman ümidimiz var” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu başkanlığındaki Türk heyeti de, İsviçre’nin Crans- Montana kentindeki ilk oturumda, Ankara’nın Türkiye ve KKTC’nin çıkarlarını savunan, dengeli bir çözümden yana olduğunun altını çizdi. Edinilen bilgiye göre, Bakan Çavuşoğlu konferansın ilk gününde “Biz buraya çözüm için geldik. 50 senedir devam eden bu sorun artık bir çözüme kavuşturulmalı” mesajını verdi. Tüm konuların eş zamanlı olarak ele alındığı görüşmelerde Türkiye, adada “adil ve kalıcı” çözüm konusunda siyasi iradesini bir kez daha vurguladı.

‘ADADAN ASKER ÇEKİLMEYECEK’

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’in ev sahipliğinde Le Regent Kongre Merkezi’nde dün sabah saat 11:00’de başlayan müzakerelerin ilk bölümü yaklaşık 2.5 saat sürdü. Eide, garantör devletler konumundaki Türkiye, Yunanistan ve İngiltere Dışişleri Bakanları ile ayrı ayrı görüştü ve garantörlük konusundaki fikir ve önerilerini aldı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da BM Genel Sekreter Yardımcısı Jeffery Feltman başkanlığındaki BM heyetiyle yaklaşık 1 saat süren bir görüşme gerçekleştirdi. Dışişleri Sözcüsü Hüseyin Müftüoğlu ise Türk tarafının yapmış olduğu öneriye ilişkin iddialar hakkındaki bir soruya şu cevabı verdi: Kıbrıs Konferansı’nda ülkemizin 4 aşamalı bir plan çerçevesinde Ada’dan asker çekeceğine dair haberler ve bu haberlerde yer alan yüzdelik oranlar doğru değildir.

GARANTÖRLÜK KONUSUNDAKİ ZORLUKLAR

“Garantörlük ve güvenlik” konusu tarafların en çok zorlanacağı başlık olarak görülüyor. Türkiye, Yunanistan, İngiltere v e Kıbrıs’ın her iki toplum liderinin “garantörlük ve güvenlik” konusunda bir uzlaşma sağlanması olasılığında, Türkiye, Yunanistan ve İngiltere Başbakanları’nın Crans Montana’ya davet edilmeleri bekleniyor. Garantörlük dahil, tarafların her bir müzakere başlığında uzlaşma sağlamaları olasılığında ise bulunacak çözüm formülü, Kıbrıs’taki Türk ve Rum toplumlarının halk oylamasına sunulacak.

ÇAVUŞOĞLU’NDAN KOTZİAS’A ESPRİLİ GÖNDERME

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias’ın toplantının başında basın mensuplarının içeride olduğu sırada Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’na dönerek “Mevlüt, yarın Yunanistan’da hava 43 derece olacakmış” dedi. Çavuşoğlu’nun “Nikos, o yüzden hiçbir yere gitmeden burada (masada) olman gerekiyor” diye yanıt vermesi salondakileri güldürdü. Çavuşoğlu, Kıbrıs’ta kapsamlı çözüme ulaşılması hedefiyle 12 Ocak’ta Cenevre’de düzenlenen Kıbrıs Konferansı’nın ilk oturumunda teknik ekiplerin hemen ertesi gün çalışmaya başlamasını teklif etmiş, KKTC ve İngiltere tarafı da hazır olduklarını söylemişti. Ancak Kotzias kendi ekiplerinin hazır olmadığını söyleyerek teknik görüşmelere kapıyı kapatmıştı. Bakan Çavuşoğlu’nun sözleri Cenevre’de Kotzias’ın masadan kalktığı o görüşmeyi hatırlattı. Rum ekibi daha önce de görüşmelerden ayrılmış, tepki gelince “sigara için” ayrıldıkları iddiasında bulunmuştu.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ