Yunan mahkemeleri uluslararası hukuk kararlarını yine yok saydı

Yunan mahkemeleri uluslararası hukuk kararlarını yine yok saydı

Yunanistan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) İskeçe Türk Birliği (İTB) ile ilgili kararını uygulamayarak uluslararası adaleti ve Evrensel Hukuku yok saymaya devam ediyor.

Ekim 2017’de parlamentoda kabul edilen ve AİHM tarafından verilen kararların Yunanistan’da uygulanmasına imkan veren yasaya dayanarak İTB’nin Trakya İstinaf Mahkemesi’nde açtığı dava sonuçlandı.

Trakya İstinaf Mahkemesi, yeni yasayı dikkate almayarak İskeçe Türk Birliği’nin daha önce de aynı taleple başvuruda bulunduğu gerekçesiyle davayı incelemeye almadı. İskeçe Türk Birliği ise Yunanistan’ı uluslararası hukuk kararlarını uygulamayan ülke konumuna koyan politikalardan vazgeçilmesi çağrısında bulundu.

AİHM kararlarını takip eden ve uygulanıp uygulanmadığını denetleyen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin uygulanması çağrısında bulunduğu İskeçe Türk Birliği kararıyla ilgili olarak Yunanistan’ın sürdürdüğü olumsuz tavır devam ettirildi.

Konuyla ilgili olarak açıklama yayınlanan İskeçe Türk Birliği, “İskeçe Türk Birliği olarak yaşadığımız hayal kırıklığının tekrarlanmış olduğunu ve insan hakları alanında endişelerimizin arttığını vurgulamak isteriz. Ülkemiz Yunanistan’ın; “uluslararası hukuk kararlarını uygulamayan ülke” konumuna sokacak icraat ve taktiklerden vazgeçilmesinin demokrasi açısından şart olduğunu hatırlatırız.” ifadelerine yer verildi.

İskeçe Türk Birliği’nin açıklaması:

İskeçe Türk Birliği’nin, 2017 yılı Ekim ayında kabul edilen yeni kanuna dayanarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararının uygulanması talebiyle Trakya İstinaf Mahkemesi’ne açtığı davanın sonucu belli oldu.

Trakya İstinaf Mahkemesi, İskeçe Türk Birliği’nin talebini, daha önce aynı davayı görüştüğü gerekçesiyle ele almayı reddetti. Mahkeme böylece 2017 sonbaharında mecliste kabul edilen yeni kanunu görmezden gelmeyi tercih etti.

On yıldır uygulanmayan bir AİHM kararının uygulanması için bir hukuk mücadelesi veren İskeçe Türk Birliği olarak yaşadığımız hayal kırıklığının tekrarlanmış olduğunu ve insan hakları alanında endişelerimizin arttığını vurgulamak isteriz.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından 2008 yılında açıklanan İskeçe Türk Birliği kararının hayata geçirilmesi amacıyla o dönemde yapılan başvuruyu hatırlatan Trakya İstinaf Mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının Yunanistan tarafından uygulanması için Yunanistan meclisinde kabul edilen yeni yasayı dikkate almadı. Yeni yasanın yürürlüğe girmesiyle yeni şartların oluşması sonucunda yapılan ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, 2008 yılında açıkladığı ve İskeçe Türk Birliği’ni haklı bulduğu kararın uygulanmasına yönelik başvurunun görüşülmemesini, AİHM kararının uygulanmamasına dayanan ve bu amaçla on yıldır devam eden “oyalama” taktiğinin devamı olarak görmekteyiz.

Yunanistan’ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, İskeçe Türk Birliği kararını bir an önce uygulayarak İskeçe Türk Birliği’nin resmi statüsünü iade etmesini beklemekteyiz.

Yeri gelmişken; İskeçe Türk Birliği olarak 1983 yılında dernek tabelamızın yerinden indirilmesiyle başlayan 35 yıllık hukuk mücadelemizi bundan sonra da aynı kararlılıkla sürdüreceğimizi vurgulamak isteriz.

Ülkemiz Yunanistan’ın; “uluslararası hukuk kararlarını uygulamayan ülke” konumuna sokacak icraat ve taktiklerden vazgeçilmesinin demokrasi açısından şart olduğunu hatırlatır, uluslararası hukukun gereğinin yerine getirilmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararının hayata geçirilmesi amacıyla gereken adımların atılmasını beklediğimizi vurgulamak isteriz.

Türkiye’den Yunanistan’ın İTB kararına tepki

T.C. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy “Yunanistan’ın Batı Trakya Türk azınlığı sivil toplum örgütlerinin isimlerini ayırım yapmadan tescil etmesini ve bu çerçevede AİHM kararlarının uygulanmasına imkan sağlayacak düzenlemeler yapmasını bekliyoruz” dedi.

Hami Aksoy, Yunanistan’daki Bölge İstinaf Mahkemesinin İskeçe Türk Birliğinin yeniden tescil için yaptığı başvuruyu reddetmesinin, Yunan meclisinin yasal düzenlemesinin, örgütlenme hakkının hayata geçirilmesi için yetersiz olduğunu gösterdiğini bildirdi.

Sözcü Aksoy, Batı Trakya Türk azınlığının önde gelen sivil toplum kuruluşlarından İskeçe Türk Birliğinin yeniden tesciline ilişkin başvurusunun Yunanistan İstinaf Mahkemesi tarafından reddedilmesi hakkındaki soruya yazılı cevap verdi.

Konuya ilişkin Aksoy, “Mahkemenin bu kararı, Yunan meclisinin yasal düzenlemesinin, örgütlenme hakkının hayata geçirilmesi için yetersiz olduğunu göstermektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

İskeçe Türk Birliğinin, isminde Türk kelimesi geçtiği gerekçesiyle Yunan makamları tarafından yasakladığını belirten Aksoy, ardından Birliğin başlattığı hukuk mücadelesi sonucunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM), örgütlenme hakkının Yunanistan tarafından ihlal edildiğine hükmederek Yunanistan’ı bu doğrultuda düzenlemeler yapmaya davet ettiğini hatırlattı.

Aksoy, bu çerçevede, AİHM kararlarının icrası kapsamında Yunan Meclisinde 2017 yılında yasal bir düzenleme kabul edildiğinin altını çizerek, “Yasaklanan derneklere yeniden tescil için başvuru imkanı tanınmış ancak bu başvuruların kabulüne ciddi istisnalar getirilmişti. Nitekim, Yunanistan’daki Bölge İstinaf Mahkemesince alınan son kararda, İskeçe Türk Birliğinin yeniden tescil için yaptığı başvuru reddedilmiştir. Yunanistan’ın Batı Trakya Türk azınlığı sivil toplum örgütlerinin isimlerini ayrım yapmadan tescil etmesini ve bu çerçevede AİHM kararlarının uygulanmasına imkan sağlayacak düzenlemeler yapmasını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ