T.C. Başbakanı Binali Yıldırım Yunanistan’ı ziyaret etti

T.C. Başbakanı Binali Yıldırım Yunanistan’ı ziyaret etti

T.C. Başbakanı Binali Yıldırım ve beraberindeki heyet Başbakan Çipras’ın davetlisi olarak Yunanistan’a resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. İki başbakan arasında yapılan başbaşa görüşmeden sonra heyetler arası görüşme de gerçekleştirildi.

Yıldırım, baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile ortak basın toplantısı düzenledi ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Başbakan Binali Yıldırım, Yunanistan’a kaçan darbeci askerlere ilişkin, “Biz, ülkemize karşı açık darbe yapan kişilerin iadesini arzu ederiz, isteriz. Türkiye hakikaten zor günler geçirdi. Hukukun verdiği karara saygılıyız ama istiyoruz ki darbeciler, Yunanistan ile Türkiye arasındaki ilişkilere darbe vurmasın.” dedi.

Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarının insanlığın ortak mirası olduğunu belirten Yıldırım, bu kaynaklar kullanılırken Kıbrıs adasının, kuzeyiyle güneyiyle bütün hakları korunarak çalışma yapılmasının önemi üzerinde durduklarını dile getirdi.

Kıbrıs’ın, Türkiye ve Yunanistan için çözülmesi gereken bir mesele olduğuna dikkati çeken Yıldırım, bu konuda Çipras’ın ve kendilerinin olumlu düşünceler içerisinde olduklarını söyledi.

Yıldırım, “Çözümün adil olması lazım, adil yönetişimi sağlaması lazım. Ada’da yaşayan Türk toplumunun, Rum toplumunun gelecekteki güvenliğini de teminat altına alacak bir çözüm getirilmesi lazım.” ifadesini kullandı.

Avrupa Birliği – Türkiye ilişkileri, Avrupa Birliği – Birleşmiş Kıbrıs ilişkileri bakımından da çözümün, gereken garantileri temin etmesi gerektiğine vurgu yapan Yıldırım, bu konuda daha çok birlikte çalışma ve gayret etme ihtiyacı olduğunu aktardı.Yıldırım, Türkiye-Yunanistan arasında çok büyük potansiyel olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Geçen sene Türkiye’den adalara 800 bin civarında turist ziyareti olmuş. 600 bin Yunanistan’dan Türkiye’ye ziyaret olmuş. Ama bu rakamlar potansiyeli tam yansıtmıyor, gerçek potansiyel bunun da çok üzerinde. O bakımdan adalara gidiş gelişler Schengen sistemi içerisinde esnetilebilirse bu turizm faaliyetlerinin çok daha hızlı şekilde artacağını düşünüyorum. Bu iki ülkenin dostluğunu, kaynaşmasını da pekiştirecek, buna katkı sağlayacak. Belki bu işin en güzel yolu AB’nin geçen yıl söz verdiği vize muafiyetini öncelikli olarak hayata geçirmesiyle mümkün. Bu konuda da şartlar müsaittir. O bakımdan eğer Avrupa Birliği Türkiye ilişkilerinde yeni bir boyut görmek istiyorsak belki Birlik, bu konuya öncelik vererek işe başlayabilir.”

Bir basın mensubunun sorusu üzerine Yıldırım, “Enerji konusunda iş birliğimiz devam ediyor. TANAP’ın devamı TAP inşaatı İtalya güzergahında yapılıyor. Aynı zamanda Rusya ile yapacağımız Türk Akımı Projesi’nin de yine Balkanlar başta olmak üzere diğer Avrupa ülkelerine enerji güvenliği sağlama konusunda açık olacağını da ifade etmek isterim. İster Bulgaristan ister Yunanistan üzerinden diğer Avrupa ülkelerine de bu hattın uzaması söz konusu olacak. Burada herhangi bir sorunumuz yok. Gerek Ege’de gerek Akdeniz’de kaynakların kullanılması konusunda da karşılıklı iş birliği, kazan-kazan esasına göre çalışmaları destekliyoruz.” yanıtını verdi.“Darbeciler, ilişkilere darbe vurmasın”

Yunanistan’a kaçan darbeci askerlere ilişkin bir soruya karşılık Yıldırım, “Biz, ülkemize karşı açık darbe yapan kişilerin iadesini arzu ederiz, isteriz. Yargı ile idarenin işlevi hukuk devleti olan her ülkede ayrıdır. Biz de bunu söylüyoruz. Yargı kendine ait kararları verecek, idare de kendi inisiyatifindeki işlevi yapacak. Fakat Türkiye hakikaten zor günler geçirdi. Hukukun verdiği karara saygılıyız ama istiyoruz ki darbeciler, Yunanistan ile Türkiye arasındaki ilişkilere darbe vurmasın.” değerlendirmesini yaptı.

Her iki toplumu tatmin edecek adil, kalıcı çözüm olarak ortaya çıkması lazım

Bir yabancı basın mensubunun, “Güvenlik ve garantiler konusunda Atina’nın tezleriyle ilgili olarak sizin görüşünüz nedir?” sorusuna Yıldırım, şöyle yanıtladı:

“Ömür biter yol bitmez. Her zaman gitmek isterseniz gidecek yol mutlaka bulunur. Biz de bu meselenin çözümünü istiyoruz ama unutulmasın ki bu mesele Birleşmiş Milletler’in (BM) meselesi değil. Bu mesele Kıbrıs Rum ve Türk toplumunun meselesidir. Birleşmiş Milletler bunun çözümü için katkı sağlamaktadır. Bu katkıya da teşekkür ediyoruz ama neticede çözümün her iki toplumu tatmin edecek adil, kalıcı çözüm olarak ortaya çıkması lazım. Geçmişteki anlaşmalardan kaynaklanan garantör konumumuzla Yunanistan ve Türkiye, her iki ülkenin Başbakanı olarak bu çözüme ulaşma konusunda gereken her türlü olumlu katkıyı yapmaya karar verdik. Bu yönde de çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

Başbakan Çipras, Atina’ya çalışma ziyareti düzenleyen Başbakan Binali Yıldırım ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, görüşmenin kritik bir dönemde gerçekleştiğini belirtti.

İki ülke arasındaki iş birliğinde çok yönlü ve çağdaş bir boyut bulunduğuna işaret eden Çipras, uzun zamandır devam eden sorunları görüşme fırsatı yakaladıklarını dile getirdi.

Çipras, karşılıklı ekonomik ilişkilerin gelişmeye devam ettiğine dikkati çekerek Trans Adriyatik Boru Hattı Projesi (TAP) ve Trans Anadolu Boru Hattı Projesi (TANAP) ile çok yönlü enerji iş birliğini teşvik ettiklerini söyledi.

Türkiye ve AB arasındaki ilişkilerin önemine özellikle göçmen akınının durdurulması ekseninde değinen Çipras, “Yunanistan, Türkiye’nin AB yönelimini sabit bir şekilde desteklemektedir.” dedi.

Çipras, sadece Türkiye’de demokratik reformların yapılması açısından değil, özellikle bölgedeki kalkınma açısından da Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediklerine vurgu yaparak ” Avrupa konusunda Türkiye’nin çok yakın bir müttefiki olacağımızı vurguladık. Türkiye ile vizelerin kaldırılması konusunda da destek vereceğimizi vurguladık. Bu konuda daha önce söz vermiştik.” diye konuştu.

Kıbrıs müzakereleri

Kıbrıs müzakereleri kapsamında 28 Haziran’da İsviçre’de başlayacak zirveye ilişkin Çipras, bölgedeki istikrarsızlaşmadan dolayı Kıbrıs sorununun çözümünün daha da önem kazandığını ifade etti. Çipras, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunun BM kararları ve AB kazanımları çerçevesinde birleşmiş bir Kıbrıs’a yönelik olması gerektiğini ifade ettim. Tüm Kıbrıs halklarının güvenliğine yönelik bir çözüm bulunması gerektiğini ve üçüncü güçlerin müdahalesi olmadan gerçekleşmesi gerektiğini ifade ettim.”

Bir soru üzerine Çipras, İsviçre’deki toplantının yolun sonu olmadığı ve yol açmayı amaçladıkları mesajını vermek istediğini söyledi.

Darbecilerin iadesi

Darbeci askerlerin Türkiye’ye iadesine ilişkin bir soru üzerine Çipras, Yunanistan’da idare ile hukuk arasında bir ayrım bulunduğunu belirterek “Yargı tamamen bağımsızdır. Bu karara katılsak da katılmasak da saygı duyuyoruz. Onların siyasi iltica başvuruları var. Bu da Yunan adaletine bağlı bir konu.” dedi.

Çipras, Türk makamlarıyla terörizmle mücadele konusunda iş birliklerinin sürdüğünü anlatarak “Ancak siyasi tutum olarak biz Türkiye’de yaşanan darbe girişimini kınadığımızı belirttik. Türkiye’de demokrasiye yönelik yapılan bu hareketin ve darbecilerin hoş karşılanmadığını belirttik.” ifadelerini kullandı.

Yıldırım, Cumhurbaşkanı Pavlopoulos ile bir araya geldi

T.C. Başbakanı Binali Yıldırım, Atina temasları kapsamında Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile Başbakanlık binasında görüşmesinin ardından, aynı bölgede bulunan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na yürüyerek geçti. Burada, Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos ile bir araya gelen Yıldırım, görüşme öncesi yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını iletti.

Başbakan Binali Yıldırım, “Avrupa Birliği gelecek vizyonunu ortaya koymalı ve bundan sonra Türkiye ile nasıl bir yol yürüyeceğine karar vermeli. Türkiye’nin, Birliğe üye olması sadece kendi yararına değil bölgenin ve Avrupa’nın barışı, güvenliği için de hayati öneme sahip.” dedi.

Kısa süre önce Karadeniz Ekonomik İşbirliği Toplantısı’nda Pavlopoulos’la tanışma fırsatı bulduğunu söyleyen Yıldırım, “Yunanistan’ın seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olarak uzun yıllardan sonra, 65 yıl sonra, Türkiye’ye ziyarette bulunmanız bizi ziyadesiyle memnun etti. Cumhurbaşkanı’mız bu yıl içerisinde mutlaka bir resmi ziyaret gerçekleştirmeyi arzu ediyor.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Atina’ya olası ziyaretine ilişkin, bunu büyük bir memnuniyetle karşılayacağını söyledi.

Yıldırım’ın “Cumhurbaşkanımız bu yıl içerisinde mutlaka bir resmi ziyaret gerçekleştirmeyi arzu ediyor” sözlerini yanıtlayan Pavlopoulos, “Büyük bir memnuniyetle Sayın Erdoğan’ın bu arzusunu karşılamak isterim. Bu benim de arzumdur.” diye konuştu.

Pavlopoulos, Türk-Yunan ilişkilerinde yeni bir sayfa açılması için ziyaretin önceden çok iyi hazırlanılması gerektiğini söyledi.

Yıldırım, iki ülkenin farklı düşündüğü konuların yanı sıra ortak yapacağı çok iş olduğunu ifade ederek, “Olumlu gündeme yoğunlaşmamız her iki ülkenin halkı için de geleceği için de çok daha faydalı. Karşılıklı saygı çerçevesinde, haklarına karşı gereken hassasiyeti göstererek, konulara diyalog yoluyla mutlaka çözümler üretebiliriz. Coğrafyamız ortak, ortak coğrafyayı kullanıyoruz, dolayısıyla ‘Coğrafya kader’ derler, kaderimiz de ortak. Bunun bilincinde olarak karşılıklı iyi komşuluk ilişkileri ve hükümranlık haklarına saygı esasında her konuda yapacağımız çok şey olduğunu düşünüyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılımı çalışmalarına Yunanistan’ın olumlu katkı vermesi dolayısıyla Yunanistan Cumhurbaşkanı Pavlopoulos’a teşekkür eden Yıldırım, şunları kaydetti:

“Ancak son bir sene içinde yaşadıklarımız hatırlanacak olursa bu konuda Avrupa Birliği’nin çok iyi bir sınav vermediği de kolayca anlaşılacaktır. Artık bunlar geride kaldı, biz diyoruz ki Avrupa Birliği gelecek vizyonunu ortaya koymalı ve bundan sonra Türkiye ile nasıl bir yol yürüyeceğine karar vermeli. Türkiye’nin, birliğe üye olması sadece kendi yararına değil bölgenin barışı, güvenliği, Avrupa’nın barışı, güvenliği için de hayati öneme sahip. Çünkü Ortadoğu kaynaklı huzursuzluklar, savaşlardan dolayı ciddi mülteci akını var Batı’ya doğru. Bunu Türkiye durduruyor, aynı zamanda terörle mücadelede de Türkiye çok büyük katkı sağlıyor. Bu yüzden Avrupa Birliği’nin bunu takdir etmesi ve Türkiye ile ilişkilerinde buna göre davranmasını arzu ederiz.”

Türkiye ile Yunanistan arasında büyük fırsatlar, potansiyeller, turizm, ekonomi, karşılıklı yatırım alanında yapabilecek önemli projeler, işler olduğunun altını çizen Yıldırım, “Bunları ön plana çıkarıp, bunlar üzerinde yol almamızda fayda var.” şeklinde konuştu.

Yıldırım, bu konuları Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile görüşmesinde detaylı olarak ele aldıklarını ve atılması gereken adımları kararlaştırdıklarını belirtti.

Yunanistan’ın Türkiye’nin AB’ye açılan bir kapısı olduğunu söyleyen Pavlopoulos, iki ülkeyi birleştiren özelliklerin ayıranlardan çok daha fazla olduğunu dile getirdi.

Daha sonra basına kapalı devam eden görüşmede, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile diğer yetkililer de hazır bulundu.

T.C. Başbakanı Binali Yıldırım, Batı Trakya Türkleri ile kucaklaştı

Başbakan Yıldırım, “Yunanistan ve Türkiye, iki komşu ülke. Birlikte yapacağımız çok şey var. İlişkilerin geliştirilmesinin en önemli çıkış noktası da soydaşlarımız. Sizlerin derdi, bizim derdimiz.” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, Yunanistan’ın Gümülcine kenti yakınlarındaki Kurcalı köyünde yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı iftarda Batı Trakyalı Türklerle bir araya geldi.

Başbakan Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, mübarek ramazan ayında iftar vesileyle Batı Trakya Türkleri ile bir araya gelmekten büyük onur ve mutluluk duyduğunu belirtti.

Yunanistan ve Türkiye’nin birlikte yapacağı çok şey bulunduğuna işaret eden Yıldırım, şöyle konuştu:

“Yunanistan ve Türkiye, iki komşu ülke. Birlikte yapacağımız çok şey var. Bu ilişkilerin geliştirilmesinin en önemli çıkış noktası da siz soydaşlarımız. Siz Yunanistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerde bir köprü vazifesi görüyorsunuz. Onun için değerli soydaşlarımız sizlerin buradaki mutluluğu, bizim mutluluğumuzdur. Sizlerin derdi, bizim derdimiz.”

“Çalışmamızı kararlılıkla sürdürüyoruz”

Yunanistan ile diyalog süreci 1999’da başladığını hatırlatan Yıldırım, şunları kaydetti:

“O günden bugüne ilişkilerimizde önemli gelişmeler oldu. Ticaret, ekonomi, turizm, ulaştırma alanında iş birlikleri gelişti. Bu dönemin en büyük kazanımlarından biri de diyalog sürecinin bir alternatifinin olmadığı ve sorunların zaman içinde çözümünün ilişkilerin gelişmesine bağlı olduğunu bize göstermesidir. Yunanistan ile aramızdaki sorunları görüşmeler yoluyla çözme ve ilişkilerimizi olumlu gündem temelinde ilerletme çalışmamızı kararlılıkla sürdürüyoruz.”

“Çabalarınızın yanında olmaya devam edeceğiz”

Ramazan ayının, birlik, dayanışma ve kardeşlik ayı olduğunu dile getiren Yıldırım, şunları kaydetti:

“Şartlar ne kadar zor olursa olsun, ne kadar olumsuzluklar mevcut olursa olsun hep birlik, beraberlik içinde hareket etmek durumundayız. Tabii ki dünyada yaşanan ekonomik krizden, bu bölgede yaşanan ekonomik krizden sizlerin de etkilendiğini biliyoruz ancak soydaş girişimcilerimizin de kendi bölgelerinde kalkınmaya, istihdama katkı sağlayacak projeler geliştirmesi önem taşıyor. Tütün, pamuk, hayvancılık gibi geleneksel tarım ürünlerinin yanı sıra katma değer oluşturacak, soydaş toplumun ufkunu genişletecek çeşitli projeler için gayret gösterilmesi şüphesiz çok büyük yarar sağlayacak. Türkiye olarak bizler bu türlü çabalarınızın yanında olmaya, katkı sağlamaya devam edeceğiz.”

İftar yemeğine Başbakan Binali Yıldırım, eşi Semiha Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Gümülcine ve İskeçe Seçilmiş Müftüleri, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Başbakan Binali Yıldırım iftar yemeğinin verildiği köy meydanına gelişinde Diriliş Ertuğrul dizisinin müziği eşliğinde vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılandı. Yıldırım, sevgi gösterisinde bulunan vatandaşlarla fotoğraf çektirdi.

Gümülcine ve İskeçe müftülerini kabul etti

Başbakan Binali Yıldırım, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu üyeleri ile seçilmiş Gümülcine ve İskeçe müftülerini kabul etti.

Yıldırım, Gümülcine Başkonsolosluğunda, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu üyeleri ile halk tarafından seçilen İskeçe Müftüsü Ahmet Mete ve Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif ile bir araya geldi.

Basına kapalı kabul, 40 dakika sürdü.

Kozlubekir’de teravih namazı

Başbakan Binali Yıldırım, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun köyü Kozlukebir’de teravih namazı kıldı, vatandaşlarla bir araya geldi.

Yıldırım, Gümülcine yakınındaki Kurcalı köyünde Batı Trakya Türkleri ile iftar yaptıktan sonra Müezzinoğlu’nun köyü Kozlukebir’e geçti.

Başbakan Yıldırım, beraberindeki Bakan Müezzinoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve vatandaşlarla teravih namazı kıldı.

Teravihin ardından vatandaşlara hitap eden Yıldırım, şahsına ve heyetine gösterilen ilgiden dolayı Batı Trakya Türklerine teşekkür etti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu’nun doğduğu, okuduğu topraklarda bulunduklarını hatırlatan Yıldırım, Müezzinoğlu ile 65. Hükümet’te ülkenin geleceği ve refahı için çalıştıklarını belirtti.

“Sorunların çözümü konusunda takibimizi sürdürüyoruz.”
Bu topraklara doğup büyüyen, buranın havasını soluyan insanların öncelikle Yunanistan vatandaşı, aynı zamanda da Müslüman soydaşlar olduğunu vurgulayan Yıldırım, şunları kaydetti:

“Ait olduğunuz ülkenin bir ferdi olarak, geleceğiniz ve ülkenin geleceği için gereken gayreti gösterirken diğer yandan da inancınızın ve kültürünüzün geçmişten geleceğe taşınması için gerekli mücadeleyi vereceksiniz. Gerek Cumhurbaşkanımız gerek biz, gerekse bakanlarımız her seviyede yaptığımız temaslarda bir yandan Yunanistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin nasıl daha ileriye götürülebileceğini konuşurken diğer yandan sizlerin sorunlarını da en üst düzeyde gündeme getiriyoruz. Sorunların çözümü konusunda takibimizi sürdürüyoruz.”

Başbakan Yıldırım, mübarek ramazan ayının son günlerine gelindiğini anımsatarak, soydaşların yaklaşan Ramazan Bayramı’nı tebrik etti.

Amanitidis’i kabul etti

Başbakan Binali Yıldırım, Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Yannis Amanitidis’i kabul etti.

Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre Yıldırım, Kozlukebir köyünde Yannis Amanitidis ile görüştü.

Kabulde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da yer aldı.


BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ