Türkiye-Yunanistan El Ele

Türkiye-Yunanistan El Ele

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine 25. Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları’nın tesis açılışı ve 3. Büyükelçiler Konferansı’na katılmak üzere Erzurum’a geldi.

Dışişleri Bakanı Dimitri Druças’ın Başbakan Papandreu’ya eşlik ettiği bir günlük çalışma ziyaretinde Başbakan Papandreu ile Başbakan Erdoğan, bu sabah çalışma kahvaltısında bir araya geldiler. Zaman’ın haberine göre çalışma kahvaltısında buluşan Davutoğlu ile Druças, iki ülkeyi ilgilendiren konuları görüşerek hazırladıkları çalışma raporunu başbakanlara sundular. Haberde Davutoğlu’nun Mart 2011’de Yunanistan’ı ziyaret etmesinin kararlaştırıldığı ancak ziyaretin kesin tarihinin ileriki bir tarihte belirleneceği belirtildi.

Aynı gün Papandreu ve Erdoğan, Üniversitelerarası Kış Oyunları için inşa edilen tesislerin açılışını yaptılar. Tesislerin açılış töreninde Papandreu, “Sevgili Erzurumlular” diyerek konuşmasına Türkçe başladı. İki ülkenin bu iş birliği ve barış değerlerini kucaklamak için büyük çaba sarf ettiğini kaydeden Papandreu, “…Biz de Türk ve Yunan halkları olarak bu çaba içindeyiz. Ülkelerimizin tarihleriyle onur ve gurur duyuyoruz. Geçmişin önyargılarını bir kenara bırakarak cesur girişimlerde bulunma kararı aldık. Ön yargı duvarını yıkmak istiyoruz birlikte.”dedi.

Papandreu: Azınlıkların zenginlik olduğunun farkına varacağız

3. Büyükelçiler Konferansı’nda konuşan Papandreu, Ege ve Kıbrıs sorunları odaklı yaptığı konuşmasında Ege sorunu konusunda “Türkiye, Ege uçuşları ile neyi ispatlamak istiyor? Tehditler ile sorun çözülmez” dedi. Kıbrıs ile ilgili olarak ise Papandreu,  “Kıbrıs’ta işgal sürdükçe Türkiye, AB’ye üye olamaz” şeklinde konuştu. Buna karşılık Başbakan Erdoğan, Avrupa Birliği’nin Türkiye konusundaki samimiyetinden endişe duyduklarını ifade ederek ülkeler arasındaki anlaşmazlıkların her gün çoğaltılması yerine geçmişten ders çıkararak geleceği inşa ettiklerini belirtti. Erdoğan, Kıbrıs sorunu ile ilgili olarak Avrupa Birliği’nin tek taraflı olarak Türkiye’den adım atmasının beklenmesinin kabul edilebilir olmadığını kaydetti.

Azınlık hakları konusunda ise Papandreu, “Patrikhane konusunda olumlu adımlar atıldı, yeni adımların artarak atılacağına inanıyorum. Bunlar Türk toplumunun bir parçasıdır.” dedi. Papandreu, “Bizim ülkelerimizde yaşayan azınlıkların bize katkısı var. Onlar bir köprü teşkil etmekteler. Onların biz zenginlik olduğunun farkına varacağız.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan: Türkiye’nin olumlu adımlarına karşılık Yunanistan müftüleri atamaya devam ediyor, bunun orada yaşayan Türkler tarafından kabul edilmesi mümkün değil

İstanbul Rum Azınlığı ile ilgili olarak Erdoğan, Türkiye’nin bu yönde atmış olduğu adımlar içerisinde Sümela Manastırı’nda Trabzon’un hassasiyetlerine rağmen dini ayin gerçekleştirilmesine izin verdiklerini belirtti. Bununla birlikte söz verdikleri üzere Büyükada Rum Yetimhanesi’ni Fener Rum Ortodoks Kilisesi’ne iade ettiklerini söyleyen Erdoğan, Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Bülent Arınç’ın Patrik Bartolomeos’u ziyaret ettiğini belirtti. Sen Sinod Meclisi’nin seçimleri ile ilgili olarak Erdoğan, Lozan Barış Anlaşması gereğince meclise seçilecek kişilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaları zorunluluğu nedeni ile Türkiye’nin bu kişilere vatandaşlık verdiklerini belirtti. Türkiye’nin olumlu adımlarına karşılık Erdoğan, Batı Trakya’da müftülerin tanınmadığını aksine devlet tarafından atanmaya devam ettiğini ancak bu durumun orada yaşayan Türkler tarafından kabul edilemeyeceğini söyledi. Erdoğan, “Patrik atamamız ne kadar yanlışsa müftü atanması da o kadar yanlış” dedi. Papandreu’nun samimiyetinden şüphe duymadığını ifade eden Erdoğan, sahip oldukları iradenin iyi yönde kullanılarak mevcut sorunların bu dönemde ortak şekilde çözülmesini istediklerini ifade etti.

Türkiye ve Yunanistan arasında seyreden olumlu ilişkilerin 2009 yılında 22 mutabakat imzalanması ile pekiştiğini ifade eden Erdoğan, mevcut sorunların çözümünde öncelikli olarak ön kabullerin yani şartların kaldırılması gerektiğini ancak bu şekilde sorunların çözülebileceğini belirtti.

3. Büyükelçiler Konferansı’nın ardından Erdoğan ve Papandreu, ortak bir basın toplantısı düzenlediler. Erdoğan, “Biz geçmişin olumsuz dilini, olumsuz ifadelerini geçmişte bırakmak suretiyle şimdi yeni bir dil inşa etme dönemindeyiz. ‘Yeni bir dil kullanarak, geleceği inşa etmenin gayreti içerisinde olmalıyız.’ diye düşünüyorum.”dedi. Erdoğan, “Sürekli işbirliğinin en güçlü bağı olarak gördüğümüz azınlıkların önemli yeri olduğuna inanıyoruz. Azınlıkların müreffeh, mutlu bir hayat sürmeleri dostluğumuzu pekiştirecektir. Bu yönde gayretlerimiz kararlı şekilde sürecektir. Sorunların karşılıklı olarak mutabık yöntemlerle barışçı yollardan çözümlenmesine önem veriyoruz.” diye devam etti.

ETİKETLER:
TürkiyeYunanistan
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ