ABD üssüne dönüşen ülke: Yunanistan

ABD üssüne dönüşen ülke: Yunanistan

ABD’nin Yunanistan’ın Dedeağaç şehrinde kurduğu üs büyük bir cephaneliğe dönüştü. Pentagon, Türkiye’ye 40 km mesafedeki şehre en az 400 tank ve zırhlı araç sevk etti. Dedeağaç’ın ilk kez paletli araç naklinde kullanıldığını belirten ABD’li komutan, “Bu bir dönüm noktası” dedi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Yunanistan’ın Batı Trakya bölgesinde, Türkiye’nin Edirne sınırına 40 kilometre mesafedeki Dedeağaç üssüne 400’den fazla tank ve zırhlı araç sevkiyatı yaptı.

ABD Savunma Görsel Bilgi Dağıtım Servisi (DVIDS), sevkiyatla ilgili fotoğrafları, “Dedeağaç’ın stratejik olarak konumlandırılmış limanı, ABD Ordusu kuvvetleri için kritik derecede önemli bir ulaşım ve lojistik merkezi haline geldi” mesajıyla paylaştı.

DVIDS’ten yapılan açıklamada, Türkiye’ye 40 kilometre mesafede bulunan ABD’nin Dedeağaç üssüne gönderilen tank ve zırhlı araç sevkiyatına ilişkin detaylar yer aldı.

Açıklamada, “598. Ulaştırma Tugayı, 21. Tiyatro İkmal Komutanlığı, 20 Temmuz Salı günü Dedeağaç’ta tanklar, Bradley Savaş Araçları ve çeşitli destek ekipmanlarını içeren yaklaşık 400 araç ve konteyneri boşaltmaya başladı. Ekipman 1. Zırhlı Tugay Savaş Timi, Fort Riley, Kansas’tan 1. Piyade Tümeni. 1. ABCT, Atlantic Resolve’yi desteklemek için Avrupa’ya konuşlandırılan sekizinci zırhlı tugaydır. Limandaki ilk aşamanın ardından, ekipman demiryolu ve ticari hat taşımacılığı ile orta ve doğu Avrupa’daki ileri operasyon yerlerine taşınacak” denildi.

‘Bu bir dönüm noktası’

598. Ulaştırma Tugayı Albayı Joshua D. Hirsch, sevkiyata ilişkin yaptığı açıklamada, “Mevcut operasyon, ABD Ordusunun, ABD Büyükelçiliği’ndeki kurumlar arası ortaklarımız, Yunanistan’daki müttefiklerimiz ve endüstri ortaklarımızla birlikte bu muazzam limanın olanaklarından yararlanmak için ortaya koyduğu tüm çabaların doruk noktasını temsil ediyor. M1’lerin, Bradley’lerin ve diğer zırhlı ve paletli araçların geliş ve gidişini desteklemek için limanı ilk kez kullandık. Bu, buradaki tüm ekip için inanılmaz bir dönüm noktası” dedi.

Yunanistan’daki ABD Üsleri

Yunanistan’da bulunan Dedeağaç Amerikan Üssü, ABD’nin ülkede kurduğu birçok üsten sadece biri. ABD’nin Yunanistan topraklarında, Dedeağaç, Kavala, Selanik, Larisa, Stefanoviç ve Girit’te askeri üsleri bulunuyor ve bu üslere aralıklı olarak askeri personel, araç ve mühimmat sevkiyatı yapılıyor.

Bu üslerin bir kısmı kalıcı ve daimi üsler olduğu gibi, bir kısmı ise geçici olarak konuşlanılan noktalar.

Dedeağaç Askeri Üssü:
Dedeağaç askeri üssü Türkiye sınırına yakın stratejik bir nokta. ABD bu noktaya ciddi oranda tank ve zırhlı araç sevkiyatı gerçekleştirdi. Dedeağaç’ta bulunan liman da ABD askeri için önemli bir lojistik ve ulaşım imkanı sağlıyor. Dedeağaç bölgesinin uluslararası anlaşmalara göre sınıra belirli bir mesafede silahsızlandırılmış olması gerekiyor.

Araksos Hava Üssü:
NATO’ya ait nükleer silahların bu üsse yerleştirildiği düşünülüyor.

3. Kolordu:
NATO hızlı dağıtım kolordusu. Selanik’te konuşlanıyor.

71. Mobilize Hava Gücü:
NATO’ya bağlı tank unsurları burada konuşlu.

Pire Deniz Üssü:
NATO deniz taşımacılığı koordinasyon merkezi. Atina’ya oldukça yakın bu liman aynı zamanda büyük bir lojistik imkan sağlıyor.

Suda Deniz Üssü
Girit’te bulunan üs ABD’nin bölgedeki deniz operasyonlarının merkezi. ABD üste kalıcı olmayı ve burayı kapsamlı bir şekilde kullanmayı planlıyor. Yakın zamanda ABD’nin İncirlik’teki üssünü buraya nakledeceği gündeme gelmişti.

Sedes Hava Üssü
Selanik’te bulunan hava üssünde ABD İHA’ları konuşlu.

FOB Aktion
NATO’ya bağlı AWACS erken uyarı sistemlerini barındırıyor. ABD ve NATO’nun Yunanistan’daki kalıcı üslenmelerinin yanında, İskiri, Siros, Kasteli, Kalamata ve Andravida’da geçici olarak konuşlandığı noktalar da mevcut.

ABD’nin Yunanistan’da üslenmesinin stratejik arka planı

ABD’nin Balkanlar Karadeniz ve Doğu Akdeniz’de Rusya’yı çevreleme odaklı hamleleri S400 alarak Rusya ile savunma işbirliğini geliştiren Türkiye’yi de hedef haline getiriyor.

Gerek Suriye’de terör örgütü YPG/PKK’ya verilen askeri destekler, gerek Yunanistan’a Doğu Akdeniz’de fiilen alan açılması, gerek Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne 33 yıldır uygulanan ambargo kararının sürpriz bir biçimde kaldırılması, ABD’nin Türkiye’yi kuşatmaya çalıştığı yorumlarına sebep oluyor.

Yunanistan’a yapılan bu yüksek miktardaki yığınak ise, ABD’nin NATO’nun doğu sınırlarını yeniden tanımlayıp, Yunanistan’ın bu sınırlar çerçevesinde konumlandırılması anlamına geliyor. Türkiye’nin bu kuşatmayı bertaraf etmesinin ve Akdeniz’deki temel çıkarlarını savunmasının yolu ise geliştirdiği ittifaklardan kamu diplomasisine ve askeri hamlelere uzayan kapsamlı bir stratejiyi hayata geçirmekten geçiyor.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ