Yunanistan, İnsan Hakları ve Ekonomi konularında kötü örnek oluyor

Dışişleri Bakan Yardımcısı Dimitris Druças (Drutsas) Türk Başbakanın Batı Trakya ve İstanbul azınlıkları hakkında Washington’da yaptığı açıklamaya cevap verdi. Druças, "Müslüman azınlıkla yani Yunan vatandaşları ile ilgili meseleleri Türkiye ile görüşmeyeceğiz" dedi.

Yunanistan, İnsan Hakları ve Ekonomi konularında kötü örnek oluyor

Dışişleri Bakan Yardımcısı Dimitris Druças (Drutsas) Türk Başbakanın Batı Trakya ve İstanbul azınlıkları hakkında Washington’da yaptığı açıklamaya cevap verdi. Druças, "Müslüman azınlıkla yani Yunan vatandaşları ile ilgili meseleleri Türkiye ile görüşmeyeceğiz" dedi.

ABD Başkanı Barrack Obama ile Beyaz Saray’da bir araya gelmesinin ardından yaptığı basın açıklamasında Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Batı Trakya konusunu gündeme getirmesi ve bu konuları Başbakan Yorgos Papandreou ile görüştüğünü ve Papandreou’nun bu taleplere sıcak baktığı ile ilgili açıklamalarının ardından Dışişleri Bakan Yardımcısı Dimitris Druças (Drutsas): "Daha önce tekrarladığımız gibi bir kez daha söylemek istiyorum ki, bu Türkiye veya Türk yetkililer tarafından söyleniyor olabilir. Müslüman azınlık meselelerini, yani Yunan vatandaşlar konularını bu hükümet görüşmeyecek. Türkiye istediğini ve kendisini ilgilendirdiğini zannettiği konuları söyleyebilir. Biz bunun karşısındayız. Bir kez daha vurguluyorum: Biz bu konuları konuşmuyoruz." şeklinde cevap verdi.

Ayrıca borçları, Yunanistan’ı kredi notu en düşük Euro bölgesi üyesi durumuna düşürdü. Atina yönetiminin IMF’in kapısını çalabileceği belirtiliyor.

Yunanistan’daki Ekim genel seçimiyle iktidara gelen Yorgo Papandreu liderliğindeki Pan Helenik Sosyalist Birlik (PASOK) hükümeti, muhafazakar selefinin bıraktığı ağır mirasın altından kalkabilecek mi? AB Komisyonu’nun para politikasından sorumlu üyesi Joaquin Almunia’ya göre Yunanistan kapsamlı ekonomik ve mali problemlerle karşı karşıya. Komisyon üyesi yeni mali yıl bütçesinin doğru yolda atılmış bir adım olduğunu, ancak bunu yenilerinin izlemesi gerektiğini söylüyor.

BORÇ REKORTMENİNİN KREDİ PUANI DÜŞTÜ
250 milyar Euro’yu aşan kamu borçları yüzünden nefes alamayacak hale gelen Yunan maliyesi üzerindeki baskı giderek artıyor. Ek borçlanma sınırını gayri safi yurtiçi hasılanın %9’una çekmeyi de başaramayan Yunanistan’ın kredi notu reyting ajansları tarafından düşürüldü ve bu AB üyesi kredi riski yüksek ülkeler sınıfına dahil oldu. Euro bölgesinin kredi notu en düşük ülkesi artık Yunanistan. Euro kullanan bir AB ülkesinin borçlarını ödeyememe tehlikesine sürüklenmesi Yunan bankalarının borsada hızla değer kaybetmesine, Avrupa ortak para biriminin döviz piyasalarında baskı altına girmesine ve Avrupa borsa endekslerinin puan kaybetmesine yol açtı.

Euro bölgesinin en borçlu üyesi Almanya en güvenilir ülke sayılırken, Yunanistan’ın "A"ya düşen reytingi, ‘bu ülkeye açılacak kredinin yanma riskinin yüksek olduğunu’ gösteriyor.

Devlet maliyesindeki gelişmenin endişe verici olduğunu duyuran reyting şirketi Fitch bütçe konsolidasyonunun ihmal edilmesi durumunda Yunanistan’ın kredi notunun daha da düşebileceğini, Atina yönetiminin cesur ve etkili tedbirlere başvurmasının ise Yunanistan’a ‘istikrar’ notu kazandıracağını duyurdu.

YUNAN HÜKÜMETİ KOLLARI SIVADI
Yunanistan Maliye Bakanlığı 2010 yılında borç yükünü ve ek borçlanma ihtiyacını azaltmak üzere can yakıcı kararlar almaya hazırlanıyor. Maliye Bakanı Yorgo Papakonstantinu Uluslararası Para Fonu’na başvurmak zorunda kalacaklarına ihtimal vermediğini ve reformların etkisini göstermesi durumunda kamu borçlanmasının makul düzeye çekilebileceğini söylüyor.

Deka Bank’ın baş iktisatçısı Ulrich Kater Yunanistan’ın bundan böyle de kredi piyasasında alacaklı bulabileceği, ancak çok daha yüksek faiz ödemek zorunda kalacağı görüşünde.

Uzmanlar, mali sıkıntıya düşen Euro bölgesi ülkelerine otomatikman yardım edilmesini öngören bir mekanizma bulunmadığını ve sadece ortaklarının imdada yetişebileceğini belirtiyorlar.

Avrupa Parlamentosu üyesi Werner Langen Euro bölgesinde yer almasının Yunanistan’a ek yükümlülükler getirdiğini hatırlattı. Langen,
"Yunanistan hakkında aşırı borçlanma nedeniyle resmen işlem başlatıldı. Bu işlemler, rapor verme ve denetleme mekanizmalarını kabul etme gibi yükümlülükler getiriyor. Sonunda milli gelirine göre ceza ödemesi gerekebilir. Henüz o aşamada değiliz ama tedbir almadığı takdirde Yunanistan’a para cezası verilebilir." diye konuştu.

YUNANİSTAN’A YARDIM ELİ
Almanya’daki koalisyon hükümetinin büyük ortağı Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) Yunanistan’a yardım edilmesinin söz konusu olmadığını ve istikrarlı politikalar uygulaması için Atina yönetimine daha fazla baskı yapılması gerektiğini belirtirken Avrupa Parlamentosu’nun Yeşiller grubundan Sven Giegold ise Yunanistan’dan kara gün dostluğunun esirgenemeyeceğini söyledi. "Üzerine düşeni yapması halinde, Yunanistan’a riskin paylaşılması önerilmeli" diyen Giegold, "Ortakları Euro tahvili alarak borçlu olanın riskini dengeleyebilirler" ifadesini kullandı.

Euro bölgesi maliye bakanları, borçları tahminlerin de üzerinde çıkan Yunanistan’ın iflasın çok uzağında olduğunu ve uluslararası sermaye piyasasında kredi bulabildiği sürece böyle bir tehlikeden söz edilemeyeceğini belirtiyorlar. 

 

Kaynak: Azinlikca

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ