Türkiye-Yunanistan 1’nci Bölgesel iş Forumu Edirne`de yapıldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın beraberindeki 10 bakanla birlikte 15 Mayıs tarihinde Yunanistan’a yaptığı tarihi ziyaret meyvelerini vermeye başladı.

Türkiye ile Yunanistan sınırında bulunan Edirne’deki Pazarkule Gümrük Kapısı’nın 28 yıl aradan sonra diplomatik geçişlere açılmasının ardından Edirne de, “Türkiye-Yunanistan 1’nci Bölgesel iş Forumu”na ev sahipliği yaptı.

Türkiye-Yunanistan 1’nci Bölgesel iş Forumu Edirne`de yapıldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın beraberindeki 10 bakanla birlikte 15 Mayıs tarihinde Yunanistan’a yaptığı tarihi ziyaret meyvelerini vermeye başladı.

Türkiye ile Yunanistan sınırında bulunan Edirne’deki Pazarkule Gümrük Kapısı’nın 28 yıl aradan sonra diplomatik geçişlere açılmasının ardından Edirne de, “Türkiye-Yunanistan 1’nci Bölgesel iş Forumu”na ev sahipliği yaptı.

Düzenlenen iş forumuna Trakya Bölgesi ve Kuzey Yunanistan (Selanik, Kavala, İskeçe, Gümülcine, Dedeağaç) iş dünyasından geniş katılım sağlanırken amacın Bölgesel işbirliği fırsatlarının ve bu bağlamda finansman olanaklarının ele alınmasının  sağlanacağı ve öncelikle tarım (tarım ürünleri, makina ve ekipmanlar, ziraai ilaçlar, vs..), inşaat ve inşaat malzemeleri, gıda sanayi (sebze-meyve işleme, şekerleme, süt ürünleri ve unlu mamülller), turizm alanlarında iş fırsatlarının karşılıklı görüşmeleri gerçekleştirildi. Dış Ekonomik İlişliler Kurulu (DEİK) tarafından organize edilen “Türkiye-Yunanistan 1’nci Bölgesel iş Forumu”na Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Yunanistan Ekonomi Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Yorgo George Petalotis, TOBB ve DEİK Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Yunanistan Ekonomi, Rekabet ve Deniz Ticaret Bakan Yardımcısı Marko Bolaris, Edirne Valisi Gökhan Sözer, Rodop-Evros Genişletilmiş Bölge Valisi Yorgos Minopulos, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Edirne Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Yardımcı, Türk-Yunan İş Konseyi Başkanı Selim Egeli, Türk-Yunan İş Konseyi Eş Başkanı Dimitris Papanicolaou ve ETSO Başkanı Cemil Güler ile çok sayıda Türk ve Yunan işadamı katıldı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu konuşmasında soğuk savaşın sona ermesinden sonra Balkan ülkelerinin Avrupa-Atlantik yapılarıyla bütünleşmesinin bölgeye istikrar ve barış getireceğine inandıklarını belirtti. Bu doğrultuda bölgesel politikaları bu düşünceye paralel olarak yürüttüklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Küresel ekonomik krizin yıkıcı etkileriyle mücadele ettiğimiz bu günlerde iki ülke olarak daha fazla işbirliği yapmaktan ve daha fazla yapıcı diyalog kurmaktan başka çaremiz yok. Bundan 50 yıl önce Kore’de dünya barışı için savaşıp soğuk savaş döneminde aynı siyasi blok içinde yer alırken 90’lı yıllarda ilişkilerimizi karşılıklı gerilim ve kriz yönetimi ile sürdürdük. Şimdi ise aramızdaki yapay sorunlardan kurtularak ortak geleceğimiz birlikte tasarlamaya başladık. Gelin Ege, bizi birleştiren bir deniz olsun” dedi.

“48 saate kadar vizesiz geçiş hakkı verilmeli”
Yeşil pasaport sahibi Türklerin Yunanistan’a vizesiz giriş hakkını sağlayan anlaşmanın bu yönde önemli bir gelişme olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Normal pasaport sahiplerine de 48 saate kadar Yunanistan’a vizesiz giriş hakkı verilmesini talep ediyoruz. Sağlanacak vize kolaylığı ile iki ülke arasındaki turizm hareketleri canlanacak ve her yıl daha fazla Türk, Yunanistan’ı ziyaret edecek. Ayrıca Ziraat Bankası’nın İskeçe Şube izninin en kısa zamanda çıkması da, Türk işadamlarının da bu ülkedeki operasyonlarını kolaylaştıracaktır. Yunanistan’ın içinde bulunduğu ekonomik durumu yakından takip ediyoruz ve Türk İş Dünyası olarak sahip olduğumuz ekonomik krizle mücadele tecrübelerimizi paylaşmaya hazırız” diye konuştu.

Konuşmanın ardından kürsüye gelen sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün yaşanan ekonomik ve mali krize değinerek Yunanistan’ın zor günlerden geçtiğini ve buna karşılık sıkı bir program uyguladığına değindi.Türkiye ile Yunanistan arasında ki ticaret hacmine değinen bakan Ergün “her iki ülke arasında ki ticaret hacmi 2002 yılında 903 milyon dolar seviyesindeydi.2008 yılında bu hacim 4 kat arttı ve 3.6 milyar dolara ulaştı.2009 yılında ise küresel kriz etkisine rağmen bu hacim 2.7 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti”dedi.Har iki ülke arasında özellikle kıyı ve sınır ticaretini arttırıcı adımlar atılması  gerektiğine dikkat çeken bakan Ergün “biz ekonomik ilişkiyi sadede ticaret açışsından değerlendiremiyoruz. Karşılıklı yatırımların artmasına önem veriyoruz.Türkiye’de 390 civarında faaliyet gösteren yunan firması var.Bunların 80 inin yatırım tutarı 6 milyar doları aşmış durumdadır.Ancak Yunanistan’daki Türk firmalarının yatırımı 30 milyon dolar civarındadır. Bu yatırımların artması gerekiyor.Bu nedenle eğer Yunanistan tarafından bu yatırımları engelleyici hususlar varsa bunlar kaldırılmalıdır eğer Türk müteşebbislerinde Yunanistan da yatırım yapma konusunda kaygılar varsa daha çok ilgi gösterilmelidir.”dedi.İş adamlarını serbest dolaşamamasına da değinen Ergün “eğer siz iş adamlarının gezinmesine engel çıkartır,mazota kısıtlama getirseniz,kota koyarsanız bu serbest dolaşımdan nasıl söz edebiliriz.”dedi. Konuşmasını tamamlayan bakan Ergün den sonra ise toplantıya rötarlı gelen Yunanistan Hükümet Sözcüsü George Petalotis geldi. Petalotis konuşmasında iş forumunun önemli ve güzel sonuçlar doğuracağına inandığını kaydederek şunları söyledi. “Ancak bu ilişkiler diplomatik ziyaretlerle sınırlı tutulmamalı. Bilindiği üzere son 3 yıldır tüm dünyada etkisini gösteren kürsel ekonomik kriz, yaklaşık 1 yıldır Yunanistan’daki birçok vatandaşı işsizliğe sürüklemekte. Bizler iki ülke olarak ortak hedeflere sahibiz ve birbirimizin eksikliklerini tamamlamalıyız. Bölge üniversiteleri karşılıklı olarak eğitim ve teknolojik işbirlikleri yapabilir. Ayrıca turizm, her iki ülke için de çok değerli. Özellikle bu alanda bir sürü işbirliği yapılarak ortak projeler üretilebilir” dedi.

“AB üyesi olduğumuz için vize konusunda Schengen’e bağlı kalmak zorundayız”
Türkiye ile Yunanistan arasındaki işbirliklerinde vizenin önemli bir engel olduğunu kabul eden Yunan Hükümet Sözcüsü Petalotis, “Ancak biz bir Avrupa Birliği üyesi olarak Schengen’e bağlı kalmak zorundayız. Bu da vizeyi sorunlu kılmakta. Bizim tek yapabileceğimiz vize işlemlerini kolaylaştırmak bunu da zaten görevli arkadaşlarımız yapıyor. 1 günlük vizesiz ziyaretlerinin sürelerini arttırabiliriz. Bu tür sorunların aşılmasında karşılıklı güven çok önemli” dedi. Petalotis konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“Türkiye’nin AB’ye üyeliğini destekliyoruz”
“İşbirlikleri arttıkça sorunlar da aynı seviyede azalacak. Biz Yunanistan olarak 8 aydır sıkıntılı günler geçiriyoruz. Türkiye de aynı sıkıntıyı 2000’li yılların başında yaşadı. Avrupa Birliği’nin borsalarda alacağı karar tavan ya da taban yapabilir. Bu da ülkeleri büyütür ya da batırır. Biz hükümet olarak sadece krizin aşılması için kararlar almadık. Yıllardır sorun haline gelen konuları da ele aldık. 3 yıl sonra farklı bir Yunanistan hedefliyoruz. Türkiye’nin AB’ye üyeliğini destekliyoruz. Yalnızca Türkiye’nin değil, AB kriterlerini yerine getirmek şartıyla tüm ülkelerin üyeliklerini destekliyoruz.”

Yunanistan Ekonomi, Rekabet ve Deniz Ticaret Bakan Yardımcısı Marko Bolaris, Edirne Valisi Gökhan Sözer, Rodop-Evros Genişletilmiş Bölge Valisi Yorgos Minopulos, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Edirne Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Yardımcı, Türk-Yunan İş Konseyi Başkanı Selim Egeli, Türk-Yunan İş Konseyi Eş Başkanı Dimitris Papanicolaou ve ETSO Başkanı Cemil Güler de İş Forumu ile ilgili olarak duygu ve düşüncelerini dile getirdi. Forum öğleden sonra ‘Ortak İş ve Yatırım Fırsatları’, ‘Ortak Proje ve Ticaret Finansmanı’, ‘Ticaret ve Servis Alanlarındaki Tarife Dışı Engellerin Kaldırılması’ konulu panellerle devam etti.

 

Kaynak: Edirne Haberci

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ