Yunanistan’da 2 Türk gazeteciye 20 ay hapis cezası

Yunanistan’da 2 Türk gazeteciye 20 ay hapis cezası

Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’na müftü olarak dayatılan Mehmet Emin Şinikoğlu ve Cemali Meço’nun Millet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Cengiz Ömer ve gazetenin başyazarı Feyzullah Hasankahya’ya açtıkları dava İskeçe Üç Hakimli Ceza Mahkemesi’ne görüşüldü. Mahkeme Cengiz Ömer ve Feyzullah Hasankahya’ya 20’şer ay hapis cezası verdi. Davaya itiraz edilerek istinafa taşındı.

Uluslararası anlaşmalar, kanunlar ve Müslüman Türk Azınlığın iradesi hiçe sayılarak işgal edilen müftülüklerin başına getirilen İskeçe’deki Mehmet Emin Şinikoğlu ile Gümülcine’deki Cemali Meço, İskeçe mahkemesine başvurarak Cengiz Ömer ve Feyzullah Hasankahya hakkında 3 Nisan 2017’de hakaret davası açmıştı. Adı geçenler, Millet gazetesinde Feyzullah Hasankahya’nın adıyla yayımlanan yazıda kendilerine hakaret edildiği gerekçesiyle İskeçe savcılığı nezdinde şikayette bulunmuştu.

İskeçe 3 Hakimli Ceza Mahkemesi’nde 6 Haziran 2018’de görüşülen davada Gümülcine atanmış müftüsü Cemali Meço rahatsızlığını mazeret bildirerek yine katılmadı. Duruşmada Feyzullah Hasankahya’nın avukatlığını Ahmet Kara yaparken, Cengiz Ömer’in avukatlığını Yannis Barkas yaptı. Mahkemede, Türk Azınlığa tayinle dayatılan “müftüler” lehine Selanikli emekli avukat Yorgos Dudos şahitlik yaptı. Millet Gazetesi lehine şahitliği ise eski Kireççiler imamı olan işadamı Murat Köse yaptı. Duruşma boyunca tayinlilerden yana tavır sergilenen mahkemede, Cengiz Ömer ve Feyzullah Hasankahya 20’şer ay hapis cezasına çarptırıldı.

BÖYLE DAVA GÖRÜLMEDİ

Mahkemede yanlı bir tavrın sergilenmesi, salonda hazır bulunanları isyan ettirirken, zaman zaman mahkeme heyeti ile salonda bulunan avukatlar ve davalılar arasında tartışmaların yaşanmasına neden oldu. Mahkemeyi izleyen azınlık mensubu hukukçular böyle tuhaf bir davaya daha önce şahit olmadıklarını dile getirdiler.

Mahkemeyi Mustafçova Belediye Başkanı Cemil Kabza, DEB Partisi temsilcileri, İskeçe Türk Birliği Asbaşkanı İsmet Tüccar, Çınar Derneği Başkan Yardımcısı Bilal Budur ve birçok kuruluşun temsilcileri ile bazı din görevlileri takip etti.

CENGİZ ÖMER: “DAVANIN GÖRÜŞÜLME ŞEKLİ TARİHE GEÇECEK TÜRDENDİ”

Millet gazetesi sahibi ve genel yayın yönetmeni Cengiz Ömer davayla ilgili olarak sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Batı Trakya Türklerine dayatılan tayinli ‘müftülerin’ Millet gazetesine (Feyzullah Hasankayha ve şahsıma) açtıkları dava bugün 6 Haziran 2018 sabah saat 11:00’de İskeçe Adliyesinde görüşüldü. Davanın görüşülme şekli tarihe geçecek türdendi. Müftülük Meselesi yıllardır çözüm bekleyen bir sorun. Gazete olarak bu konuda gösterdiğimiz gayret ve mücadele Azınlığın kabul etmediği ‘tayinlilerin’ şikayeti üzerine Yunan adaleti tarafından yargıya taşındı ve 20’er ay hapse mahkûm edildik.

DAVA KONUSU

Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’nın en önemli kurumlarından olan müftülüklerdeki sorunları ve halkın bu konudaki rahatsızlığını yazılarına yansıtan Feyzullah Hasankahya, İskeçe’de seçilmiş müftülüğe bağlı bir din alimi, araştırmacı ve yazardır. Kaleme aldığı yazılarla topluma dayatılarak göreve getirilen atanmışların anlaşma ve kanunlara uygun seçilmedikleri için milletin müftüleri olamayacaklarını ve İslam’a aykırı icraatlarıyla da İslam’a ve Müslümanlara leke sürdükleri için müftü sıfatını taşımaya layık olamayacaklarını, dolayısıyla dinlerine ve inananlara ihanet içerisinde olan çakma müftüler olduklarını savunmuştu.

Batı Trakya Türk Azınlığı, 1980’li yıllarda patlak veren müftülük sorununun çözümü için yıllardır mücadelesini sürdürmektedir. Azınlık basını da bu mücadelede payına düşeni yaparak toplumu bu konuda bilgilendirerek ışık tutmaktadır. 1913 Atina ve Lozan Antlaşmalarıyla müftülerini seçme hakkına sahip olan Batı Trakya Türkleri, keyfi uygulamalarla gayri hukuki olarak ellerinden alınan bu hakkın iadesini talep etmektedirler.

ÇİPRAS DA ATANMIŞ MÜFTÜLERİN “SORUN” OLDUĞUNU İTİRAF ETMİŞTİ

Başbakan Aleksis Çipras da devlet tarafından atanan müftülerin Batı Trakya’daki azınlık tarafından tanınmadığını belirterek bu konuda yıllardır izlenen yanlış ve haksız politikayı itiraf etmişti.

Çipras “Bu konu, doğrudan Yunan vatandaşı Müslümanlarla ele alınmalı. Böylece bu konu bir an önce halledilsin ve kalıcı bir yasal düzenleme gerçekleştirilebilsin. Bu konuyu halletmemiz lazım. Çünkü bu ne Yunanistan’a fayda sağlıyor, ne de azınlığın kendini huzurlu hissetmesine yardımcı oluyor.” değerlendirmesinde bulunarak ezber bozmuştu.

Sorunun birkaç gün içinde çözülecek bir mesele olmadığını vurgulayan Çipras, “Yunan devletinin tanıdığı dini liderlerin azınlık tarafından kabul gördüğü ve sorgulanmadığı bir noktaya ulaşalım istiyoruz.” diye konuşarak tarihi bir itirafta bulunmuş ve azınlığı bu sorunun çözümü noktasında umutlandırmıştı.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ