Türk – Yunan ilişkileri kaldığı yerden devam

Türk – Yunan ilişkileri kaldığı yerden devam

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitris Avramopulos’un daveti üzerine Atina’ya gelen T.C. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türk-Yunan ilişkileri, bölgesel ve uluslararası konularda temaslarda bulundu. Batı Trakya Türk azınlığını da unutmayan Davutoğlu, Türkiye’nin soydaşlarının sorunlarının takipçisi olacağını vurguladı.

Başbakan Samaras’la Görüşme

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Atina temaslarına Başbakan Andonis Samaras’ı ziyaret ederek başladı.

Başbakanlıkta yaklaşık bir saat süren görüşmenin başında, Davutoğlu Samaras’a, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selam ve başarı dileklerini getirdiğini söyledi. Görüşmede, Türk-Yunan ilişkileri, Suriye özelinde bölgesel gelişmelerin ele alındığı öğrenildi. Başbakan Samaras’ın yasadışı göçle mücadele konusunu da gündeme getirdiği bildirildi.

Meymarakis’le Görüşme

Davutoğlu, Yunan Meclis Başkanı Evangelos Meymarakis ile görüşmesinde ise bütün Ege’nin dostluk ve barış için her türlü işbirliğine açık bir deniz olmasını arzu ettiğini söyledi.

Meymarakis ise çevredeki büyük sorunların iki ülkeyi bölgede olgun ve tutarlı bir şekilde barışa katkı sağlamaya mecbur ettiğini belirtti.

Davutoğlu ve Avramopulos’un, iki ülke ilişkilerine olumlu yaklaşımlarından dolayı memnuniyetini dile getiren Meymerakis, iki ülke arasında ikincisi yapılması planlanan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısı çerçevesinde ele alınacak konuların iki ülke hükümetleri tarafından onaylanacağını düşündüğünü kaydetti. Meimerakis, “Önümüzde uzun bir yol var, bunları aşabiliriz” dedi.

Önceki hükümette Savunma Bakanlığı da yapan Avramopulos ile Başbakan Erdoğan’ın birçok kez konuştuklarını, savunma harcamalarının azaltılması ve turizmde işbirliği konularında karşılıklı fikir birliğine vardıklarını belirten Meymarakis, “Karşılıklı dialogla bütün sorunları halledilebileceğine inanıyoruz” dedi. Meymerakis, bölgede barışın sağlanması için de katkıda bulunulabileceğini ifade etti.

Meymerakis, “Ege’de özgür olarak seyrüsefer edecek bir gemi” ifadelerini kullanarak Davutoğlu’na bir gemi figürü hediye etti.

Avramopulos’la Görüşme

Davutoğlu ve beraberindeki heyet daha sonra Dışişleri Bakanlığı’na geçerek Avramopulos ile görüştü.

Davutoğlu, Atina’da mevkidaşı Dimitris Avramopulos ile başbaşa ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Yunanistan’da kendisine gösterilen sıcak karşılama için teşekkür ederek, ziyaretinin Türk-Yunan dostluğunun bir nişanesi olduğunu dile getirdi.

Davutoğlu, “Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkiler dostluk ve komşuluk ilişkileridir” dedi. Şahsi ilişkilerin de bu ilişkilerin ileriye götürülmesinde önemli rol oynadığını ifade eden Davutoğlu, Avramapulos ile çeşitli toplantılar vesilesiyle daha önce de birkaç kez bir araya geldiklerine işaret ederek, görüşmelerde kendisini en memnun eden şeyin paylaştıkları ortak vizyon olduğunu dile getirdi.

İki ülke arasında görüş ayrılıkları ve farklı yaklaşımlar olabileceğini, ama aynı vizyonun paylaşılmasıyla aradaki sorunların, problemlerin daha rahat çözülebileceğini ifade eden Bakan Davutoğlu, Samaras ve Avramopulos ile görüşmelerinden elde ettiği sonucun da bu yönde olduğunu söyledi.

Ticari, kültürel ilişkiler, ulaştırma ağları ve enerji boru hatları açısından Türkiye ile Yunanistan’ı birbirine eklemek istediklerini kaydeden Davutoğlu, iki ülkenin bütün imkanlarını mümkünse bir potada biriktirmek istediklerini dile getirdi.

Bu yolla hem Türkiye hem Yunanistan’ın bu bölgede yeni bir sinerji kazanması için bunları yapmak istediklerini söyleyen Davutoğlu, iki yıl önce YDİK’i bu anlayışla kurduklarını, Yunanistan’da istikrarlı bir hükümet kurulur kurulmaz da toplantının ikincisini gerçekleştirmeyi planladıklarını ve bugün ön hazırlıkları önemli ölçüde tamamladıklarını söyledi.

Davutoğlu, “YDİK’in bugün ön hazırlıklarını önemli ölçüde tamamladık. Birçok alanda ortak mutabakatların ilk tohumları atıldı. Ocak ayında muhtemelen inşallah her iki başbakanın eşbaşkanlığında Türkiye’de bu toplantı gerçekleşecek. O zamana kadar da biraz önce söylemiş olduğum ortak vizyonu harekete geçirecek çalışmalar tamamlanacak” dedi.

“Dostluk ve Barış Denizi”

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ege sorunlarını Yunanistan ile pozitif bir şekilde karşılıklı olarak çözeceklerine inançlarının tam olduğunu belirterek, “Ege denizinin bir dostluk, barış ve refah denizi haline dönüşeceğine kesinlikle inanıyoruz” dedi.

Davutoğlu, Türkiye ile Yunanistan arasındaki toplam ticaretin 4,1 milyar dolar ve Yunanistan lehine olduğunu belirterek, ticari potansiyelin en kısa zamanda 10 milyar dolara çıkartılabileceğini kaydetti.

Enerji politikalarında ise Türkiye’nin enerji üretim alanlarına yakın olması dolayısıyla Türkiye ile Yunanistan arasında Doğu-Batı enerji koridorları bağlamında önemli potansiyel olduğunu düşündüklerini söyleyen Davutoğlu, ulaştırma alanında ise iki ülke arasında varolan ulaştırma hatlarını, seri deniz ulaşımı ve hızlı tren de dahil, demiryolu ve havayolu ulaşımı ile daha da pekiştirmek istediklerini söyledi.

İki ülke arasında kültür ve turizm alanında önemli projeler denendiğini, Türkiye’den gelecek turistlere dönük olarak bazı Yunan adalarına kolaylaştırılmış vize pilot uygulanmasında başarılar elde edildiğini belirten Davutoğlu, Türkiye ile Yunanistan’ın turizm potansiyelinin birlikte harekete geçirilmesini istediklerini ifade etti.

Yunanistan’ın ekonomik krizden geçtiğine, Türkiye’nin de 2000-2001 yıllarında bu süreçten geçtiğine işaret eden Davutoğlu, “Yunan halkı onurlu ve çalışkan bir halktır. Biz eminiz ki, Yunanistan bu zorlukları aşacak. Yunanistan bu zorlukları aştığında, Türkiye ile Yunanistan yan yana güçlü ekonomilere sahip, birbirleriyle dayanışma içerisinde olan iki ülke olarak Avrupa’ya da, Akdeniz’e de, ortak bölgelere de büyük katkılar yapacak” dedi.

Ekonomik krizlerin bir nevi deprem olduğunu belirten Davutoğlu, Türkiye’de yaşanan depremde Yunanistan’ın dostluğunu ve yakınlığını gördüklerini anımsatarak, “Bir ekonomik deprem şu anda Avrupa’da yaşanıyorsa ve bundan Yunanistan da etkileniyorsa Yunan halkının da bilmesini isteriz ki, Türkiye bu ekonomik depremin de aşılmasında dost ve komşu bir ülke olarak Yunan halkının yanında olacaktır” diye konuştu.

“Sorunları Çözeceğimize İnancımız Tam”

Davutoğlu, iki ülke arasında Ege, Kıbrıs, azınlıklar gibi görüş ayrılıkları yaşanan konuların mevcut olduğunu belirterek, “Bu çerçevedeki sorunlarla ilgili de, ben bugün değerli dostlumla birlikte nasıl ortak bir çaba göstereceğimizin değerli işaretlerini görmüş olmaktan büyük bir memnuniyet duydum. Ege sorunlarını pozitif bir şekilde karşılıklı olarak çözeceğimize inancımız tam. Bu konuda yapılan çalışmalara ivme katma konusunda da mutabık kaldık” dedi.

Davutoğlu, Avramopulos’un Türkiye’de azınlıklar konusunda atılan adımları takdir ettiğini söylediğini bildirerek, kendisine teşekkür etti.

“Biz bunları bir dostluk köprüsü olarak görüyoruz. Türkiye’deki Rum Ortodoks azınlık ile Yunanistan’daki Türk Müslüman azınlık, aramızda dostluk köprüleridir” diye konuşan Davutoğlu, gezisinin en özgün anlarından birinin İstanbul’dan göç etmiş Rumları kendi mahallelerinde ziyaret edecek olması olduğunu dile getirdi.

Davutoğlu, Yunanistan’ın, AB’de vize muafiyeti ve AB entegrasyon sürecine, ayrıca Suriye’deki olaylarla ilgili olarak NATO’da verdiği desteğe teşekkür etti.

Davutoğlu, Yunan mevkidaşı Dimitris Avramopulos’u en kısa zamanda Türkiye’de misafir etmek istediğini söyledi.

Avramopulos

Dışişleri Bakanı Dimitris Avramopulos, baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Davuoğlu ile görüşmelerin ana konusunun ikinci YDİK toplantısı olduğunu, YDİK’nin Türk-Yunan ilişkileri açısından büyük önem arz ettiğini bildirdi.
Avramopulos, bu konudaki hazırlıklara en kısa zamanda başlanılacağını belirterek, “Sayın Davutoğlu ile ilişkileri daha da ileriye götürecek kararlar aldık” dedi.

Bölgenin barış ve güvenlik içerisinde, işbirliği vahası olması konusundaki ortak vizyonu Türk mevkidaşı ile paylaştığını ifade eden Avramopulos, iki ülke arasında sağlıklı bir iletişim sağlanmasının geniş bölgede barış ve güvenliğe de katkı sağlayacağını dile getirdi.
Avramopulos, iki ülke arasında kaza ve krizlere yol açabilecek hareketlerden kaçınılması gerektiğini vurgulayarak şunları kaydetti: “Komşu devletlerin anlaşması, iyi iletişim sağlanarak, geniş bölgede güvenlik ve istikrarın güçlendirilmesi ve güven ortamının oluşması için ön koşuldur. Hükümetlerimiz, halklarımızın buluşması için popülizm ve aşırılıklardan uzak yollar açmalıdır.”

Bu konuda Türk ve Yunan işadamlarının da “çok iyi inisiyatifler” üstlendiğini bildiren Avramopulos, vize konusunda bu yaz bazı Yunan adalarına uygulanan pilot programı örnek olarak gösterdi.

Avramopulos, söz konusu programın daha da genişletilmesinin planlandığını aktardı.

Türkiye’nin AB perspektifine de değinen Avramopulos, Yunanistan’ın, Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğini desteklediğini, ancak Kıbrıs sorununun BM kararları ve AB müktesebatı çerçevesinde çözümünün, bu konuda ön koşul olduğunu yineledi.

Avramopulos, Yunanistan’ın, Suriye’de gerginliğin tırmanışı ve Türkiye’ye yapılan saldırılar konusunda Türkiye’yi desteklediğini sözlerine ekledi.

Türkiye ile Suriye arasında yaşanan gerginliğe siyasi bir çözüm bulunmasından yana olduğunu belirten Avramopulos, “Ancak, nereden gelirse, gelsin, bir devletin toprak bütünlüğünün ihlal edilmesini kınıyoruz” dedi.

Avramopulos, yasa dışı göç konusuyla ilgili olarak da bazı adımlar atıldığını, ancak daha yapılması gerekenler bulunduğunu ifade ederek, “Yunanistan bu konuda Türk-Yunan ve Türkiye- AB işbirliğinin iyileştirilmesine önem veriyor” diye konuştu.

Barış zirvesinde tablo ayıbı

Bakanlıktaki tablo 1912’deki mücadeleyi tasvir ediyor.

Yunanistan’ın eski başbakanlarından Yorgo Papandreu’nun, dışişleri bakanı olduğu dönemde mevkidaşı İsmail Cem’e jest olsun diye ofisinden çıkarılmasını istediği 1912 yılındaki Türk-Yunan Deniz Savaşı’nı konu alan tablo, yaklaşık 13 yıl sonra yeniden eski yerine asıldı. Yunan Ta Nea gazetesine göre, Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitris Avramopulos, dışişleri bakanlığı koltuğuna oturduktan sonra bakanlık binasını dolaşırken bir diplomatın ofisinde ressam Vasilis Hacis’in “Helen’in Deniz Savaşı” adlı tablosunu gördü ve çok beğenip yeniden eski yerine asılmasını istedi. Tablonun, Bakan Davutoğlu’nun ziyaretinden önce Bakanın resmî ofisine asılıp asılmayacağı merak konusu idi. Yunanlı Bakan, Davutoğlu’nun ziyareti öncesi tabloyu odasına astırarak meslektaşını tablonun atıldaki koltukta misafir ederek fotoğraf çektirtti. Avramopulos’un önceki gün Kıbrıs probleminden bahsederken Türkiye’nin “tehditlerinden ve saldırgan tavrından” şikayet etmesi de dikkat çekmişti.

İki ülke arasında kırmızı telefon hattı

Türkiye ve Yunanistan savunma bakanlıkları arasında, kriz anında doğrudan görüşmenin sağlanabilmesi için kamuoyunda “kırmızı hat” olarak bilinen bir telefon hattı kurulması kararlaştırıldı Brüksel’de, NATO Savunma Bakanları Toplantısı çerçevesinde Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile bir araya gelen Yunanistan Savunma Bakanı Panos Panayotopulos, Türk mevkidaşı ile doğrudan ve samimi olarak konuşarak, hangi noktada anlaştıklarını ve hangi noktada anlaşamadıklarını birbirlerine söyleme kararı aldıklarını açıkladı.

Ahmet Davutoğlu: “Türkiye soydaşlarının sorunlarının takipçisidir”

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Atina ziyareti çerçevesinde Batı Trakya Türk azınlığı temsilcileri ile de görüştü.

Azınlık temsilcilerini Türkiye’nin Atina Büyükelçiliği’nde kabul eden Davutoğlu, Türkiye’nin soydaşlarının sorunlarının takipçisi olacağını vurguladı.

Saat 18:15’de başlayan ve yaklaşık bir saat süren görüşmeye Gümülcine seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, İskeçe seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete, Rodop PASOK milletvekili Ahmet Hacıosman, SİRİZA Rodop Milletvekili Ayhan Karayusuf, SİRİZA İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Susurköy Belediye Başkanı İsmet Kadı, Danışma Kurulu Asbaşkanları İbrahim Şerif (Kozlukebir Belediye Başkanı) ve Mustafa Cukal (Mustafçova Belediye Başkanı) katıldı.

Ziyareti Batı Trakya’dan gazeteciler Hülya Emin, Cengiz Ömer, Abdulhalim Dede ve İlhan Tahsin izledi. Gazeteciler arasında, Tek Rumeli TV’den Gökhan Tuzladan da yer aldı.

Yaklaşık bir saat süren görüşme sırasında, Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin Batı Trakya Türk azınlığının sorunlarının takipçisi olduğu mesajını verdi. Azınlık temsilcileri, görüşmede, sorunlar hakkında Türk Bakana detaylı bilgi verdi ve karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.

Görüşmeye katılanlar arasında, Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Kerim Uras, Gümülcine Başkonsolosu İlhan Şener, Türkiye Dışişleri Bakanlığı Yunanistan Dairesi yetkilileri ve eski Atina Büyükelçisi Hasan Göğüş de yer aldı.

Davutoğlu Atina’da İstanbullu Rumlarla da görüştü

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Atina ziyaretleri kapsamında, İstanbul’dan gelerek Yunanistan’a yerleşen Rumların yaşadığı Paleo Faliro semtini de ziyaret etti.

İstanbul Yeniköy’den Atina’ya yerleşen Angeliki Vingas’ın kafesi Aialis’de İstanbullu Rum Evrensel Federasyonu Başkanı Nikos Uzunoğlu başkanlığındaki Rum toplumunun liderleriyle bir araya gelen Davutoğlu’nun ziyaretine, eşi Sare Davutoğlu’da eşlik etti. Hep beraber bir aile gibi olabilmek için özellikle eşiyle geldiğini ifade eden Davutoğlu, “Bu ziyaretimiz belki bir ilk ama son olmayacak” dedi.

“Sizin burada olmanız bize güç katıyor” diyen Davutoğlu, ”Bu ilişkilerin daha iyi, daha ileri düzeye gelmesinde sizlerin de katkısı olacak. Her zaman sizleri İstanbul’a, Türkiye’ye bekliyoruz. Bağlarınızı koparmayın. Tabii, mübadeleyle başka faktörlerin etkisiyle göçler yaşandı, acılar yaşandı. Şimdi herkesin Türkiye ile Yunanistan arasındaki bu dostluk ilişkisinden bir istifade, göçlerin oluşturduğu gurbetin, hasretin bitmesini istiyoruz. Yunanistan’dan Türkiye’ye göç etmiş olanların da Türkiye’den Yunanistan’a göç etmiş olanların da bu hasretlerini gidermek için biz iki hükümet olarak elimizden gelen her şeyi yapacağız” ifadelerinde bulundu.

Davutoğlu, yemeğin ardından İstanbullu Rumların dükkanlarını da ziyaret etti.

Kaynak: Gündem Gazetesi ve Türkiye Gazetesi

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ