Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği`nin 2010-2011 Eğitim ve Öğretim yılı mesajı

Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği (B.T.T.Ö.B.) 2010-2011 eğitim ve öğretim yılı dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Yayımlanan mesajda, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın eğitiminde var olan sorunların halen devam ettiğini ve bu yüzden derhal zaman kaybetmeden Batı Trakya Türk Azınlığı Yüksek Kurulu’nun toplanması önerisinde bulunuluyor. 

Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği`nin 2010-2011 Eğitim ve Öğretim yılı mesajı

Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği (B.T.T.Ö.B.) 2010-2011 eğitim ve öğretim yılı dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Yayımlanan mesajda, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın eğitiminde var olan sorunların halen devam ettiğini ve bu yüzden derhal zaman kaybetmeden Batı Trakya Türk Azınlığı Yüksek Kurulu’nun toplanması önerisinde bulunuluyor. 

Yayımlanan mesajda, “ Batı Trakya’da Türk Azınlık çocuklarında Yunan devlet anaokulu, ilkokulu, ortaokul ve liselerine çok ciddi bir gidişat var. Eğitim konusunda bir özeleştiri yapmamız gerekiyor. Türkçenin olmadığı anaokulları kabul edilemez. Çocuklarımızı Yunan devlet okullarında görmek istemiyoruz. Bu kötü durum karşısında acilen sadece eğitim konusunu görüşmek için Batı Trakya Türk Azınlığı Yüksek Kurulu’nun derhal toplanmasını öneriyoruz. Yarın, çok geç olabilir.” deniliyor.

Mesaj aynen şöyledir.

2010-2011 Eğitim ve Öğretim yılı tüm Batı Trakya Türk Azınlığı’na kutlu olsun.

Sevgili öğrenciler, siz bizim geleceğimizsiniz. Türk Kültürü’nün devam etmesi ve azınlığımızın daha aydınlık yarınlara umutla bakabilmesi sizin alacağınız eğitime ve yapacağınız çalışmalara bağlıdır.

Değerli öğretmenler, azınlığımızın gelişmesi çağdaşlaşması, kültürümüzün zenginleşmesi, Türk Dili’nin gelişmesinde ve azınlık fertlerinin ifade gücünün artmasında en büyük görev sizlere düşmektedir. Amacınız çocuklarımıza verilen eğitim seviyesini ve kalitesini yükseltmek, tarihimize, kültürümüze, milli ve manevi değerlerimize bağlı, bilgili çağdaş kuşaklar yetiştirmek olmalıdır.

Saygıdeğer anne-babalar en kıymetli varlıklarınız olan çocuklarınızın iyi yetişmesinde sizlerin de katkıları büyüktür. Sizler okulla öğretmenlerle işbirliği halinde olun ve çocuklarınız her türlü etkinliğe katılmalarını teşvik edin. Çocuklarınızın dersleriyle ilgilenin. Çocuklarınızla ilgilendiğiniz ölçüde başarılarının arttığını göreceksiniz.

Batı Trakya Türk Azınlık Eğitimi Lozan Antlaşması’na, 1951 Türk-Yunan Kültür Anlaşması’na, 1968 Türk-Yunan Kültür Protokolü’ne uygun olması gerekir. Bütün bu antlaşma ve anlaşmalara rağmen eğitim ve öğretimin önündeki sorunlar çığ gibi büyüyerek devam etmektedir. Lozan Antlaşması’nın 40. Maddesi okul encümenlerine okul kurma, yönetme ve denetleme yetkisini vermiştir. Okullarda Türk dilini serbestçe kullanma hakkına sahiptirler. Lozan Antlaşması’nın 41. Maddesi de Yunanistan devletinin Türkçe eğitimi konusunda her türlü kolaylığı sağlayacağı konularına değinmektedir. Türk-Yunan Kültür Protokolleri okullardaki kitap ve ders araçlarının Türkiye’den tedarik edileceği konularına temas etmektedir. Ayrıca Türkiye ile Yunanistan arasındaki kültürel işbirliğini temel almaktadır.

Batı Trakya Türkleri eğitimini ilgilendiren kanunlar, kararnameler ve bakanlık kararları Batı Trakya Türk Eğitimi’nden bir parça koparmak suretiyle bugün Batı Trakya Türk İlkokulları işlevini yapamaz hale gelmiştir.

Batı Trakya Türkleri ile ilgili ilk Yunan kanunu 1954 yılında çıkarılan 3065 sayılı kanun olmuştur. Bu kanun Batı Trakya Azınlık Okulları’nı “Türk Okulu” olarak tanımaktaydı. Ayrıca okul encümenleri okullarına istedikleri öğretmeni seçebiliyorlardı. Okul tabelalarımızda “Türk İlkokulu” yazıyordu. Her gün “Türk’üm, doğruyum, çalışkanım…” diyerek ant içiyorduk.

Türk-Yunan Kültür Komisyonu en kısa zamanda toplanmalı ve iki devlet arasında var olan 1951 Türk-Yunan Kültür Anlaşması çerçevesinde azınlığımızın eğitim alanındaki sorunlarına çözüm aranmalıdır.

50 yıl Batı Trakya Türk Eğitimi’ne hizmet vermiş Türkiye öğretmen okulları mezunu formasyonlu öğretmenlerimiz zorunlu olarak Yunan yönetimi tarafından 60 yaşını doldurdukları ve 35 yıl hizmet ettiklerinden dolayı öğretmenlikten çıkarılmışlardır. 2009-2010 eğitim ve öğretim yılından sonra Batı Trakya’da Türk ilkokullarımız Selanik Özel Pedagoji mezunu öğretmenlere kalmıştır. Batı Trakya’da 193 ilkokulumuzda 6500’e yakın öğrencimiz sayıları 450’yi bulan bu öğretmenler tarafından kötü bir biçimde eğitilmektedirler. Öğrenci velileri bu durumdan çok rahatsızdırlar. Lozan Antlaşması’na aykırı olarak kurulan S.Ö.P:A. kapatılmalı, T.C. eğitim fakültelerine Batı Trakyalı Türk öğrenciler yönlendirilerek formasyonlu öğretmen açığı giderilmelidir. T.C. eğitim fakültelerinden mezun olan formasyonlu genç Batı Trakyalı Türk eğitimciler Batı Trakya Türk ilkokullarına da tayin edilmelidir.

Batı Trakya’da mülkiyeti azınlığa ait olmak üzere iki dilde eğitim yapacak yeni azınlık anaokulları, ortaokulları, liseleri açılmalıdır. Hemetli, Şahin Gökçepınar, Ilıca, Dolaphan’da Lozan’a aykırı olarak açılmış gimnazyumlar Türk okulu statüsüne çevrilmelidir. Halen faaliyet gösteren Gümülcine Hayriye Medresesi ile Şahin Medresesi Gümülcine Celal Bayar Lisesi ile İskeçe Muzaffer Salihoğlu Azınlık Ortaokul-Lisesi statüsüne sahip eğitim kurumu haline dönüştürülmelidir.

Batı Trakya’da bazı devlet okullarında Türkçenin seçmeli ders olarak okutulması uygulaması kaldırılmalıdır.

Batı Trakya Türk İlkokullarında görev yapan T.C. kontenjan öğretmenlerinin sayısının 1952 tarihli mutabakatta olduğu gibi yeniden 35’e yükseltilmeli, bu öğretmenlerimizin eskiden olduğu gibi İskeçe, Gümülcine, Dedeağaç illerinde görevlendirilmesi uygulamasına dönülmelidir.

Batı Trakya’da Türk Azınlık çocuklarında Yunan devlet anaokulu, ilkokulu, ortaokul ve liselerine çok ciddi bir gidişat var. Eğitim konusunda bir özeleştiri yapmamız gerekiyor. Türkçenin olmadığı anaokulları kabul edilemez. Çocuklarımızı Yunan devlet okullarında görmek istemiyoruz. Bu kötü durum karşısında acilen sadece eğitim konusunu görüşmek için Batı Trakya Türk Azınlığı Yüksek Kurulu’nun derhal toplanmasını öneriyoruz. Yarın, çok geç olabilir.

2010-2011 eğitim ve öğretim yılında, ikili antlaşma, anlaşmalara uygun bir şekilde eğitim sorunlarımızın çözüme kavuştuğu, umutlarımızın gerçekleştiği bir hoşgörü dönemi olması dileğiyle öğrenci, öğretmen ve anne-babalara başarılar dileriz.

BATI TRAKYA TÜRK ÖĞRETMENLER BİRLİĞİ
YÖNETİM KURULU ADINA
ASBAŞKAN
NİHAT OSMANOĞLU

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ