Gökçeler – Selero

Gökçeler – Selero

Gökçeler köyü İskeçe’nin 10 kilometre doğusunda, ‘Soğan Yaka’nın güzel bir köyüdür. Köyün batısında Sakarkaya köyü, doğusunda Karaçanlar köyü ve güneyinde de Höyükköy yer almaktadır.

Köyün ismi ‘gökçe’ kelimesinden gelmektedir. Gökçe’nin kelime anlamı güzel demektir. İsminden de anlaşıldığı gibi çok güzel olan bu köy, Soğan Yakası köylerinin merkezi konumundadır.

Köy Kapodistriya planından önce Gökçeler nahiyesine bağlıydı. Bu nahiye kapsamında sekiz köy yer almaktaydı. Gökçeler köyü bu köylerle birlikte plandan sonra merkezi Yenice’de bulunan Vistonida Belediyesi’ne bağlanmıştır.

Yaşam şartları nedeni ile bu köyümüzde de zaman zaman yurt dışına göçler yaşanmıştır. Köy özellikle Türkiye ve Almanya’ya göçler vermiştir. Aynı zamanda çok sayıda da göç almıştır. Özellikle İskeçe’nin Balkan kolundan bir çok köyden Gökçeler’e yerleşen aile sayısı çok fazladır. Köy şu anda 700 hanedir.

Köyün ortasında geniş bir alana sahip, köy camii ve eski ilkokul binası bulunmaktadır. Yeni ilkokul binası 1960 yılında anayola yakın belediyenin yanına yapılmıştır. Sekiz derslikli ilkokulda halen eğitim devam etmektedir. Ayrıca köyde eğitimin yanı sıra spora ve kültürel faaliyetlere önem verilmektedir. Köy gençlerinin oluşturduğu Birinci Amatör ligde mücadele veren futbol takımı, küçükler futbol takımı ve halk oyunları ekibi bulunmaktadır.

Gökçeler köyünün çeşitli yerlerde vakıf arazileri de bulunmaktadır. Bu araziler açık arttırma yolu ile kiraya verilerek camiye gelir sağlanmaktadır.

Köyün geçim kaynağının önemli bir kısmını çiftçilik ve hayvancılık oluşturmaktadır. Köy halkının temel geçim kaynağı tütündür. Tütüncülüğün yanı sıra her türlü tarım işleri ve hayvancılık da yapılmaktadır. Ayrıca köyde inşaat işçiliği ile geçimini sağlayan bir çok aile bulunmaktadır.

Batı Trakya’nın her köyünün olduğu gibi Gökçeler’in de bir çok sorunu bulunmaktadır. Bunların başında ekonomik sıkıntılar gelmektedir. Son yıllarda tütün primlerinin azaltılması hatta önümüzdeki yıl tamamen kesilecek olması köy halkını oldukça düşündürmektedir. Tek gelir kaynaklarının tütün olması sebebi ile köy halkı büyük bir maddi sıkıntı yaşayacaklarını düşünmektedir.

İnsanları iyilik sever, misafirperver, gelenek ve göreneklerine bağlıdırlar. Birçok geleneğin yanı sıra burada da mahya ve hatim geleneği yaşatılmaktadır. Ancak bu iki gelenek birlikte tertiplenmekte, bir günde gerçekleşmektedir.

Her köyde olduğu gibi Gökçeler’de de sünnet, düğün, mevlit törenleri geleneklere uygun olarak yapılmaktadır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ