Sirkelli Belediye Meclisi’nden tarihi karar

Sirkelli Belediye Meclisi’nden tarihi karar

Devlet okulu istemiyoruz, önce Azınlık okulu istiyoruz

Filira (Sirkeli) Belediye meclisi, başta yapılacak belediye işlerini görüşmek üzere toplandığı, 27 Ağustos Perşembe günü, bölgeye Azınlık okulu yapılması ve Batı Trakya Azınlığı Kültür ve Eğitim Şirketi’nin (BAKEŞ) bölgeye okul yapma talebini görüştü.

Filira Belediye Başkanı Hasan Kâşif başkanlığında toplanan belediyesi meclisi üyeleri, görüşülecek maddeler arasında yer olan BAKEŞ’in dilekçesini gündemine alarak görüştü. Maddenin görüşülmesi esnasında yapılan konuşmalarda, başta Başkan Hasan Kâşif olmak üzere, iktidar ve muhalefet üyeleri oy birliği ile Filira bölgesine devlet okulu yapımına karşı olduklarını yenilediler ve Yunan devletinin, Lozan anlaşması gereği, bölgeye Azınlık okulunun yapılmasına karar vermesini talep ettiler. Görüşme soncunda bölgeye Azınlık Okulu yapılması konusunda ki bu madde tüm meclis üyelerinin desteğini alarak belediye meclisinden geçti.
 
Başkan Hasan Kâşif, maddenin görüşülmesi esnasında yaptığı konuşmasında, “Ben bölgedeki çocukların cahil kalmalarını istemiyorum, gönlüm buna razı değil. Devletimiz veya Anavatanımız, kimin olduğunun hiç önemi yok, her kim olursa olsun buraya bir okul yapsın. Tabii, ilk isteğimiz bu okulun Azınlık Okulu olmasıdır. Daha sonra devlette isterse okul yapsın. Ancak biz bütün meclis olarak önce Azınlık Okulu istiyoruz. İki devlet anlaşsın ve bize bir okul yapsınlar. Biz önce devlet okulunun olmasına meclis olarak karşıyız. Azınlık okulu olmasını istiyoruz” dedi.
 
Daha sonra anaokulu konusunda devletin bölgeye dört adet anaokulu yapma istemi üzerine konuşan Başkan Hasan Kaşif, “Milli Eğitim Bakanlığı bizden 4 köyümüzde anaokulu yapılması için görüş ve yardım istedi. Biz de kendilerine eğer bu okullar çift dilli yani Türkçe-Yunanca olacaksa varız dedik. Aksi takdirde bu okulların açılmasına karşıyız diye görüşümüzü bildirdik. Bu okullar tek dilli olursa bunu iyi bilsinler ki, önce benim üzerimden geçerler ve ondan sonra o okula girerler” diye ifade etti.
 
Doğu Makedonya Trakya Genel Sekreter Stamatis’in BAKEŞ’in dilekçesine olumsuz cevap vermesine de değinen Hasan Kâşif, “Belediye olarak Genel Sekreterliğe itirazımızı yarın (28.08) sabah sunuyoruz. BAKEŞ’in müracaatının gerekli hukuki işlemlerin tamamlanmasının ardından kabul edilmesini istiyoruz. BAKEŞ’ten de bölgenin imar projesi kapsamına dâhil edilmesi için gerekli çalışmaları yapmaya davet ediyoruz. Bizler de belediye olarak kendilerine her türlü yardımı yapmaya hazırız” diye konuştu.
 
Ayrıca konuyla alakalı olarak Filira Belediyesi’nden Başkan Hasan Kâşif imzalı bir basın açıklaması yapıldı.

Değerli Meclis üyeleri ve basın mensupları,

Hepimizin bildiği gibi bugün meclisimiz, BAKEŞ tarafından belediyemiz sınırları içerisinde yapılması talep edilen çift dilli azınlık ortaokulu yapılması kararını tekrar tekrar görüşmek üzere toplanmıştır. Bu okulun bölgemize inşa edilmesine, geçmiş dönemlerde meclis olarak verdiğimiz olumlu destek aynen devam etmektedir. Bu doğrultuda da belediye meclisi bu yöndeki kararı oy birliği ile her defasında almış olup, bunu azınlık kamuoyuna duyurmuştur.

Ancak Doğu Makedonya Trakya Bölge Genel Sekreteri ve Bölge Genel Sekreterliğine bağlı özek kurul tarafından bu kararımız üçüncü kez ret edilmiştir. Her defasında bir üst kurul tarafından ret edilen kararımız için bizlerde geçmişte olduğu gibi bu karara tekrar itiraz dilekçesi vereceğiz. Belediye olarak alınan bu kararımızın azınlık eğitimi açısından ne kadar ciddi ve önemli bir karar olduğunun bilinci içerisinde hareket ederek bunun da sonuna kadar takipçisi olacağımızı ifade etmek istiyorum.

Son günlerde Sirkeli belediyesi ve bölge halkına yönelik çıkan bazı kışkırtıcı olumsuz haber ve yorumların gerçeği yansıtmadığını belirterek, bu tür haberleri şiddetle kınıyorum. Bizler BAKEŞ’in Sirkeli Belediyesi sınırları içine çift dilli azınlık ortaokulu inşa etme talebini bir kez daha desteklediğimizi ifade ediyoruz. Bu kararımızı Lozan Barış Anlaşması’nı da göz önünde bulundurarak her iki ülkedeki yetkili kişi ve kurumlara ileteceğiz.

Son olarak, Azınlık eğitimi konusundaki hassasiyetimizi belirtmek istiyorum: Hepimiz biliyoruz ki; Azınlığımız içerisinde eğitim alanında her zaman ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalmaktayız. Bu sıkıntıları ortadan kaldırabilmemiz için, azınlığımız yetkili kurum ve kuruluşları olarak bizler daima ortak hareket etmeliyiz. Geçmiş yıllarda azınlık eğitiminin statüsünü düzenleyen, bu konuda yapılan anlaşmaların ve bu anlaşmalardan doğan haklarımızın takipçisi olmaya çalışmalı ve bu doğrultuda yapılabilecek olan çalışmaları yetkililere beyan etmeliyiz. Bu konuda garantör devlet anavatanımız Türkiye taraf olduğu anlaşmaların bugüne kadar takipçisi olduğu gibi, ülkemiz Yunanistan’ın da buna uymasını arzu etmekteyiz.  

 

Kaynak: Rodop Rüzgari, Haber: Özgür Mehmet

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ