T.C. Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu Batı Trakya’da

T.C. Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu Batı Trakya’da

T.C. Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Türkiye’nin her zaman Batı Trakya’daki Türk azınlığın yanında olduğunu ve olmaya devam edeceğini söyledi.

Çavuşoğlu, Yunanistan’ın başkenti Atina’daki temaslarının ardından uçakla geldiği Dedeağaç Havaalanı’nda, Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı, Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Yannis Amanatidis ve Türk azınlık temsilcileri tarafından karşılandı.

DANIŞMA KURULU ÇAVUŞOĞLU ONURUNA YEMEK VERDİ

Atina temaslardan sonra Perşembe gecesi Batı Trakya’ya gelen Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Batı Trakya Türkleri Danışma Kurulu tarafından Gümülcine’de Eşekçili köyünde onuruna verilen yemeğe katıldı.

Yemekte azınlık temsilcilerine konuşan Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu şunları belirtti;

Batı Trakya kökenli bir milletvekili olarak Başbakan Yardımcılığı görevine getirilmesinin aslında AK Parti hükümetinin bu bölgedeki Türk azınlığa ilgi ve güveninin bir ifadesi olduğunu belirten Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Esasen doğduğum büyüdüğüm ve halen akrabalarımın, kardeşlerimin, soydaşlarımın olduğu burada bulunmak benim için ayrı bir anlam ifade ediyor. Bugün karşınızda Batı Trakya’nın bir evladı olarak, Hakan Çavuşoğlu olarak 80 milyonluk Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Başbakan Yardımcısı sıfatıyla buraya gelmek benim için önemli olabilir, benim için gurur kaynağı olabilir ama unutmamalıyız ki, bunun özellikle altını çiziyorum, bu görevi bana tevdi eden Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Başbakanımız sadece ben olduğum için değil, bir Batı Trakya mensubu olduğum için, Bursa’da yaşayan bir milletvekili olduğum için tevdi etti. Bana duyulan bu güven esasen Batı Trakya Müslüman Türk azınlığına duyulan bir güvenin tezahürüdür. Bu noktada kendilerine büyük bir teşekkürü bir borç olarak gördüğümü ifade etmek istiyorum.”

“MEDENİYET HAVZAMIZA İLİŞKİN BAKIŞ AÇIMIZ BİR PARADİGMA DEĞİŞİKLİĞİ YAŞATTI”

Türk azınlığın, bulunduğu topraklarda yaşam mücadelesi verdiğini kaydeden Çavuşoğlu, kendilerinin bu toplumun bazı sıkıntılar yaşadığının bilincinde olduğuna değindi.

Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, “Türkiye her zaman azınlık toplumunun yanındadır, olmaya da devam edecek. Biz, ana vatan olarak, Türkiye olarak sizleri yalnız bırakmayız, bırakmadık da. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti iktidarıyla beraber bu bölgelere, medeniyet havzamıza ilişkin bakış açımız Türkiye’de bir paradigma değişikliği yaşatmıştır. Onlarla daha fazla bir arada olmak, üzüntülü günlerde yanında olmak, sevinçlerini paylaşmak için her türlü fırsatı değerlendirmeyi kendimize görev addediyoruz.” diye konuştu.

Bu anlayışın sadece Batı Trakya Türkleri için değil, Bulgaristan, Kosova, Makedonya ve Türk cumhuriyetleri için de geçerli olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, hem şahsen hem siyasi kimlikleriyle hem de kurumsal nitelikteki organizasyonlarıyla bu coğrafyalarda bulunmayı görev kabul ettiklerini bildirdi.

Çavuşoğlu, Türk azınlığın yıllardır çözülmeyen kronikleşmiş meseleleri bulunduğunu ancak bunların kısa zamanda çözülmesinin kolay olmadığını belirtti.

Azınlık olmanın ne anlama geldiğini iyi bilen birisi olarak, tüm zorluklara rağmen sorunların çözümü için mücadele etmekte kararlı olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

“Siyasetçi için bazen zor olabilir ama biz ısrarla, kararlı bir şekilde bu noktada sizlerin talep ve beklentilerinizi, Yunanistan’da eşit vatandaşlar olarak, aynı şekilde azınlık haklarına da kavuşmuş bir toplum olarak yaşamak için Türkiye olarak, ana vatanınız olarak üzerimize düşeni yapmaya bundan sonra da devam edeceğiz. Aynı şekilde, İstanbul’da yaşayan Rum azınlıkla ilgili olarak da azınlık toplumunda büyümüş, azınlık olmanın ne demek olduğunu iliklerine kadar hissetmiş bir arkadaşınız olarak, onların da talep ve beklentilerinin elbette meşru çerçevede karşılanması için uhdeme düşen vazifeler varsa bunları da hiçbir şekilde yüksünmeden, ön yargılara kurban olmadan gerçekleştirmek için adımlar atacağımı özellikle sizlere belirtirim.”

“KARŞILIKLI ZİYARETLER YENİ İŞ BİRLİKLERİNE VE SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNE FIRSATLAR SAĞLIYOR”

Atina’da Türk-Yunan ilişkileri bakımından önemli temaslarda bulunduğunu aktaran Çavuşoğlu, iki ülke arasında iletişim ağlarının açık olmasının önemli olduğuna dikkati çekti.

Çavuşoğlu, “Şunu gördüm ki her şeyi konuşabiliyoruz. Konuşmak esasen her şeyin başı. Bütün perdeleri kaldırarak meseleleri masanın üzerine koymak, herkesin eteğindeki taşları masaya dökmesi çok önemli bir şey. Eğer bunları dile getirebiliyorsanız çözüm için size kanalların açılabileceği ümidini daha fazla hissediyorsunuz ve taşıyorsunuz.” değerlendirmesini yaptı.

Uzunca bir süredir Türkiye ile Yunanistan arasında üst düzey karşılıklı ziyaretler yapıldığını anımsatan Çavuşoğlu, bunların yeni iş birliği alanlarının doğmasına, meselelerin üzerine gidilmesine fırsatlar sağladığını vurguladı.

Yunan yetkililerle görüşmelerinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yunanistan ziyareti konusunun da ele alındığı bilgisini veren Çavuşoğlu, “Cumhurbaşkanımızın bu manada gerçekleştirecek olduğu ziyaret tüm bu temasları tamamlayacak hükmünde olacaktır. İnşallah o da buraya geldiğinde yapacağımız görüşmelerde hayırlı neticeler hasıl olur.” ifadelerini kullandı.

Yemekte, BTTADK Başkanı ve Gümülcine seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, İskeçe seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete, SYRİZA Rodop Milletvekilleri Mustafa Mustafa ve Ayhan Karayusuf ile İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek, Demokratik Güçbirliği (DHSY) Rodop Milletvekili İlhan Ahmet, Dostluk Eşitlik Barış Partisi (DEB) Genel Başkanı Mustafa Aliçavuş, Türk azınlığa mensup kurum ve kuruluşlarının temsilcileri hazır bulundu.

Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu Yunanistan ziyaretinin ikinci gününü Batı Trakya’da geçirdi. Çavuşoğlu Batı Trakya temaslarına Gümülcine’den başladı daha sonra İskeçe ile devam etti.

BİHLİMDER’İN DÜZENLEDİĞİ KAHVALTIYA KATILDI

T.C. Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, 3 Kasım Cuma günü Gümülcine programına Batı Trakya İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği (BİHLİMDER) tarafından düzenlenen kalvaltı yemeğine katılarak başladı.

BİHLİMDER Kültür Merkezi’nde düzenlenen kahvaltıya Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, beraberindeki heyet, T.C. Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı, Muavin Konsoloslar Davut Ocak ve Osman Şahin, dernek yönetim kurulu ve üyeler katıldı.

Kahvaltının ardından BİHLİMDER Başkanı Mehmetemin Ahmet kısa bir konuşma yaparak derneği ziyaret eden, kendileriyle birlikte kahvaltı eden Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu’na teşekkür etti, ziyarette duydukları memnuniyeti dile getirdi. Başkan, ayrıca Çavuşoğlu’nun BİHLİMDER üyesi olduğunu da hatırlattı.

Daha sonra başbakan yardımcısı söz alarak BİHLİMDER üyelerine konuşma yaptı. BİHLİMDER üyeleriyle birarada olduğundan dolayı memnuniyetini dile getiren Çavuşoğlu, kendisinin de derneğin kurucu üyeleri arasında yer aldığını belirtti. Çavuşoğlu, konuşmasında dernek üyelerine önemli mesajlar verdi.

MÜFTÜ İBRAHİM ŞERİF’İ MAKAMINDA ZİYARET ETTİ

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, BİHLİMDER üyelerine veda ettikten sonra Gümülcine Seçilmiş Müftülüğü’ne giderek Müftü İbrahim Şerif’i makamında ziyaret etti.

Başbakan yardımcısı müftülük binası önünde Müftü İbrahim Şerif, Müftü Yardımcısı Fehim Ahmet, bay ve bayan din görevliler tarafından çiceklerle karşılandı.

Yaklaşık yarım saat Basına kapalı gerçekleştirilen görüşme taraflar azınlık konularında fikir alışverişinde bulundukları belirtildi.

GTGB’DE SOYDAŞLAR TARAFINDAN COŞKUYLA KARŞILANDI

Batı Trakya’da doğup büyüyen T.C. Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Gümülcine’deki üçüncü ziyaretini Gümülcine Türk Gençler Birliği’ne (GTGB) gerçekleştirdi. GTGB yönetimi tarafından kapıda çiçeklerle karşılanan Çavuşoğlu, birliğin bahçesinde kendisini bekleyen yüzlerce soydaşla selamlaştı hal ve hatırlarını sordu.

Kendi topraklarında doğum büyüyen ve anavatan Türkiye’de en üst kademelerin birinde görev alan Delinasufköylü Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’nu soydaşları kardeşleri coşkuyla, gururla ve alkışlarla karşıladı.

GTGB Başkanı Necat Ahmet yaptığı kısa konuşmada ziyaretinden dolayı yönetim ve orada bulunan soydaşlar adına memnuniyetini dile getirerek Çavuşoğlu’na teşekkür etti.

Daha sonra Çavuşoğlu söz alarak kendisini karşılamaya gelen Batı Trakyalı kardeşlerine sesleneler önemli mesajlar verdi. Soydaşlara Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını ileten Çavuşoğlu konuşmasında başladı ve şunları dile getirdi;

“İSTEĞİMİZ YUNANİSTAN’DA İYİ BİRER VATANDAŞ OLARAK HAYATINIZI İDAME ETTİRMENİZ”

Türkiye Cumhuriyeti’nin bölgesinde ve bu coğrafyada çok önemli bir güç kaynağı olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, “Türkiye Cumhuriyeti üzerinde bulunduğu stratejik konumu itibariyle komşularıyla beraber çok büyük bir gönül coğrafyasına hitap etmektedir. Sizler Lozan Barış Antlaması’yla İstanbul’daki Rum Azınlığı’na mütekabil olarak Batı Trakya’da Yunanistan devletinde emanet edilmişsiniz ve burada o tarihten itibaren yaşamınızı idame ettirmektesiniz. Bu süreç içerisinde inişli çıkışlı günlerin olması gayet mümkündür. Ama şunu özellikle ifade etmek istiyorum; Batı Trakya Türk toplumu olarak, Müslüman Türk Azınlığı olarak, sizlerin Yunanistan’da yaşamanız ve Yunanistan vatandaşı olmanız vesilesiyle bu ülkeye iyi birer vatandaş olmak zorundasınız. Bu ülkeyle ilgili sorumluluklarınız konusunda herkesten daha fazla özen ve itina göstermek zorundasınız. Biz istiyoruz ki burada sizlerin öncelikle yaşadığınız Yunanistan devletinde iyi bir vatandaş olarak hayatınızı idame ettirmeniz.”

“YUNANİSTAN İÇİN ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYMAYA HER ZAMAN HAZIRIZ”

“Türkiye’nin son 15 yılllık zaman diliminde bölgesinde çok önemli mesafeler katettiğini, Yunanistan ise çok ağır bir ekonomik krizden geçtiğini belirten Çavuşoğlu, “ Türkiye’nin son 15 yılllık zaman diliminde bölgesinde çok önemli mesafeler katetti. Bir kaç yıldan beri Yunanistan’ın çok ağır bir ekonomik krizden geçtiğini hepimiz biliyoruz ve azınlığın da bu krizden çok ciddi şekilde etkinliğini biliyoruz. Ama her ne olursa olsun biz Yunanistan’ın bundan sonra atacağı adımlarla beraber ve çevresinde ve komşuluk ilişkilerinde gerçekleştireceği işbirlikleriyle beraber bu ekonomik krizleri, bu dar boğazları kısa sürede aşacağını düşünüyoruz. Bu nedenle Yunanistan devleti ile yapacağımız her türlü ikili antlaşmalar ve işbirlikleri çerçevesinde bizim de üzerimize düşen görev varsa bu noktada burası ve Yunanistan için elimizi taşın altına koymaya her zaman hazırız. Bir süredir başlayan üst düzeyli temaslar ve görüşmeler bütün hızıyla sürüyor. En azından aramızdan barıyerler, engeller yok. Her konuyu masanın ertafından oturarak büyük bir olgunluk içerisinde karşılıklı anlayış çerçevesinde konuşmaya devam ediyoruz. Bazen birbirimiz çok iyi anlıyoruz bazen anlamakta zorluk çekiyoruz. Ama her ne olursa olsun konuşabiliyoruz, atılacak adımlar konusunda yapılması gerekenleri birbirimize aktarabiliyoruz” dedi.

“HAKLARINIZDAN OPTİMUM SEVİYEDE YARARLANMANIZ İÇİN ALTERNATİFLERİ YUNANİSTAN DEVLETİYLE GÖRÜŞÜYORUZ”

Dün Atina’ya geldim. Atina’da Dışişleri Bakanı sayın Koçias ile görüştüm. Akabinde Eğitim ve Din İşler Bakanı sayın Gavroğlu ile görüştüm. Onun da akabinde Başbakan Yardımcısı ile görüştüm. Emin olun hem bölgesel meseleler hem iki ülke arasındaki ilişkiler ve işbirliği potansiyeli ama özellikle de her iki ülkede karşılıklı olarak yaşam mücadelesi veren azınlıklar konusundaki bütün hususları detaylarıyla konuştuk. Hatta Türkiye’den yanıma İstanbul Rumlarından Türkiye vatandaşı olan Yorgos isminde bir Vakıf temsilcisini alarak buraya geldim. Şunu anlatmaya çalışıyorum; Ben bu toplumda doğdum. Bu toplumun eğitim meseleleriyle, dini özgürlükler meseleleriyle, vakıflar meseleleriyle büyüdüm. Emin olun ki, bunlarla beraber büyümüş ve bunları iliklerine kadar işlemiş bir arkadaşınız olarak empati yapmayı kendime öncelikli görev addediyorum. Bugün sizlerin nasıl ki Yunanistan devletinden beklentileriniz varsa, İstanbul’da yaşayan gayri müslim kardeşlerimizin de Türkiye’den de beklentileri vardır. Biz vatandaşlarımıza Türkiye Cumhuriyeti olarak demokratik bir atmosferi temin etmek zorundayız. Çünkü şunu biliyoruz. Eğer bir ülkede kendisini farklı hisseden kim varsa onun üzerinde de hak titizlikle ve itinayla demokratik değerleri yaşatmak gerektiğine inanıyoruz. Biz bu noktada adımlar atıyoruz. Vakıflar konusunda ve eğitim hususunda attık. Bundan sonra da bu adımlarımızı büyük bir özgüvenle atmaya devam edeceğiz. Sizler de burada yaklaşık 150 bin Batı Trakya Türk Azınlığı olarak, sadece vatandaşlık haklarından değil aynı zamanda azınlık haklarından da optimum seviyede yararlanmanız için elimizden gelen bütün alternatifleri Yunanistan devletiyle görüşüyor ve değerlendiriyoruz”dedi.

“UNUTMAYIN YANLIZ DEĞİLSİNİZ, YALNIZ KALMAYACAKSINIZ”

Değerli kardeşlerim, insanların kişisel tarihlerinde önemli dönüm noktaları vardır. Her Batı Trakya’ya gelişimde gittiğim köyde, yanında kaldığım ablamın adresinde her ne kadar bulunsam da buraya gelmeden, burada frappe ve kahve içmeden, burada sizlerle hasbi hal etmeden birbirimizle kucaklaşmadan hiç bir zaman Batı Trakya’ya geldiğimi hissetmedim. Onun için her defasında yaptığım gibi ve benden önceki bütün bakan arkadaşlarımın yapmış olduğu gibi, Batı Trakya’ya geldiğimi hissetmek için buraya geldim ve burada sizlerle beraberim. Allah’ın izniyle daha iyi olacak. Bir kere şunu unutmayınız; 80 milyonluk bir Türkiye, son 15 yılda alt yapısıyla ulaşımıyla, sağlığıyla, eğitimiyle dört kat büyümüş bir Türkiye. Ve her şeyden de önemlisi bu bölgenin insanı için kalbi çarpan bir Cumhurbaşkanımızın olması nedeniyle unutmayın ki yalnız değilsiniz, yalnız kalmayacaksınız. Biz varız Türkiye Cumhuriyeti var her daim sizlerin yanınızda olmaya devam edeceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.

Konuşmaların ardından dernek başkanı ve başbakan yardımcısı birbirlerine hediye takdim ettiler.

CELAL BAYAR AZINLIK LİSESİNDE DÜZENLENEN ÖĞRENCİ PAZARINA KATILDI

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu Gümülcine’de son ziyareti Gümülcine Celâl Bayar Azınlık Ortaokulu ve Lisesi’ne gerçekleştirdi. Lise son sınıf öğrencilerin okul bahçesinde düzenlediği öğrenci pazarına katıldı.

Çavuşoğlu, okul müdürü Tunalp Mehmet, encümen heyeti, öğretmenler ve öğrenciler tarafından çiçeklerle karşılandı.

Öğrencilerle selamlaşarak ilerleyen Çavuşoğlu, yiyeceklerin ve giyecek eşyaların satıldığı stantları gezdi, öğrencilerden bilgiler alarak onlara kolaylıklar diledi.

ÇAVUŞOĞLU’NDAN ÖĞRENCİLERE BÜYÜK JEST

Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, okul ziyaretinde pazarı düzenleyen lise son sınıf öğrencilerine, encümenlere ve okul idaresine büyük jest yaptı.

Stantları gezerek öğrencilerle yakında ilgilenen Çavuşoğlu, stantlardaki bütün yiyecek ve giyecekleri satın aldı. stantlarda bulunan herşeyin pazara katılan soydaşlara bedava dağıtılmasını istedi.

Öğrenciler, encümenler ve okul idaresi Çavuşoğlu’nun bu mükemmel jestine alkışlarla karşılık vererek teşekkür ettiler.

Daha sonra öğretmenler odasında encümen heyeti ve öğretmenlerle biraraya gelen T.C. Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’na ve kendisine eşlik eden Yunan hükümeti temsilcisi Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Yannis Amanatidis’e Encümen Heyeti Başkanı Ahmet Arif okulun durumu hakkında bilgiler verdi

Celal Bayar Azınlık Lisesi ziyareti okul tabelesi önünde çekilen hatıra fotoğrafı ile sona erdi.

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu ve beraberindekiler Gümülcine’den ayrılarak İskeçe’ye hareket ettiler.

İSKEÇE KENT MERKEZİ ZİYARETİ

Çavuşoğlu ve beraberindeki heyet daha sonra İskeçe bölgesine hareket etti. İskeçe Çınar Camisinde Cuma namazını kılan Çavuşoğlu burada cemate hitap etti ve cami çıkışında kendisine büyük ilgi gösteren halkla sohbet ederek hatıra fotoğrafları çektirdi.

Temaslarına Gümülcine seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete’yi makamında ziyaret ederek devam eden Çavuşoğlu, daha sonra kapatılan İskeçe Türk Birliği’nde (İTB) hemşehrileri ile hasret giderdi.

İTB’nin ardından beraberindeki heyet ile İskeçe Muzaffer Salihoğlu Azınlık Lisesi’ne giden Çavuşoğlu, okul binasını gezerek yetkililerden ve öğretmenlerden Celal Bayar Azınlık Lisesi hakkında bilgi edindi.

İskeçe kent merkezindeki programını tamamlayan Çavuşoğlu, Türk nüfusun yoğun olarak yaşadığı dağlık kesime geçti.

KETENLİK ZİYARETİ

Çavuşoğlu, Ketenlik köyü meydanında köylüler tarafından coşkuyla karşılandı. Meydanda toplanan gruba seslenen Çavuşoğlu, soydaşlardan ümitsizliğe, ye’se kapılmamalarını, geleceğe umutla bakmalarını istedi.

Türkiye’nin Batı Trakya’daki Türk azınlığı asla yalnız bırakmayacağını belirten Çavuşoğlu, “Sizin içinizden çıkan bir kardeşiniz olarak her zaman yanınızda olacağımı taahhüt ediyorum.” dedi.

Çavuşoğlu’nun konuşması sırasında çevredeki binaların balkonlarında bulunan köylüler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı kastederek, “Reisicumhur’u Balkan çayına bekliyoruz” yazılı pankart açtı. Bunun üzerine Çavuşoğlu, “Biliyorum, tüm ümmetimizin olduğu gibi, tüm milletimizin olduğu gibi, onun dik duruşunu, onun şefkatli bakışını, onun mazlumlara sahip çıkışını, onun kadirşinaslığını bilerek onu burada görmek istiyorsunuz, her geldiğimizde bunu ifade ediyorsunuz. Allah nasip ederse neden olmasın. Ankara’ya döndüğümde bu talep ve isteğinizi kendisine ileteceğim.” ifadelerini kullandı.

Konuşmasının ardından köy meydanındaki soydaşlarla sohbet ederek, rengarenk yerel kıyafetler giyen çocuklarla hatıra fotoğrafı çektiren Çavuşoğlu, daha sonra Ketenlik gençlerinin kendi imkanlarıyla kurduğu kütüphaneyi gezdi.

ŞAHİN ZİYARETİ

Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, Ketenlik’in ardından geldiği Şahin köyü meydanında da kendisini bekleyen soydaşların sevgi gösterileriyle karşılaştı.

Bir evin balkonundan köylülere hitap eden Çavuşoğlu, Şahin köyünün sadece Batı Trakya’da değil, Türkiye’de de destansı bir üne sahip olduğunu belirterek, kendisine gösterilen ilgi ve konukseverlik için teşekkürlerini iletti.

Bölgeyi ve Şahin köyünü daha önce de ziyaret ettiğini ve sorunları iyi bildiğini dile getiren Çavuşoğlu, bu sorunların Türkiye ve Yunanistan arasında karşılıklı anlayış ve dostane ilişkiler çerçevesinde çözülebileceğine inandığını anlattı.

Türk azınlığın sorunlarının çözümü için yasal ve meşru yollar izlenmesinin önemini vurgulayan Çavuşoğlu, “Biliyorum, Batı Trakya’nın sorunları var. Eğitim sorunu var, din özgürlüğü sorunu var, vakıflar sorunu var, etnik kimlik meselesi var. Her şeyin önemlisi ekonomik sorunları var. Sabredin ve süreç içerisinde mücadelenizi verin, hukuk sisteminden dışarı asla çıkmayın. Ülke içerisinde iyi vatandaşlar olun. Kanunların sizlere yüklemiş olduğu sorumlulukları yerine getirin. Ülkenize yardımcı olun.”

Soydaşlardan mutlaka sorumluluklarını yerine getirmelerini isteyen Çavuşoğlu, taleplerini dile getirmekten çekinmemeleri tavsiyesinde de bulundu.

TÜRKİYE-YUNANİSTAN İLİŞKİLERİ

Çavuşoğlu, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerde son dönemde yaşanan gelişmelere de değindi.

İki ülke arasında iş birliği devam ettiği sürece azınlık sorunlarının da masaya getirileceğini belirten Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

“İnşallah önümüzdeki günlerde Sayın Cumhurbaşkanımızın Yunanistan’ı ziyareti tasarlanıyor. Allah’tan bir mani olmazsa inşallah Yunanistan’a bir ziyaret gerçekleştirecek. Bundan önceki temaslarda da önemli mesafeler kaydedildi. Bu iş birliği devam ettiği müddetçe sizin konularınızı da masaya getirmekten, talep ve beklentilerinizi dile getirmekten asla imtina etmeyeceğiz. Neyimiz varsa söyleyeceğiz, onlar da söyleyecek. Biz biliyoruz ki karşılıklı anlayış ve dostane ilişkiler içerisinde ve komşuluk ilişkileriyle tüm sorunlar çözülebilir. Eğer kendi potansiyellerimizi ortaya çıkarabilirsek, bölgesel meseleler üzerinde yoğunlaşırsak gerçekten de hem Yunanistan Cumhuriyeti hem de Türkiye Cumhuriyeti bu bölgenin güçlü iki devleti olacaktır.”

DELİNASUFKÖYÜ’NDE KÖYLÜLERİYLE HASRET GİDERDİ

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Batı Trakya ziyaretini köyünü ziyaret ederek tamamladı. 3 Kasım Cuma akşamı Delinasufköy’e gelen Çavuşoğlu köylüleri ve akrabalarıyla kucaklaştı.

Köy meydanında çocuklar tarafından çiçeklerle karşılanan Çavuşoğlu, toplanan kalabalıkla tek tek görüşerek hasret giderdi.

Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet, Hakan Çavuşoğlu’nun gerçekleştirdiği ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getirdi ve kendisine teşekkür etti.

Aynı köyden olan Doğu Makedonya Trakya Eyaleti Başkan Yardımcısı Ahmet İbram da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Batı Trakya halkı adına Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı sayın Hakan Çavuşoğlu’na bu üstün görevinde başarılar diliyor, bu görevin Türk ve Yunan halkları dostluğunun gelişmesine ve azınlığımız sorunlarının çözümüne katkı sağlamasını temenni ediyorum.” diye konuştu,

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu ve Gümülcine seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif de konuşmasında, “Bu akşam duygusal bir an yaşıyorum. Biz Hakan Çavuşoğlu Başbakan Yardımcısı olduktan sonra Batı Trakya Türkleri olarak kendisiyle gurur duyduk. Allah kendisinden razı olsun. Delinasufköy böyle bir insan yetiştirdiği için Delinasufköyü de tebrik ediyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Son olarak söz alan Hakan Çavuşoğlu’nun, “İnsanın zaman zaman içerisinde bulunduğu duygusal yoğunluk nedeniyle, boğazının düğümlendiği konuşmakta güçlük çektiği, ama bulunduğu ortamda konuşmaya hacet bırakmayacak tablonu yaşandığı anlar vardır.” sözleriyle heyecanının dile getirdi.

Çavuşoğlu, “Yanı başımda köylülerim var, okuduğum okul var, okul öğretmenim Efrahim öğretmenim var. Aramızda olmayıp da bugün bize Kur’an-ı Kerim’i öğreten Ali Rıza öğretmen hemen şurada yan taraftaki mezarlıkta, Allah’tan O’na da rahmet diliyorum.

Sevgili kardeşlerim, ben sizlerin arasından sizlerin arkadaşınız ve bir kardeşiniz olarak burada büyüdüm, burada geliştim ve bu köyün benim üzerimde olumlu anlamda çok büyük etkisi ve tesiri oldu. Kendi şahsi meselelerimi burada anlatacak değilim. Ama küçük yaşta yetim ve öksüz kaldım. Geldiğim bu köyde sizler ve hemen burada yanı başımdaki hanımefendiler ve arkadaşlarım hiç bir zaman için bana burada yalnızlığı, yetimliği, öksüzlüğü hissettirmediler. Hepinize minnettarım, hepinizden Allah razı olsun. Siyasette duygusallığa yer yoktur. Bu küçük bir parantezdir. Şimdi bu parantezi kapatıyorum, bundan sonra önümüze bakmanın azmin ve kararlılığın çalışmanın peşinden koşmamız gerekiyor.” diye konuştu.

“CUMHURBAŞKANIMIZIN SELAMLARINI İLETİYORUM”

Çavuşoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sevgili kardeşlerim buraya gelirken iki gün önce sayın Cumhurbaşkanımızın makamına çıktım. Doğup büyüdüğüm topraklara gideceğimi söyledim. Atina’daki temaslarımdan bahsettim. Kendileri buraya gelmeden evvel özellikle bir hususu sizlere iletmemi istediler. O da şudur ki; kendilerinin selamı, sizlere olan hasreti ve muhabbeti iletmemi istediler. Bu vesileyle sayın Cumhurbaşkanımızın sizlere selamlarını iletiyorum.

Sevgili kardeşlerim gerçekten de Batı Trakya’nın bir evladı olarak Türkiye’de ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde siyaset yapmak, onun da ötesinde 80 milyonluk bir ülkenin Başbakan Yardımcısı olarak bu görevin tevdi edilmesi onurların en büyüğüdür. Ama bu onuru bize tevdi eden esasen Hakan Çavuşoğlu’na değil de Batı Trakya’dan çıkan bir evlat ve insan olarak bu onuru Batı Trakyalılara yaşatan sayın Cumhurbaşkanıma ve sayın Başbakanıma huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Bakınız sayın Cumhurbaşkanımızın siyasette mutlaka bir Batı Trakyalı refiki olmuştur. Uzun yıllar öncesinden Mehmet Müezzinoğlu ağabeyimiz ve ondan sonra yine Bursa’dan ben, onun yanında onun gösterdiği istikamette bu millete hizmet etmek onur ve şerefine kavuştuk. Bunlar niçin oluyor. Bunlar ancak balkan coğrafyasıyla ilgili, gönül coğrafyasıyla ilgili bir derdi içinde bir tasayı içinde taşıyan insanın bir bakış açısı olabilir.

Gerçekten sayın Cumhurbaşkanımızın bu bölge için özel bir hassasiyeti var. Bu sadece Batı Trakya özelinde değil, balkan coğrafyası içindeki kardeşlerimiz için de, oradaki dindaşlarımız için de hepsiyle ilgili ayrı ayrı bir hassasiyeti var.

Ben empati yapıyorum, empati yaparak yol almaya çalışacağım. Her ne olursa olsun, İstanbul’da yaşayan Rum Azınlık vatandaşlarımız, bizim asli vatandaşlarımızdır, eşit vatandaşlarımızdır. Azınlık hakları konusunda da sonuna kadar destekçisi olacağız. Bu böyle bilinmelidir ve bu iddiayı ortaya koyarak hareket ettik. 2003 yılında Vakıflar Yasası’nı değiştirdik, 2008 yılında bir daha değiştirdik, 2011 yılında bir daha değiştirdik ve büyük ölçüde bu kardeşlerimizin derdine derman olacak adımları attık. Bundan sonra da atmaya devam edeceğiz. Onun için Türkiye’de kendisini kim farklı hissediyorsa, onun ötekileştirilmediğini, onun asli ve birinci sınıf vatandaş olarak yaşadığı bir Türkiye hayal ettik. Demokrasimizi geliştirdik. Demokrasimiz gelişince istikrarımızla beraber Türkiye yatırımlarını arttırdı. Dolayısıyla Türkiye 15 yıl öncesine nazaran tam dört kat büyüdü. Bütün saldırılara rağmen büyüdü. Ama hiç bir zaman milletin bizlere çizdiği istikametten ayrılmadık. Millet ne diyorsa o olsun dedik ve o olmaya devam etti. Şükürler olsun millet bunu her zaman için ödüllendirdi.

“HER BİRİNİZİN AYRI AYRI İYİ BİR VATANDAŞ OLMANIZI ÖZELLİKLE İSTİRHAM EDİYORUM”

Bunları niçin anlatıyorum, herkesin Türkiye’de bir yakını var ya da bir akrabası var. Her şeyden önce Türkiye’yi anavatan olarak görüyorsunuz ve Türkiye ile ilgili beklentileriniz var. Bizler ekonomik dar boğazları gördük, yaşadığımız sorunlarla baş etmesini ve onların üzerine giderek alt etmeyi bildik. Şimdi sesleniyorum. Sizler bu ülkede yaşıyorsunuz. Yaşamış olduğunuz ülkede demokrasiniz geliştikçe standartlarınız gelişecek. Sizlerle ilgili eşit vatandaşlık konusunda atılacak her türlü adım bu ülkenin güçlenmesine vesile olacak. Özgüvenle de hareket etmek gerekir diye düşünüyorum. Onun için sizlerin burada yaşayan vatandaşlar olarak Yunanistan’ın ülkesinde her birinizin ayrı ayrı iyi bir vatandaş olmanızı özellikle istirham ediyorum. Çünkü eğer haklıysanız mutlaka haklılığınızın karşılığını göreceksiniz. Sizlere şuradan sesleniyorum, mahsun olmayınız, ye’se kapılmayınız, ümidinizi yitirmeyiniz. Gerçekten haklıysanız mutlaka kazanacaksınız.

“HER DAİM YANINIZDA OLACAK BİR TÜRKİYE VAR”

Şunu unutmayın; sağlığınızda da, hastalığınızda da, neşenizde de, kederinizde de, her daim yanınızda olacak bir Türkiye var. Sizi asla yalnız hissetirmeyeceğiz, sizi asla hiçbir zaman yalnız bırakmayacağız, onun için ayaklarınızı yere sağlam basın, ümitli olun, geleceğe doğru odaklanın. Elbette ki insan hayatında olduğu gibi, çeşitli inişli çıkışlı dönemler olacaktır. Ama ben şuna inanıyorum. Bizim değiştiremeyeceğimiz bir kader var. Onlardan bir tanesi de iki ülkenin komşu olduğudur. Türkiye ve Yunanistan kültürel ve çok büyük özellikleriyle iki önemli komşudur. Eğer işbirliğini geliştirirler ve birlikte hareket ederlerse bölgede ve küresel anlamda güç olacaklarından hiç kimsenin şüphesi olmasın. Bizim işbirliği alanlarımız gelişmeye devam edecek. Bütün bu görüşmelerin zirvesi olacak mahiyetteki bir ziyareti önümüzdeki günlerde bekliyoruz. O da sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın buraya gelecek olması. Bu duygu ve düşüncelerle hepinizi selamlıyorum, hepinizden Allah razı olsun.”

Türkiye Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu akşam yemeğini, Delinasufköy’deki halası Ferişte Ali Halil’in evinde yedi. Ardından köy halkıyla vedalaşan Çavuşoğlu, Türkiye’ye gitmek üzere Delinasufköyü’nden ayrıldı.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ