29 Ocak Milli Direniş Günü Şehitlerin Huzurunda Anıldı

29 Ocak Milli Direniş Günü Şehitlerin Huzurunda Anıldı

Batı Trakya Türkleri, “29 Ocak Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü”nü Gümülcine, İskeçe, Anavatan Türkiye ve bazı Avrupa kentlerinde düzenledikleri etkinliklerle anıyorlar. 29 Ocak, Batı Trakya Türkleri için toprakları üzerinde yaşadıkları asimilasyona, vatandaşlık haklarının sınırlandırılmasına, azınlık haklarını alamamalarına, kimliksizleştirilmelerine karşı gösterdikleri iradenin yıldönümüdür.

Batı Trakya Türkleri için 29 Ocak etkinlikleri sadece birer anma programları değil, asimilasyona direniş için bütünleşme günüdür.

TÜRKİYE

Türkiye genelinde tek çatı altında bulunan 13 şubesi, 4 temsilciliği, spor kulüpleri ve vakıfları ile var olan Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği‘nin faaliyet gösterdiği tüm merkezlerden Çanakkale’ye gelen yaklaşık 600 üye ve yönetici, Tarihi Gelibolu Yarımadası’ndaki Şehitler Abidesi’ni ziyaret etti. Genel Başkan Avukat Necmettin Hüseyin başkanlığındaki heyet, Atatürk anıtına çelenk sundu, Afrin’nde teröre karşı mücadele eden Mehmetçik için dua etti.

Batı Trakyalı Türklerin, 29 Ocak Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü nedeniyle Çanakkale Şehitler Abidesi’nde düzenlediği tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Avukat Necmettin Hüseyin, 29 Ocak olaylarını anmak için 30’uncu yılında bu kez Çanakkale’de bir araya geldiklerini söyledi. Batı Trakyalı Türkler, törende büyük bir Türk bayrağı ile Atatürk posteri açtı.

AFRİN’DEKİ MEHMETÇİĞE DUA

Mehmetçiği meşgul etmek istemedikleri için bu kez sade bir çelenk sunma töreni yaptıklarını belirten Avukat Necmettin Hüseyin, “Mehmetçiğimizin bugünlerde çok daha önemli bir işi var. Vatan bekçiliği yapıyor her zaman olduğu gibi. Gerek Güneydoğu’da, gerek terörün olduğu her yerde. Gerekse bugün itibarıyla son 7-8 gündür Afrin’de kahramanca mücadele ediyor. Kendilerini Batı Trakya Türkleri olarak saygı ve sevgiyle selamlıyoruz. Kendilerine başarılar diliyoruz. Dualarımız sizlerle, bize ihtiyaç duyduğunuz anda bizlerde oraya gelmeye hazırız. Bu ülkedeki 80 milyon gibi, yurt dışında yaşayan 120 milyon Türk de aynı duyguları bizlerle paylaşıyor” dedi.

BATI TARKYA’DA YAŞAYAN AZINLIK TÜRK’TÜR

Şehitler Abidesi’nde toplanmalarının amacının 29 Ocak olaylarını anmak olduğunu belirten Genel Başkan Hüseyin, şunları söyledi:

“Neydi 29 Ocaklar? Hepinizin hafızasını kısaca tazelemek istiyorum. Bildiğiniz gibi Batı Trakya Türkleri 1923 yılında Yunanistan’a azınlık olarak emanet edildi. Bu emaneti, koru, kolla, mutlu ve huzurlu şekilde kendi toprakların içerisinde yaşat dendi. Uluslararası anlaşmalarla güvence verilerek Türkiye Cumhuriyeti’nin, Yunanistan’ın ve diğer ülkelerin garantörlüğünde azınlık olarak Yunanistan’da yaşamaya başladık. Ancak tabii bu anlaşmayla ortaya konulan tablo Batı Trakya Türkleri açısından hiçbir zaman gerçekleşmedi. Baktığınızda emanet edildiğimiz günden beri ne Türklüğümüzden şüphemiz var, ne Müslümanlığımızdan şüphemiz var. Bizi inkar edenlere ben Çanakkale’den, kanla sulanmış bu kutsal topraklardan, Mehmetçiğin bağrından bir kez daha haykırmak istiyorum, çok net olarak söylüyorum. Batı Trakya’da yaşayan azınlık Türk’tür ve size vereceğimiz en güzel cevap ‘Ne Mutlu Türküm‘ demektir.”

ÇİPRAS VE KAMMENOS’A SESLENDİ

Gelibolu Yarımadası’ndaki şehitliklerden Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos’a seslenen Avukat Necmettin Hüseyin, “Buradan Sayın Çipras’a bir kez daha seslenmek istiyorum. Aynı zamanda Ege’de suların üzerinde tur atmakla güncel siyaseti takip ettiğini zanneden ve olgun siyaset yaptığını zanneden Sayın Kammenos’a da seslenmek istiyorum. Bakın hak, hukuk, adalet, insan hakları diyorsunuz, AB üyesiyiz diyorsunuz. Biz de diyoruz ki, evet. Bu söylediklerinizin tamamına katılıyoruz. Gelin Batı Trakya Türklerine hakkın ne olduğunu, hukukun ne olduğunu, insan haklarının ne olduğunu gösterin, bu bölgede mecbur olduğunuz coğrafya gereği yaşamak zorunda olduğunuz komşularınızla iyi geçinin. İyi komşuluk ilişkilerini de tescilleyin” diye konuştu.

BATI TRAKYA

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu tarafından düzenlenen anma etkinliği ise Gümülcine Cris&Eve hotelinde gerçekleştirildi.

29 Ocaklar Batı Trakya’da uzun yıllardan beri Gümülcine Türk Gençler Birliği lokalinde düzenlenen etkinliklerle anılmaktaydı. Bu sene farklılık oldu ve etkinlik hotelde daha geniş salonda yapıldı.

Bu yıl yapılan 29 0cakları anma etkinliğine geçmiş yıllara nazaran Batı Trakya Türkleri çok büyük ilgi gösterdi. Etkinliğe sadece Gümülcine ve İskeçe illerinden soydaşlar değil aynı zamanda Dedeağaç ve Dimetoka’dan da soydaşlar katıldı.

Sunuculuğunu Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Gazeteci Necat Ahmet’in yaptığı 29 Ocakları anma etkinliği Batı Trakya Türklerini tanıtan belgeselle başladı. Daha sonra sinevizyon gösterisi sunuldu.

Ardından katılımcılara gazeteci Necat Ahmet’in Batı Trakya Türklerinin Rodop ili sabık bağımsız milletvekili İsmail Rodoplu’yla 29 Ocaklar üzerine yapılan röportaj dinletildi.

Etkinlik selamlama konuşmaları ile devam etti. Dostluk Eşitlik ve Barış Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş ile İskeçe Müftüsü Ahmet Mete selamlama konuşmaları yaparak 29 Ocaklar ile ilgili düşüncelerini katılımcılarla paylaştılar.

Program, 29 Ocakları anlatan konuşmalarla devam etti . Anma etkinliğinde üç ayrı konuşmacı söz aldı.

İlk konuşmayı yapan emekli öğretmen ve yazar Gümülcineli Tevfik Hüseyinoğlu yaptı. Katılımcılara 29 Ocak 1988 ‘de Batı Trakya Türklerini yürüyüşe götüren sebeplerden bahsetti.

İkinci konuşmayı ise İskeçeli din görevlisi Sedat Karadayı yaptı. Karadayı, salonda bulunanlara 29 Ocaklar’da yaşananlar hakkında bilgiler verdi.

Son konuşmayı 29 Ocakları anma etkinliğini düzenleyen Batı Trakya Türkleri Danışma Kurulu’nun başkanlığını da yapan Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif yaptı.

Müftü, 29 Ocak 1988’de Batı Trakya Türk Azınlığı’nın gerçekleştirdiği hak arama yürüyüşü ve devamında 29 Ocak 1990’da yaşanan yağmalama, kırma, dökme ve şiddet olaylarından bahsetti, gençlere mesajlar verdi.

Konuşmalardan sonra Dimetoka’da doğup büyümüş, 29 Ocakları yaşamış daha sonra Almanya’ya göç etmiş, Stuttgart ve Geniş Çevresi Batı Trakya Türkleri Aile Birliği 2. Başkanı Asım Babalı’nın bizzat kendisinin yazdığı “Bugün Direniş Günü, Bugün Diriliş Günü, Bugün Sadık Ahmet’in İzinden Gidiş Günü” şarkısı dinletildi. Ardından kendisiyle facebook üzerinden bağlantı kuruldu ve 29 Ocaklarla ilgili düşüncelerini katılımcılarla paylaştı.

Anma etkinliğin sonunda katılımcılar salonda sergilenen 29 Ocaklar ile ilgili fotoğraf sergisini gezdiler.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ