Yunanistan Başbakanı Çipras Batı Trakya’da

Yunanistan Başbakanı Çipras Batı Trakya’da

Başbakan Çipras, Gümülcine’de gerçekleştirilen Doğu Makedonya Trakya Üretim ve Kalkınma Kongresi’nin kapanışında yaptığı konuşmada Batı Trakya Türklerini yakından ilgilendiren eğitim ve dini konularda da açıklamalarda bulundu.

Çipras azınlık üyeleri için müftüler tarafından uygulanan İslam hukukunun (evlilik, boşanma, velayet, veraset, miras vs.) kısmen kaldırılacağını ve bu amaçla önümüzdeki günlerde bir yasal düzenlemenin hazırlanacağını söyledi.

Buna göre:

– Müftüler tarafından uygulanan aile ve miras hukukuyla ilgili şer-i yetkiler ilgili tarafların tercihine bağlı olacak ve her iki tarafın da kabul etmesi halinde bu yetkiler uygulanabilecek.

– Tarafların hemfikir olmamaları halinde dava devlet mahkemesi tarafından görülecek.

– Müftülerin yetkileri cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle sınırlandırılacak. Müftüler “kukla müftü” haline getirilecek.

– Ayrıca azınlık üyeleri arasında miras hukukunun medeni hukuk normları tarafından belirlendiği ifade edilecek. İslam hukukunu tercih edecek olanlar bunu noterde yazılı olarak beyan edecek.

– Son olarak bugüne kadar hazırlanan vasiyetnameler normal bir şekilde uygulanacak.

Başbakan Çipras İslam hukukuyla ilgili düzenlemenin Eğitim Bakanlığı tarafından koordine edileceğini belirterek, bu konuda diyalog ve istişare sürecinin başlayacağını ve farklı görüş ve düşüncelere açık olduklarını söyledi.

“KİLİSENİN İÇİŞLERİNE KARIŞAMAYAN HÜKÜMET MÜFTÜLÜKLERE HANGİ HAKLA KARIŞIYOR?”

Ancak Çipras, bu meseleye el atmadan önce Azınlığa neden danışmadığını açıklamadı. Çünkü azınlığın bu konudaki fikri belli. Azınlık özellikle bu noktada hükümetin bu tek yanlı girişimlerine tepki gösteriyor. Azınlığı ilgilendiren önemli haklarının oldubittilerle ortadan kaldırılmasına karşı çıkan azınlık, “Hristiyanların dinine, Kilisenin içişlerine karışamayan hükümet nasıl olur da Müslümanların dini haklarına ve meselelerine müdahale ediyor? Bu insan haklarına aykırı değil mi?” sorusunu gündeme getiriyor.

Azınlık kamuoyu, hükümetin Azınlık Haklarıyla ilgili tek yanlı ugulamalarına SİRİZA milletvekillerinin sessiz kalmasına da tepki gösteriyor ve partizan olmakla eleştiriyor.

ÖNCELİKLİ OLARAK AZINLIK OKULLARI DEĞİL, DEVLET OKULLARI DESTEKLENECEK

Çipras, Türk Azınlığın eğitim sorununa da değindi ve bu konuda hükümetin devlet okulları olgusunu desteklediğini, bunun yanı sıra azınlık okullarına giden çocuklara da onurlu bir ortam sağlama gayreti içinde bulunduğunu dile getirdi.

Eğitim konusunda mesajlarının net olduğunun altını çizen Çipras, “Devlet okullarını destekliyoruz ve destekleyeceğiz. Bu kapsamda, diğerlerinin yanı sıra devlet anaokullarının azınlık çocuklarının da özel ihtiyaçlarını karşılaması için gereken gayretlerde bulunuyoruz. Buna paralel olarak, azınlık okullarına giden çocuklara da onurlu bir ortam sağlamak zorunluluğumuz var. Örneğin, İskeçe Azınlık Lisesinde olduğu gibi. Bu yönde yoğun bir şekilde çalışıyoruz.” diye konuştu.

Çipras bu açıklamalarla, Azınlığın yıllardır kanayan bir yarası haline gelen iki dilli azınlık anaokulu talebini yok saymış oldu.

“ÇİPRAS YENİ BİR ŞEY SÖYLEMİYOR, AZINLIK İNSANI ZATEN VASİYETNAME YAPABİLİYOR”

Azınlık avukatlarından Ercan Ahmet, Çınar FM radyosundaki Milletin Sesi programında konuyla ilgili konuştu.

Azınlığın önde gelen hukukçularından Ercan Ahmet şunları söyledi:

Bu yeni bir şey değil ki, neyin müjdesini veriyor Çipras. Zaten Azınlık bireyleri Yunanistan’da vasiyetname yapabilme hakkına sahiptir ve bu yıllarca uygulanıyor. Yani azınlık bireyleri şeri hukuk veya medeni hukuk arasında seçim yapabiliyor.

Ayrıca bu konuda bir düzenleme yapılacaksa bunun kararını ve nasıl yapılacağını azınlık kendi içinde yapmalı, istişare etmeli sonra devlete sunulmalıdır. Bu konuda ne yazık ki Azınlığın fikri doğru bir şekilde alınmamıştır. Çipras bize bir lütuf sunuyormuş gibi açıklama yapıyor, oysa kendi atadıkları müftüleri karşılarına alıp kongrede zımnen “Biz sizin kurumlarınızın içini boşaltıyoruz, sizi yetkisiz kılıyoruz, işlevsiz kılıyoruz” diyor ve ne gariptir ki onlar da bunu alkışlıyor. Gülsek mi ağlasak mı?

Şunu da belirtmek gerekir ki, Azınlığın öncelikli sorunu bu değildir. Özellikle Eğitim Sorunu var ve bu konuda Azınlığı hayal kırıklığına uğratan, üzen açıklamalarda bulundu. Türkçe-Yunanca Azınlık Anaokulları talebimiz yok sayıldı. Başka çok sayıda sorunumuz da görmezden gelindi. Biz de demek ki boşuna uğraşıyor ve sorunlarımızın çözülmesini bekliyoruz.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ