Batı Trakya Türk Azınlığı’nın başarısı: 3 milletvekili seçildi

Batı Trakya Türk Azınlığı’nın başarısı: 3 milletvekili seçildi

Yunanistan’da yapılan milletvekilliği erken genel seçimlerinde Batı Trakya Türk Azınlığı 3 milletvekili çıkarmayı başardı. Gümülcine’de PASOK’tan Ahmet Hacıosman, Sol ittifak (SİRİZA) partisinden Ayhan Karayusuf, İskeçe’de Sol ittifak (SİRİZA) partisinden Hüseyin Zeybek milletvekili seçildi. Yunan Parlamentosu’nun 300 üyesi arasında 16 yıl sonra 3 Türk milletvekili yer alacak.

Yunanistan’da yapılan seçimlerde sandıktan siyasi arenayı temelden sarsan bir sonuç çıkarken, Batı Trakya Türk Azınlığı ise sevindi. Rodop İli’nde (Gümülcine) 3. dönem milletvekili olmak için yarışan PASOK’tan Ahmet Hacıosman, il genelinde en çok oyu alarak yeniden milletvekili seçildi. Hacıosman, 10 bin 681 seçmenin tercih ettiği isim oldu. Yine Gümülcine’de Radikal Sol İttifak (SİRİZA) partisinden doktor Ayhan Karayusuf, 2 bin 886 oy ile parlamentoya girdi. Gümülcine’de Demokratik İttifak adayı İlhan Ahmet ise yaklaşık 10 bin civarında oy almasına rağmen partisi yüzde 3 barajını geçemediği için meclise yarışı dördüncü sırada tamamlayan SİRİZA adayı Ayhan Karayusuf gitmiş oldu.

İskeçe’de Türk azınlığa ait PASOK oylarının neredeyse tamamı SİRİZA’ya gitti. Eczacı Hüseyin Zeybek milletvekili seçildi. Zeybek, 9 bin 775 oy aldı.

İskeçe ve köylerinde yaşayan soydaşlar Türk adaylar karşısında tercihini Hüseyin Zeybek’ten yana kullandı. seçim zaferini İskeçe’deki ofisinde eşi Şerife ve seçmenlerle kutlayan Zeybek, “Batı Trakya Türk azınlığının yıllardan beri biriken sorununu, son 38 yıldır iktidara gelen partiler sürekli erteledi. Türkiye’deki azınlık malları iade edildi. Yunanisan’daki Türk azınlığın mallarını da iade edilmesini ve Lozan Anlaşmasından kaynaklanan müftü seçiminin yapılmasını istiyoruz. Kampanya boyunca Türk azınlığının sorunlarının çözümüne yönelik en gerçekti ve somut önerileri partimiz söyledi” dedi.

İskeçe’de Hüseyin Zeybek’in milletvekilliliğini kazanmasından sonra partisindeki rakibi Yunanlı milletvekilleri adayları da seçim bürosuna gelerek kutladı.

Bu sonuçlara göre Türk azınlık, uzun yıllardan sonra üç milletvekili ile mecliste temsil edilecek. Azınlık son olarak 22 Eylül 1996 seçimlerinde Galip Galip, Mustafa Mustafa ve Birol Akifoğlu’nu meclise göndermişti. Azınlığın 16 yıl sonra gelen bu seçim başarısı, oyların mantıklı şekilde kullanıldığını gösterdi.

Batı Trakya Türk Azınlığı, 20 Kasım 1977’de yapılan seçimlerinde de Hasan İmamoğlu, Orhan Hacıibram ve Celâl Zeybek’i meclise göndermişti. Azınlık, 1923 Lozan Antlaşması’ndan bu yana sadece 8 Nisan 1990’da yapılan seçimlerde temsilcisiz kalmıştı.

Bursa’dan Batı Trakya’ya Seçim Çıkartması

Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Bursa Şubesi, erken genel seçimler için Yunanistan’a 25 otobüs kaldırdı.

Seçimlerde mücadele edecek Batı Trakya Türk azınlığı mensubu adaylara destek olmak üzere Bursa’da yaşayan Batı Trakyalılar Yunanistan’da gitti. Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Bursa Şubesi, Yunanistan genel seçimlerinde çeşitli siyasi partilerden milletvekili adayı olan Türk azınlık mensuplarına destek vermek üzere son bir hafta içinde 25 otobüsle seçmen taşıdı.

BTTDD Bursa Şubesi Başkanı Şükrü Köse, “Bursa şubemiz dün olduğu gibi bugün de halkımıza çağrısını yenilemektedir. Azınlık adına çözüm üretebilme ve inisiyatif alma noktasında aday olan Batı Trakya Türk azınlığı mensuplarına gönül veren ve kendilerine bu noktada güven besleyen soydaşlarımızın, sandığa giderek oylarını kendi adaylarına kullanmaları toplumsal bir görevdir. Batı Trakya Türk azınlığı mensuplarının sandık başına giderek oylarını gönüllerinden geçen adaylar için kullanmaları önemlidir. Batı Trakya Türkleri seçilebilecek adaylar üzerinde birleşmeli. Yunanistan parlamentosunda Batı Trakya Türk azınlığı mensubu milletvekili ile azınlığımızın temsil edilmesini istiyoruz. Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği gerek Türkiye’de, gerekse Batı Trakya’da yaşayan azınlık mensuplarının sandık başına gitmesini istiyoruz. Toplumumuza bu hassas konuda çağrıda bulunmayı bir görev addediyoruz” dedi.

Batı Trakya Türk Azınlığı, Provokasyona Gelmedi

Seçim öncesi Gümülcine’deki Eski Camii’yi hedef alan molotlof saldırısı, Türk Azınlığı provoke edemedi.

Yunanistan’da Sürpriz Sonuçlar

Yunanistan’da yapılan genel seçimler sürprizlerle dolu geçti. seçim sonuçlarına göre, sandıktan birinci parti olarak çıkan muhafazakar YDP, hükümeti kurabilecek çoğunluğa ulaşamadı. Yapılan genel seçimlerin sonuçlarına göre, sandıktan birinci parti olarak çıkan muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi, yüzde 20’lerde kalınca tek başına hükümet kuracak çoğunluğa ulaşamadı. YDP iktidardan düştüğü 2009 seçimlerinde yüzde 33 oy almıştı.

Radikal Sol ittifak Syriza aldığı yüzde 16 ile tarihinde ilk kez ikinci parti oldu. Bu seçimlerde oylarını katlayan Syriza 2009’da yalnızca yüzde 4,6 oranında oy alabilmişti. Sosyalist PASOK ise 1981’den bu yana ilk kez aldığı yüzde 14’lük oy oranı üçüncülüğe geriledi. PASOK, iktidara geldiği 2009 seçimlerinde yüzde 46 oranında oy almıştı. YDP’den koparak aşırı sağ eğilimli Bağımsız Helenler Partisi’ni kuran Panos Kammenos yüzde 10 oy oranı ile sandıktan dördüncü parti olarak çıktı.

Bu seçim sonuçları, PASOK’u cezalandırmak isteyen seçmenlerin oylarının radikal sol Syriza Partisi’ne, YDP’yi cezalandırmak isteyen seçmenlerin oylarının ise aşırı sağ Bağımsız Helenler’e gittiğini gösterdi.

Aşırı sağcı Altın Şafak mecliste

Yunan siyaset tablosunu değiştiren bu seçimlerde Yunan kamuoyunun “Faşistlerin örgütü” olarak tanımladığı Altın Şafak Partisi ise en büyük sürprizi yaparak yüzde 7 oranında oy aldı ve Yunan parlamentosuna girmeyi başaran ilk aşırı milliyetçi parti oldu. Altın Şafak, kaçak göçmenlere karşı açtığı savaştan dolayı “faşizan” ve “kafatasçı” bir örgüt olarak tanınıyor.

Yunan toplumunun nasıl iki cepheye ayrıldığını gösteren bu sonuçlar, partiler arasında işbirliği olanakları yaratıyor. Bu bağlamda PASOK lideri Evangelos Venizelos ile YDP lideri Andonis Samaras, “Euro Bölgesi’nde kalmak isteyen ilerici partiler arasında koalisyon kurmaya hazır olduklarından” yana birer açıklama yaptılarsa da, herhangi bir taahhüt altına girmekten kaçındılar.

Bu seçimlerin asıl galibi Syriza lideri Aleksis Tsipras ise, “Almanya’nın dayatmalarına geçit vermeyeceğiz” türünde sert bir açıklama yaptı ve sert ekonomik önlemlerin altına imzasını atan PASOK ve YDP ile işbirliğini reddetti.

Seçimler tekrarlanabilir

Yunan seçim yasası uyarınca, hiçbir parti hükümet kuramadığı için, Yunan Cumhurbaşkanı bugün seçimleri önde bitiren ilk parti konumundaki YDP lideri Samaras’a hükümeti kurma görevini verecek. Üçer gün aralıklarla sandıktan ikinci ve üçüncü olarak çıkan partilerin liderlerine de verilecek aynı görevlerden bir sonuç alınamazsa, büyük olasılıkla seçimler 17 Haziran’da tekrarlanacak.

Yunanistan’da Sandıktan Tsipras Çıktı

Yunanistan’da dün yapılan seçimlerde sandıkların yüzde 98’i açılırken, Radikal Sol İttifak (SİRİZA) yüzde 16,76’lık oy oranıyla büyük bir çıkışa imza attı. Sol İttifak, hezimeti yaşayan sosyalist PASOK’un önünde ikinci parti oldu. SİRİZA’nın genç lideri Aleksis Tsipras (38), işsizler ordusunu oluşturan genç seçmenin umudu oldu.

seçimlerin ilk sonuçlarının açıklanmasının ardından ikinci parti gelen memorandum karşıtı SİRİZA taraftarları Atina merkezindeki Panepistimio Meydanı’nda toplanarak sevinç gösterilerinde bulundu. Parti merkezinin bulunduğu Kumuduru Meydanı’nda da ilk sonuçların ardından motosikletli gençler ile vatandaşlar önemli galibiyetlerini kutladı.

Parti genel merkezinde seçimleri değerlendiren SİRİZA lideri Aleksis Tsipras, ‘Yunanistan’daki seçim sonuçları Avrupa ve Yunanistan’daki radikal değişim ile Avrupa halkının barbar memorandum ve kurtarma paketlerini kabul etmeyeceğine dair barışçıl devrimin mesajıdır’ dedi.

Memorandum politikalarını destekleyen iki partinin artık azınlık olduğunu belirten Tsipras, buna rağmen seçim sistemi yüzünden parlamentoda birlikte çoğunluğu sağlayabileceklerini ifade etti.

Tsipras, başta Almanya’da Başbakan Angela Merkel olmak üzere üzere Avrupalı liderlerin, bu seçim sonuçlarının tasarruf politikalarının yenilgisi olduğunu anlaması gerektiğini kaydetti. Seçmenin AB ve IMF programı ile barbar kemer sıkma önlemlerinin olmadığı, toplumsal dayanışma ve adaletin olduğu bir yarına destek veren Tsipras, vatandaşın ekonomik krizle mücadele politikalarına dur dediğini kaydetti.

Sol bir hükümet kurulması gerektiğini belirten Tsipras, partisinin ekonomi politikalarını kaldıracak bir hükümet oluşturulması konusunda çaba göstereceğini ifade etti.

YUNANİSTAN’IN GÖZDE GENÇ LİDERİ TSİPRAS

Atina’da doğan Tsipras (38), öğrencilik yıllarından itibaren sol öğrenci grupları içerisinde aktif görev aldı. İnşaat Mühendisliği bölümünde yüksek öğrenimini tamamlayan Tsipras, Şehir ve Bölge Planlama konusunda yüksek lisans yaptı. 2006 yılında yapılan yerel seçimlerde Atina Belediye Başkanlığı için aday oldu ve yüzde 10,5’lik oy oranıyla üçüncü oldu. 2008 yılından bu tarafa SİRİZA’nın liderliğini yürütüyor.

Yunan parlamentosunda Kur’an-ı Kerime saygısızlık

Yunanistan’da 6 Mayıs’ta yapılan seçimler sonucunda parlamentoya girmeye hak kazanan 300 milletvekili, bugün mecliste yapılan Hıristiyan Ortodoks ve İslam dini geleneklerine göre yemin etti.

Irkçı Altın Şafak örgütünün 21 milletvekili, Kur’an-ı Kerim ve Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığın 3 temsilcisini protesto amacıyla yemin töreni sırasında ayağa kalkmadı.

Yunanistan’da 6 Mayıs’ta seçilen 300 milletvekili, bugün parlamentoda yapılan dini yemin törenleri ile yarın akşama kadar sürecek görevlerine başladı. Sadece 1 günlük milletvekilleri olarak Yunan siyasi tarihine geçecek olan vekiller, 6 Mayıs’tan bugün kadar geçen süre zarfında hakları olan maaşları almayı da reddetti. Parlamento, 17 Haziran’da yapılacak seçimler sebebiyle yarın akşam saatlerinde feshedilecek.

3 MÜSLÜMAN VEKİL KUR’AN-I KERİME EL BASARAK YEMİN ETTİ

Yunan parlamentosunda Hıristiyan Ortodoks dinine göre ve İncil üzerine yemin edilerek yapılan töreni Atina Başpiskoposu İeronimos yönetti. Yunanistan Komünist Partisi ve Radikal Sol Koalisyon (SIRİZA) vekilleri yazılı olarak dini törene reddettiklerini bildirdi. Batı Trakya Müslüman Türk Azınlık temsilcileri PASOK Gümülcine Milletvekili Ahmet Hacıosman, SIRİZA İskeçe ve Gümülcine Milletvekilleri Hüseyin Zeybek ve Ayhan Karayusuf ise Kur’an-ı Kerim’e el basarak yemin etti. Azınlık vekilleri, Kur’an Kerim üzerine ‘anayasa ve kanunlarına bağlı kalacaklarına ve genel olarak Yunan halkının iyiliği için çalışacaklarına’ söz verdi.

ALTIN ŞAFAK’TAN İSLAM VE KUR’AN-I KERİM’E SAYGISIZLIK

7 Partinin yer aldığı parlamentoda yemin töreni öncesi ve sırasında ilginç ve sembolik anlamı büyük ayrıntılar dikkat çekti. Her kesimden büyük tepki çeken yabancı, göçmen, Müslüman ve Batı Trakya Azınlığı’na yönelik düşmanlıkları ile bilinen Neonazi yanlısı ırkçı Altın Şafak (Hrisi Avgi) örgütü, 21 vekiliyle parlamentoda yapılan törene katıldı. Hep birlikte güneş gözlükleri ile parlamentoya gelen Altın Şafak vekilleri, dazlak saç tıraşları, siyah tişörtleri, sert yüz ifadeleri ve zincirli bıçaklı aksesuarları yerine bugünkü yemin töreninde kravat ve takım elbiseleri ile yer aldı. Altın Şafak milletvekilleri, Müslümanlar ile İslam dinine karşı olan sert tavırlarını Azınlık temsilcileri Hacıosman, Zeybek ve Karayusuf’un Kur’an-ı Kerim üzerine yemin ettikleri sırada gösterdi. Saygı amacıyla yemin töreni sırasında hükümet üyeleri ile milletvekilleri ayağa kalkarken, Altın Şafak’ın 21 vekili genel kurulun sağ orta köşesinde oturmayı tercih etti. Bütün dikkatlerin üzerinde olduğu Altın Şafak’ın Müslüman 3 vekile ve Kur’an-ı Kerim’e olan bu protesto şekli tepki çekti. Yunan televizyonları, Altın Şafak’ın barış ve hoşgörü ortamını zehirlediği eleştirisi eşliiğnde bu görüntülere geniş yer vermeyi sürdürüyor.

PASOK’un saygın ve tecrübeli Milletvekili Mimis Andrulakis, ırkçı ve faşist Altın Şafak’ın parlaementoya girmesine tepki amacıyla yemin törenine katılmadığını bildirdi.

SON ANKET RADİKAL SOL KOALİSYON’U BİRİNCİ GÖSTERDİ

Bu arada Pulce RC şirketinin bugün Pontiki gazetesinde yayınlanan anketine göre 6 Mayıs’ta 16,78’lik oy oranı ile ikinci sırada yer alan SIRİZA, yüzde 22’lik oy oranı ile birinci parti çıktı. Yeni Demokrasi Partisi ise 6 Mayıs’ta 18,85’lik oy oranı ile ilk parti olurken, ankete verilerine göre 19,5 ile ikinciliğe düşüyor. PASOK ise yüzde 14 ile yine üçüncü parti. Ankete göre ırkçı Altın Şafak’ın ise yüzde 5,5 ile bir düşüş yaşadığı anlaşıldı. Altın Şafak 6 Mayıs seçimlerinde yüzde 7 oy almıştı. 300 üyeli Yunan parlamentosuna milletvekili gönderebilmek için partilerin yüzde 3 barajını aşmaları gerekiyor.

16 BAKANDAN OLUŞAN MİNİ KABİNE

Yunanistan’da 6 Mayıs’ta yapılan seçimlerde tek başına bir çoğunluk hükümeti çıkmayınca, koalisyon hükümeti arayışları da sonuç vermemişti. Bunun üzerine 17 Haziran’da yeniden seçim kararı alınmış, Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas da Danıştay Başkanı Panayotis Pikramenos’u dün başbakanlık görevine atamıştı. Dün gece yarısına kadar süren yoğun çalışmaların ardından Pikramenos, çoğunluğu alanında tanınmış ve kabul gören öğretim görevlilerinden oluşan kabinesine hukukçu ve eski diplomatları da aldı. Mini kabine sadece 16 bakandan oluşurken, bakan yardımcılarına yer verilmedi. Dışişleri Bakanlığı’na eski Dışişleri Bakanlarından tecrübeli diplomat Petros Molivyatis getirilirken, Savunma Bakanlığı’na ise eski Kara Kuvvetleri Komutanı Fragos Frangulis atandı.

Asıl görevi ülkeyi kritik bir dönemde seçimlere götürmek olan ‘nöbetçi’ hükümetin önemli bir karara imza atması beklenmiyor. Yeni kabin de bugün sabah saatlerinde Cumhurbaşkanı Papulyas huzurunda yapılan dini yemin töreni ile işbaşı yaptı. Bakanlar, bugün koltuklarına oturacak.

YENİ KABİNE

Başbakan: Panayotis Pikramenos
İçişleri Bakanı: Antonis Manitakis
Maliye Bakanı: Yorgos Zannias
Dışişleri Bakanı: Petros Moliviatis
Savunma Bakanı: Frangos Frangulis
İdari Reformlar ve E-Devlet Bakanı: Pavlos Apostolidis
Kalkınma, Rekabet ve Denizcilik Bakanı: İoannis Sturnaras
Çevre, Enerji ve İklim Değişikliği Bakanı: Grigoris Tsaltas
Eğitim, Dinişleri ve Yaşam Boyu Öğrenim Bakanı: Aggeliki Efrosini Kiau
Altyapı, Ulaştırma ve Ağlar Bakanı: Simos Simopulos
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: Antonios Rupakiotis
Sağlık ve Sosyal Dayanışma Bakanı: Hristos Kittas
Adalet, Şeffaflık ve İnsan Hakları Bakanı: Hristos Geraris
Vatandaşı Koruma Bakanı: Elefterios İkonomu
Kültür ve Turizm Bakanı: Tatiana Karapanayoti
Tarım Kalkınma ve Gıda Bakanı: Napoleon Maraveyas
Devlet Bakanı: Antonios Argiro

Kaynak: Cihan Haber Ajansı, İhlas Haber Ajansı ve Haberler.com

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ