Yunanistan’a çağrı: Bizim mallarımızın idaresi de bize verilsin

Yunanistan’a çağrı: Bizim mallarımızın idaresi de bize verilsin

Türkiye azınlık mülklerini iade edince, 150 bin Batı Trakya Türk’ü de Yunanistan’a çağrı yaptı: Bizim mallarımızın idaresi de bize verilsin.

İstanbul’daki Rumlarla birlikte mübadele dışı bırakılan ve bugün sayıları 150 bin civarında olan Yunanistan’daki Batı Trakya Türkleri, Türkiye’deki azınlıkların mallarının geri verilmesiyle ilgili karara alkış tuttu.

Konu ile ilgili Habertürk’e konuşan Batı Trakya Türklerinin parlamentodaki temsilcilerinden PASOK Milletvekili Ahmet Hacıosman kendilerine ait vakıf mallarının idaresinin hâlâ Yunan yönetiminde olduğunu anlattı. Hacıosman, “Ne yazık ki ecdadımızın, dedelerimizin bize bıraktığı vakıf arazilerinin idaresi hâlâ bizde değil. 2008 yılında, vakıf mallarının yönetiminin seçimle yapılması konusunda bir yasa geçti. Ancak bu yasa uygulanmadı. Ülkemizde, şu anda iktidardan talebimiz bir iki maddede değişiklik yapılarak bu yasanın uygulanması. Vakıf mallarımız, devletin tayin ettiği kişiler tarafından yönetilmekte. Bizim seçtiğimiz insanlar, bu eserlerimizi idare etsin istiyoruz” diye konuştu.

‘TÜRKİYE ÖRNEK OLSUN’
Batı Trakya Türklerinin Yunan Parlamentosu’ndaki iki temsilcisinden biri olan Hacıosman, Başbakan Erdoğan’ın azınlık temsilcileriyle katıldığı iftar yemeğini de hatırlatarak şunları söyledi: “Geçtiğimiz akşam Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan gayrimüslim azınlıklar ve vakıf idarecileri ile birlikte iftar yemeği yedi. Sayın Başbakan’ın açıklamalarını basından öğrendik. Bunu canı gönülden destekliyoruz. İnşallah diyoruz ki T.C. Başbakanı’nın Türkiye’deki azınlıklara, vakıflara ve taşınmaz mallara yönelik kararları bütün dünyaya örnek olsun. Biz bu davranışı alkışlıyoruz. Darısı başımıza.

Yunanistan vakıf mallarının iadesi konusunda duyarsız

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Grigoris Delavekuras, Türkiye’de azınlık vakıf mallarının iadesiyle ilgili kararın, ‘’uzun bir yolda atılan olumlu adım’’ olduğunu söyledi.

Delavekuras, dün düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’de azınlık vakıf mallarının iadesiyle ilgili sorular üzerine, ‘’Bunun, Türk hükümetinin, Türkiye’nin AB perspektifi ve vatandaşlarına karşı olan yükümlülükleri çerçevesinde üstlendiği bir değişiklikler ve reformlar süreci olduğunu’’ ifade etti. Sözcü Delavekuras, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun, ‘’Türk hükümetinin bu konuda attığı adımın başka ülkelere ve özellikle de Yunanistan’a örnek olmasını umduğunu’’ belirttiği açıklamasıyla ilgili bir soru üzerine, ‘’İnsan haklarıyla ilgili konularda mütekabiliyetin söz konusu olmadığını, Yunanistan’ın da, kendi vatandaşlarıyla ilgili konuları başka ülkelerle asla konuşmadığını’’ söyledi. Delavekuras, Batı Trakya’da Müslüman Türk azınlığa ait vakıf mallarıyla ilgili bir soruyu da, kısaca ‘’Yunanistan’da mülkiyet hakkıyla ilgili elzem sorunlar bulunduğunu bilmiyorum’’ diye cevapladı.

YUNANİSTANDA’Kİ AZINLIKLAR
PASOK Milletvekili Hacıosman’ın verdiği bilgilere ve Dışişleri Bakanlığı verilerine göre Batı Trakya’da yaşananlar şöyle:
*1978’de Gümülcine’de 4 bin dönüm Türk azınlığın toprağı sanayi sitesi için kamulaştırıldı.
*1980’den bu yana Vakıf İdaresi’ne seçilecek şahıslar yönetim tarafından atandı ve bugüne kadar Batı Trakya Müslüman Türk azınlığı tarafından seçilen şahıslar tasfiye edildi.
*1980’de Gümülcine-Yaka bölgesinde 3200 dönüm arazi Trakya Dimokratikos Üniversitesi, 4300 dönüm askeri bölge için kamulaştırıldı.
*İskeçe’nin İnhanlı Köyü’nde 3200 dönüm arazi kamulaştırıldı, 100 Türk ailesi topraksız kaldı.
*1984’te 7000 dönüm cezaevi için kamulaştırıldı.
*Mayıs 2000’de Yunanistan, Küçük Sungurlu’da Gümülcine Türk vakıflarına ait 70 dönüm araziyi kamulaştırdı.
*1955-1998 yılları arasında yürürlükte olan “Başka kökenli bir kişinin geri dönme niyeti olmadan Yunanistan’ı terk etmesi halinde, Yunan vatandaşlığını yitirdiği ilan edilebilir’’ diyen Yunan Vatandaşlık Yasası kapsamında, idari tasarruflarla çoğunluğunu Batı Trakyalı soydaşların oluşturduğu on binlerce kişi vatandaşlıktan çıkarıldı.
*2007’de alınan kamu personeli sınavlarında Batı Trakya Türk azınlığı için binde beşlik kontenjan ayrılacağı kararı uygulamaya konulmadı.
*2008’de vakıf arazileri hakkında, azınlığa ait arazileri yine azınlığın yönetmesini kabul eden karar uygulamaya konulmadı.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ