2009 yılı Batı Trakya Türkleri için pek de hayırlı olmadı

Geride bıraktığımız 2009 yılı hem dünyada hem de ülkemizde yaşanan olumsuzluklarla anılacak. Dünyada yaşanan ekonomik kriz yıl içinde ülkemizde de kendini iyice hissettirdi ve Başbakan Karamanlis erken seçime gitmek durumunda kaldı. Batı Trakya Türkleri’nin Azınlık hakları mücadelesinde de olumsuzluklar ve hoş olmayan gelişmeler devam etti. Bu açıdan 2009 yılı Batı Trakya Türkleri için ve yıllardır devam ettirdiğimiz Azınlık Hakları mücadelemiz açısından pek de hayırlı olmadı.

2009 yılı Batı Trakya Türkleri için pek de hayırlı olmadı

Geride bıraktığımız 2009 yılı hem dünyada hem de ülkemizde yaşanan olumsuzluklarla anılacak. Dünyada yaşanan ekonomik kriz yıl içinde ülkemizde de kendini iyice hissettirdi ve Başbakan Karamanlis erken seçime gitmek durumunda kaldı. Batı Trakya Türkleri’nin Azınlık hakları mücadelesinde de olumsuzluklar ve hoş olmayan gelişmeler devam etti. Bu açıdan 2009 yılı Batı Trakya Türkleri için ve yıllardır devam ettirdiğimiz Azınlık Hakları mücadelemiz açısından pek de hayırlı olmadı.

2009 yılı içerisinde hem dünyada hem ülkemizde yaşanan olayları sizler için derledik. Ayrıca Batı Trakya’da meydana gelen olayları ve Azınlık olarak başımıza gelenleri özetlemeye çalıştık. Umarız yıl içinde yaşananlar ve meydana gelen olumsuzluklar bir daha yaşanmaz ve 2010 yılı gerek Batı Trakya Türk Azınlığı, gerekse ülkemiz için daha hayırlı gelişmelerin yaşandığı bir yıl olur.

2009 İsrail vahşeti ile başladı
Gazze’de İsrail katliamından geriye kalan vahşet ve bu vahşetin çıkardığı bilanço oldu. İsrail’in üç hafta boyunca bombardımanla harabeye çevirdiği Gazze Şeridi’nde 1400 dolayında Filistinli şehit oldu, 5 bin 300’den fazla Filistinli yaralandı. Bu sürede en az 450 çocuk ve 118 kadın hayatını kaybetti.

Gazze Şeridi’nde ateşkes ilanından sonra 5 bin evin yerle bir edildiği, 22 bin evin de tahrip edildiği tespit edildi. Şehir Hiroşima’yı andırıyor.

Bu ağır bombardımanın izlerini ömür boyu unutmayacak çocuk, kadın, genç ve yaşlıların maruz kalacağı travma ve psikolojik problemler ise on yıllar boyunca sürecek nitelikte.

İskeçe’nin Müsellim köyünde Müslüman Türk Mezarlığı talan edildi
Batı Trakya Müslüman Türklerine yönelik Kültürel Soykırım sinsi bir şekilde devam etti. Bunun bir örneğini de 2009 başlarında İskeçe’nin unutulmuş köylerinden biri olan Müsellim (Tekton) köyü mezarlığının Belediye’nin iş makineleri tarafından talan edilmesiyle yaşadık. Mezarlıkta büyük bir alan talan edildi. Var olan tarihi mezar taşları yok edildi. Azınlık buna tepki gösterse de, belediye yetkilileri kendilerini savundu ve böyle bir şeyin gerçekleşmediğini iddia etti.

İskeçe Türk Birliği 29 Ocak Konferansı düzenledi
İskeçe Türk Birliği lokalinde 27 Ocak Salı akşamı gerçekleşen “29 Ocak Konferansı” na İskeçeli soydaşlar büyük ilgi gösterdi. İskeçe Türk Birliği lokali doldu taştı. Konferansta anlamlı mesajlar verildi.

İskeçe Türk Birliği’ndeki “29 Ocak Konferansı”nı İTB Başkanı Ozan Ahmetoğlu yönetti. Konferansın konuşmacıları ise olayların bizzat yaşayan eski Rodop Milletvekili İsmail Molla Rodoplu, eski milletvekili Ahmet Faikoğlu ve dönemin İskeçe Türk Birliği Başkanı Kadir Yunusoğlu idi.

Milletvekillerimize siyasi komplo girişimleri tutmadı
Milletvekilimiz Çetin Mandacı’ın Danışma Kurulu Başkanı sıfatıyla yayınladığı bir taziye mesajında Batı Trakya Türkleri’nin Türk Ulusunun ayrılmaz bir parçası olduğu ifadelerinin yer alması ortalığı hareketlendirdi. Basına sızan bu taziye mesajı ortaya çıkınca Yunan basını ayağa kalktı. Nasıl olur da Batı Trakya’daki Azınlık Türk ulusunun ayrılmaz bir parçası oluyor diye kıyamet koptu. Olay büyüdü ve milletvekilimizin Danışma Kurulu’ndan istifası gündeme getirildi. Bu olaya dahili ve harici komplolar damgasını vurdu. Gerek Çetin Mandacı gerekse Ahmet Hacıosman bu olayın siyasi bir komploya dönüştürülmek istendiğini farkettiler. Milletvekili Mandacı Danışma Kurulu’ndan istifa etmedi. Bazı Danışma Kurulu üyeleri milletvekillerimize sahip çıkarken bazıları da milletvekillerimizin bu süreçteki tavrından hoşnut olmadıklarını beyan ettiler. Hatta bu süreçte yaşananları 4 Ekim erken genel seçim arefesinde de kullanmaya çalıştılar. Bütün bu gelişmelere son noktayı Batı Trakya Türk Azınlık seçmeni koydu. Sandıkta milletvekillerimize rekor oylar vererek güven tazeledi.

T.C. Ziraat Bankası’nın Atina ve Gümülcine şubelerinin açılışı Yunanistan’ı karıştırdı
T.C. Ziraat Bankası’nın iki şubesi Yunanistan’ın Atina ve Gümülcine şehirlerinde törenlerle açılışı gerçekleştirildi. İki ülkenin devlet yetkililerinin de hazır bulunduğu açılışlara Yunan basını her zaman olduğu gibi yine felâket tellâllığı yaptı. Gümülcine açılışında ise “davetiye krizi” gündeme damgasını vurdu.
Türkiye Ziraat Bankası’nın Yunanistan’da şube açması ulusal Yunan basını tarafından temkinli, Trakya basını tarafından ise aşırı tepkiyle karşılandı. Ayrıca Doğu Makedonya-Trakya Genel Sekreteri Türkçe ve İngilizce resmi açılış davetiyesine de tepki gösterdi. Sekreterin bu tepkisi, Yunanistan’ın Ziraat bankasının şubesinin varlığını Batı Trakya’da hazmedemediği şeklinde yorumlara neden oldu.

Türk Gazeteci Abdülhalim Dede saldırıya uğradı
Trakya’nın Sesi gazetesi ve Işık FM Radyosu’nun sahibi Abdülhalim Dede, Ziraat Bankasının açılışı ve yaşanan davetiye kriziyle ilgili olarak ulusal Antena televizyonunun Gümülcine şehir meydanından canlı olarak gerçekleştirdiği bir programda konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, yanına hızla yaklaşan bir Yunanlı’nın saldırısına uğradı.
Dede “Böyle bir olayın yaşanmasının manevi sorumlusu  Bölge Genel Sekreteri başta olmak üzere, Hronos gazetesi ve Delta Televizyonudur. 10 günden beri yapılan tahrik dolu yayınları neticesinde ve genel Sekreter Dimitris Stamatis’in davetiyeyi bir kahraman edasıyla iade etmesi Trakya’da yaşayan iki toplum arasında husumet doğmasına sebep olmuştur. Uluslararası antlaşmalarla anadilimiz Türkçe, Batı Trakya’da resmi dildir. Bunu kimse engelleyemez” şeklinde konuştu.

İskeçe Müftüsü Ahmet Mete Danışma Kurulu Başkanı oldu
Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu 27 Şubat 2009 tarihinde Gümülcine Türk Gençler Birliği lokalinde “Seçim” gündemiyle toplanarak yeni yönetimini belirledi. İskeçe Müftüsü Ahmet Mete oybirliğiyle Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanlığı’na seçildi.

Türk Dünyası Cesur ve Dürüst Bir Liderini Kaybetti
Türkiye ve Türk dünyası, helikopter kazasında hayatını kaybeden BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu için tek yürek oldu. Yazıcıoğlu, son yolculuğuna, hayatını adadığı milleti ve devleti tarafından omuz omuza uğurlandı.

“Muhsin Başkan” geçtiğimiz yıl merhum liderimiz Dr. Sadık Ahmet’i anma merasimine katılmak üzere Batı Trakya’ya gelmişti. Kurum ve kuruluşlarımızı ziyaret etmiş, Batı Trakyalı kardeşleriyle tanışma ve kucaklaşma imkânı bulmuştu.

Fransa’nın Selanik Başkonsolosu saçmaladı:
“Türkiye’den size hayır gelmez”
8 Nisan Çarşamba günü İskeçe’de bir dizi temaslarda bulunan Fransa’nın Selanik Başkonsolosu TIMONIER, Dışişleri’nin Siyasi İşler Bürosu Şefi Aleksis Aleksandris, Batı Trakya Türkleri’nin tanımadığı tayinli müftü Şinikoğu ve Belediye Başkanı ile bir dizi görüşme gerçekleştirdi. Fransız başkonsolos, ziyareti çerçvesinde bazı azınlık temsilcileri ile de bir araya geldi ve azınlığı çileden çıkaracak türden sözler sarfetti.

İskeçe Müftülüğünden Muhteşem Kutlu Doğum Etkinliği
İskeçe Müftülüğü’nün düzenlediği muhteşem Kutlu doğum etkinliğinde bir araya gelen Batı Trakya Türkleri, tarihî bir gece yaşadılar. İskeçe’de “Filipos Amiridis” kapalı spor salonunda yaklaşık 7 bin kişinin katıldığı etkinliğe ilgiyi artıran dünyaca ünlü dini muzik sanatçıları olurken, hiçbir Yunan devlet ve parti yetkilisinin katılmaması dikkat çekti.

Türkiye’nin Azınlıklar konusundaki cesur açılımlarına Yunanistan’dan olumsuz cevap
Erdoğan’ın Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılmasının mümkün olabileceğini, ancak bunun karşılığında Yunanistan’ın da Batı Trakya’daki Türk Azınlığın Azınlık haklarını iyileştirmesi gerektiğini dile getirdi. Batı Trakya Türk Azınlığı’nın ihlâl edilen insan haklarıyla ilişkilendirilmesi ve “mütekabiliyet” esasının hatırlatılması Yunanistan’ı rahatsız etti. Diğer yandan Erdoğan’a cevap veren Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni ise "bu konularda karşılıklılık ve ödeşme olamaz" iddiasında bulundu.

Batı Trakya Türkleri’nin seçtiği Müftüler, T.C. Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Heybeliada Ruhban Okulu ve Batı Trakya Türk Azınlığına ilişkin yaptığı açıklamalarını memnuniyet verici olarak değerlendirdi.

Azınlıklar konusunda Türkiye’den cesur öneriler gelirken, Yunanistan sağırları oynamaya devam etmesi Batı Trakya Türk Azınlığı’nı şaşırtmamıştır. Azınlık, içinde yaşadığı devletin yıllardan beri izlediği haksız Azınlık siyasetinin bire bir muhatabı olarak yıllardır altında ezildiği uygulamaların sona erdirilmesinin Yunanistan gibi ırkçı bir devlet için çok cesur ve bedeli ağır bir adım olacağını bilmesine rağmen yine umutlu.

Çin’de Müslüman Türklere Yönelik Katliam
Çin yönetimi, Doğu Türkistan’da (Sincan Uygur Özerk Bölgesi) Uygur Türkleri’ni acımasızca katletti. Uygur Türkleri’nin asimilâsyona karşı yaptıkları barışçıl yürüyüş kanlı bir şakilde bastırıldı. Meydana gelen olaylarda Yüzlerce Uygur Türkü hayatını kaybetti, binlercesi de yaralandı. Çin, bölgeyle haberleşmeyi kesti.

Resmi ajanslara göre 180 kişinin hayatını kaybettiği, 816 kişinin de yaralandığı olaylarda bölgeden gelen haberlerde resmi olmayan ölü sayısının yüzlerle ifade edildiği belirtiliyor. Sincan’da 35 milyon Müslüman Türk yaşıyor.

Milletvekillerimiz bölücü girişimlere DUR dedi
Yunan Meclisi’nin Eski Başkanı Kaklamanis’in bölücü soru önergesi üzerine Azınlık milletvekilleri harekete geçti.
Azınlık milletvekilleri Çetin Mandacı ve Ahmet Hacıosman Azınlığın konuyla ilgili tepkilerini ve hassasiyetlerini Kaklamanis’e bizzat illettiler.
13 Temmuz 2009 tarihinde Pasok Milletvekili ve Eski Meclis Başkanı Apostolos Kaklamanis’in meclise sunduğu ve Azınlığımızın büyük tepkisine neden olan soru önergesine Azınlığın 2 milletvekili de tepki gösterdi ve mecliste konuyla ilgili girişimlerde bulundu. Milletvekillerimizin girişimlerine beş Pasok İl Meclis Üyesinden de tam destek geldi.

Bölge Genel Sekreteri’nin emriyle KÜLTÜREL SOYKIRIM gerçekleşti
Mehmet Hilmi Çeşmesi yerlebir edildi!
24 Temmuz 2009 tarihinde Seçek Azınlık Eğitim ve Kültür Derneği tarafından Batı Trakya Türk Azınlığı’nın önemli isimlerinden öğretmen Mehmet Hilmi adına Seçek yaylasında yaptırılan çeşme, Doğu Makedonya-Trakya Bölge Genel Sekreterliği’ne ait iş makineleri tarafından yıkıldı. Genel Sekreter Stamatis’in emri ile yıkılan çeşme Batı Trakya Türkleri’nin milli ve dini değerlerine yapılan bir saldırı olarak kayda geçti. Böylece Stamatis Kültürel Soykırımcı bir devlet yetkilisi olarak adını tarihe yazdırdı.

Vakıf Arazisi Üzerine Kilise İnşaatına Göz Yumuluyor
Mehmet Hilmi Çeşmesini yıktıran Bölge Genel Sekreteri Stamatis, Yanıkköy’de vakıf arazisi üzerine yapılmaya başlanan Kilise yapımına gereken müdahaleyi yapamadı. Kilise inşaatı halen devam ediyor ve son aşamalara gelindi. Yeni atanan Bölge Genel Sekreteri de konu hakkında şimdiye dek bir açıklama yapmadı. Batı Trakya Türk Azınlığı konu ile ilgili gelişmeleri yakından takip ediyor.

BAKEŞ’in Azınlık Ortaokulu talebini Bölge Genel Sekreteri 3 kez farklı bahaneler ileri sürerek reddetti
Batı Trakya Azınlığı Kültür ve Eğitim Şirketi’nin Azınlık Ortaokulu yapmak üzere Sirkeli Belediye Meclisi’nden arsa talebi Sirkeli Belediye Meclisinde her defasında gereken kararlar alınarak kabul edildi. Ancak Bölge Genel Sekreteri Stamatis, Azınlığın bu haklı talebini her defasında farklı bahaneler ileri sürerek tam 3 kez reddetti. Azınlık Eğitimi konusunda mesafe katetmek isteyen Batı Trakya Türkleri’nin bu girişimi de hayal kırıklığıyla neticelendi. Yönetim azınlığın taleplerine kulak tıkamaya devam ediyor.

Okçular Camii üçüncü kez kundaklandı
Alçaklar Canımızı bir kez daha yaktı
İskeçe’nin Okçular Camii 2 Eylül Çarşamba gününü 3 Eylül Perşembe gününe bağlayan gece, kimliği belirsiz kişi veya kişilerce bir kez daha kundaklandı. Caminin mezarlık tarafındaki penceresinin demir parmaklıklarını söken kundakçılar, camı kırıp pencereyi açtıktan sonra içeriye bir bidon gaz dökerek camiyi yakmaya çalıştılar. Ancak yangın kendi kendine büyümeden sönünce tarihi Okçular Camii yanmaktan bir kez daha kurtuldu. Meydana gelen yangında caminin arka sağ bölümü büyük ölçüde yandı ve caminin tamamında büyük çapta hasar meydana geldi. Caminin üçüncü kez kundaklanması Batı Trakya Müslüman Türk Toplumunda büyük endişe yarattı.

Koyunköy’de Ramazan davulcusuna silahlı tehdit
5 Eylül 2009 tarihinde İskeçe ili Koyunköy’de Ramazan davulcusu Halil Karaosman’a Yunanlı bir fanatik köy meydanına gelerek silah çekerek tehditler savurdu.
Gece 02.30 sıralarında arkadaşları ile birlikte köy kahvesinde oturmuş davul çalma saatini bekleyen Karaosman, aynı köyden bir Yunanlı tarafından silahla tehdit edildi. Karaosman’ın ifadesine göre köy kahvesine gelen Yunanlı, küfürler savurup silahını çekerek tehditte bulundu. Olay yaklaşık 30 Koyuköylü gencin şahitliğinde meydana geldi. Şikâyette bulunmak üzere karakola giden Karaosman, Yunanlı’nın şikayetçi olması üzere gözaltına alınarak nezarete gönderildi. Yaklaşık altı saat nezarette tutulan Karaosman, İskeçe Mahkemesi’ne çıkartıldı. Savcılıkta yapılan sorgulamanın ardından hem Halil Karaosman hem saldırgan Yunanlı tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Millet gazetesi ve Azınlık Seçilmişleri
Laos Partisi milletvekili tarafından hedef gösterildi
Yunanistan Meclisi’nde, 26.08.2009 tarihinde yapılan oturumda söz alan LAOS milletvekili Asterios Rondulis ile Pasok milletvekili ve eski Meclis Başkanı Apostolos Kaklamanis arasındaki hararetli tartışmalar söz düellosuna dönüştü. Tartışmalarda, Millet gazetesi ve gazetenin Kaklamanis’in Yunan-Pomaklarıyla ilgili soru önergesiyle ilgili haberine konu olan iki Azınlık milletvekili ve İskeçe Pasok İl Meclis Üyeleri hedef gösterildi.
Rondulis, Kanklamanis’in “Yunan-Pomakları’nın Gümülcine Başkonsolosluğu ve adamları tarafından baskı atkında tutulması ve haklarının gaspedilmesine karşılık hükümetin gerekli girişimlerde bulunup-bulunmayacağı” ile ilgili bakanlıklara bir soru önergesi yöneltmişti. Söz konusu soru önergesinin Azınlık toplumunda büyük bir tepkiyle karşılanması ve rahatsızlığa neden olması üzerine, iki Azınlık milletvekili A. Hacıosman ve Ç. Mandacı Meclis’te girişimlerde bulunmuşlardı. Milletvekillerin bu girişimlerine Pasok İl Meclis Üyeleri de destek vermişti.

Erken Genel Seçimlerde
Türk Azınlık, Mandacı ve Hacıosman ile DEVAM dedi
Batı Trakya Türkleri 4 Ekim Pazar günü yapılan seçimlerde PASOK adayları Çetin Mandacı ve Ahmet Hacıosman’a rekor oylar vererek yeniden Yunan Meclisine gönderdi. İki yıl boyunca milletvekili olarak ifa ettikleri görevlerinde Batı Trakya Türkleri’nin büyük teveccühünü kazanan milletvekillerimiz, oylarını artırarak Yunan Parlamentosunda Türk Azınlığın sesi oldular.
Seçim sonrası Hacıosman “Kısa ve yorucu bir seçim maratonundan sonra bu akşamki seçim sonuçları şunu göstermiştir ki, halkım iki yıl boyunca göstermiş olduğum çalışmaların, yapmış olduğum hizmetlerin karşılığının daha fazla olduğu ve beni daha fazla mükafatlandırdıklarını görüyorum. Bu da bana önümüzdeki milletvekilliğim süresinde bölgemdeki insanlarımın, Türk kardeşlerimin her türlü sorunlarıyla yakından ilgilenerek onlar için daha fazla mücadele etme sorumluluğunu yüklemektedir” açıklamasında bulundu.
Çetin Mandacı ise “İskeçeli soydaşlarımız bu seçimlerde yine büyük bir beraberlik mesajı verdiler ve oylarının büyük bir kısmını şahsıma vererek büyük bir başarıya imza attılar. Rekor bir oyla beni tekrar milletvekili seçtiler. Herşeyden önce tüm Azınlık seçmenine şükranlarımı sunuyorum. Soydaşlarımızın bana verdiği güveni boşa çıkarmayacağım. Daha önceki dönemde olduğu gibi her zaman onların yanında olacağım. Azınlığımızın her türlü probleminin çözümü için elimden gelen tüm şartları zorlayacağım” dedi.

Batı Trakya Türk Kadınları Platformu düzenlediği kermesle tarihe geçti
Batι Trakya Türk Kadınları Platformu tarafından fikri oluşturulan ve Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği, RodopEvros Birleştirilmiş İller Valiliği, Rodop Valiliği, Gümülcine Belediyesi ve T.C. Gümülcine Başkonsolosluğu’nun işbirliğiyle düzenlenen kermes, 10-11 Ekim tarihlerinde Gümülcine Parkında gerçekleştirildi.

Trakya İstinaf Mahkemesi, İskeçe Türk Birliği’nin temyiz başvurusunu reddetti
30 Eylül 2009 tarihinde Trakya İstinaf Mahkemesi, İskeçe Türk Birliği’nin temyiz başvurusunu reddetti. Gerekçeli karar henüz açıklanmamış olmasına karşın edinilen bilgilere göre Trakya İstinaf Mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarının Yunanistan iç hukukunda uygulanma olanağı olmadığı için İTB’nin başvurusunu reddetti.

Ezanlar rahatsız etti
İskeçe’nin Kireççiler bölgesinde ikamet ettiği bildirilen Yunan kökenli bir vatandaşın Kireççiler Camii minaresinden çıkan ezan sesinin kendisi gibi yüzlerce kişiyi rahatsız ettiği gerekçesiyle Vatandaşı Koruma Bakanı’na mektup gönderdiği bildirildi.
İskeçe’de yayınlanan Embros gazetesinin 27 Ekim 2009 tarihli sayısında yüksek sesle okunan ezanlardan şikâyetçi olan bir şahsın Vatandaşı Koruma Bakanı’na gönderdiği mektuba yer verilerek, konuyla ilgili haber yapılmıştır. Gerek ezan seslerinden şikâyetçi olan şahsın mektubu ve gerekse Empros gazetesinin konuyla ilgili haberi, Azınlık kamuoyu tarafından endişeyle karşılandı.

İskeçe Müftüsü Ahmet METE Yargılandığı Davada Beraat Etti
İskeçe Müftülüğü’nün yanıbaşında bulunan, 150 senelik olduğu tahmin edilen müezzin lojmanının çatısını değiştirmek üzere yapılan çalışmalar bitmeden 10 gün yağmur yağmış ve lojman oturulamaz hale gelmişti. Bunun üzerine İskeçe Müftüsü Ahmet Mete yağan yağmurun neticesinde oluşan yıkıntıların ve döküntülerin temizlenmesi çalışmalar başlattı. Temizlik çalışmalarının yapıldığı esnada Yunan basını tarafından sözkonusu mekanda minare yapılıyor yaygarası koparılınca, çalışma yapılan yer teftiş edildi ve neticesinde Müftü METE’ye mahkeme açıldı.
Açılan dava 8 Şubat 2008 tarihinde İskeçe Tek Hakimli Bidayet Mahkemesi’nde görüşüldü ve Müftü METE, 8 ay hapis, 5000 euro para cezasına çarptırıldı. Mahkeme kararı Av. Ramadan NİZAM tarafından istinafa götürüldü.
İstinaf edilen karar, 10 Mart 2009 tarihinde İskeçe Üç Hakimli Ceza Mahkemesi tarafından görüşüldü. Mahkeme savcının talebi doğrultusunda İskeçe İskan Müdürlüğü’nden sözkonusu yerin analizi yapılması için talepte bulundu. Bunun üzerinde dava tekrar 3 Kasım 2009 tarihinde ertelendi.
3 Kasım 2009 tarihinde görüşülen dava İskeçe Müftüsü Ahmet METE’nin beraat etmesiyle son buldu.

İskeçe Hürriyet Camii’ne Çirkin Saldırı
İskeçe merkezinde bulunan Hürriyet Camii 11 Kasım’ı 12 Kasım Perşembe’ye bağlayan gece çirkin bir saldırıya uğradı. Taşlarla 3 camı kırılan Hürriyet Camii bir kez daha fanatizmden nasibini aldı.
Kimliği belirsiz kişi veya kişiler, İskeçe Hürriyet Mahallesi Camii’nin camlarını taşlarla kırarak bir kez daha Batı Trakya’da huzuru kaçırmak istediler. İskeçe Müftüsü Ahmet Mete bu olayın bölgemizde huzuru kaçırmak isteyenlerin bir oyunu olduğunu söyledi.

“Türk Karşıtı Kampanya” Azınlığı ve bölge barışını tehdit etmeye devam ediyor
T.C.Gümülcine Başkonsolosluğu’nu hedef alan “Türk Konsolosluğu Kapansın-Konsolosluk dışarı” sloganıyla Türk aleyhtarlığına soyunan bir Girişim Heyeti, Rodop İli’nden sonra eylemlerini İskeçe İli’ne taşıdı. 14 Kasım Cumartesi günü İskeçe’de Orfeas otelinde basın açıklaması düzenleyen Türk karşıtı hareketin öncüleri, tek-tek söz aldılar ve Konsolosluğun kapatılması için İskeçe’li vatandaşları bu harekete destek verme çağrısında bulundular.
Basın açıklamasının konuşmacıları Türk aleyhtarı söylemleriyle bilinen şahıslardı. Bunlar; Antifonitis gazetesi sahibi Kostas Karaiskos, www.proxeneio-stop.gr sayfasının kullanıcısı Nektarios Dapergolas, sözde Pomak araştırmacı Nikolaos Kokas, Azınlık okulunda öğretmenlik yapan Vangelis Doropulos ve sözde Yunan-Pomak Derneği Başkanı Tahir Konte. Adıgeçenler ortak söylemlerinde, Konsolosluğun buradaki görevinin dışında hareket ederek Müslümanlarla Hıristiyanlar arasında huzurlu ortamın bozulmasına yönelik çalışmalar yaptığını iddia etti.

T.C. Atina Büyükelçisi Hasan Göğüş Batı Trakya’yı Ziyaret Etti
Türkiye Cumhuriyeti Atina Büyükelçisi Hasan Göğüş bir günlük resmi ziyaret için Batı Trakya’ya geldi. Büyükelçi Hasan Göğüş’ü Kavala havalimanında T.C.Gümülcine Başkonsolosu Mustafa Sarnıç ve Muavin Konsolos Özkan Duman karşıladı. Ziyaret kapsamında İskeçe ve Gümülcine’de temaslarda bulunan Büyükelçi Hasan Göğüş Gümülcine’de Eski Cami’de Batı Trakya Türkleri ile birlikte Cuma namazı kıldı.

Büyükelçi Hasan Göğüş ilk olarak İskeçe ilini ziyaret etti. Bu çerçevede İskeçe Valisi Yorgos Pavlidis, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, İskeçe Türk Birliği ve Muzaffer Salihoğlu Azınlık Lisesi ziyaret edildi.

Gazeteci İbrahim Baltalı’ya
MAHKEME ÖNÜNDE MEYDAN DAYAĞI
Batı Trakya’da son dönemde artan fanatik Yunanların huzur ve diyalog ortamını baltalama ve tahrik girişimleri devam ediyor. Gazeteci meslektaşımız İbrahim Baltalı, 19 Kasım Perşembe günü Dedeağaç’ta dövülerek hastanelik edildi. Polisin gözü önünde cereyan eden olayda her nedense polis bir kişiyi dahi tutuklamadı. Azınlık kamuoyu ve azınlık basını olaya büyük tepki gösterdi. Sözkonusu saldırı Azınlığımızın tüm kurum ve kuruluşları tarafından şiddetle kınandı.

T.C. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu:
“Yunanistan’la ilişkilerde siyasi, ekonomik ve kültürel alanda ciddi olumlu gelişmeler bekliyoruz.”
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) 17. Bakanlar Konseyi toplantısı Yunanistan’ın başkenti Atina’da yapıldı. İkili görüşmeleri çerçevesinde Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu ile görüşen Davutoğlu, önümüzdeki dönemde Yunanistan’la ilişkilerde siyasi, ekonomik ve kültürel alanda ciddi olumlu gelişmeler beklediklerini söyledi. Davutoğlu, ayrıca Azınlık milletvekilleri Ahmet Hacıosman ve Çetin Mandacı ile de bir araya geldi.

İsviçre’de minareler yasaklandı
İsviçre’de 29 Kasım 2009 tarihinde yapılan referandumu İslam karşıtları kazandı. Camilere minare inşa edilmemesi için ırkçı partilerin organizasyonuyla yapılan referanduma katılanların yüzde 59’u minare yasağına "evet" dedi. T.C. Diyanet İşleri Başkanlığı kararı, her şeyden önce kültürler ve inançlar arası ilişkiye vurulan ciddi bir darbe, İslâm’a ve Müslümanlara karşı bir hoşgörüsüzlük ve Avrupa demokrasisinin geriye gidişinin bir göstergesi olarak değerlendirdi.

YDP’DE SAMARAS DÖNEMİ
Anamuhalefet partisi olan Yeni Demokrasi Partisi’nin (YDP) liderliğine Andonis Samaras seçildi.
Yapılan seçimde, 4 Ekim’de yapılan erken genel seçimleri kaybettikten sonra parti liderliğini bırakan Kostas Karamanlis’in yerine, oyların yüzde 50.18’ini alan Samaras’ seçildi. Diğer adaylardan eski Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni yüzde 39.76, Selanik Valisi Panayotis Psomiadis’in ise yüzde 10.06 oy aldı.

Türk-İslam düşmanlığı, bölge barışını tehdit etmeye devam ediyor
İSKEÇE SÜNNE CAMİİ’NE ÇİRKİN SALDIRI
6 Aralık Pazar gecesi saat 23:40 sularında, kimliği belirsiz kişi veya kişiler, İskeçe Sünne Mahallesi Camii’nin camlarını taşlarla kırarak ve camii duvarlarına çirkin sloganlar yazarak bir kez daha bölgemizin huzurunu kaçırmak istediler.
Olayı haber alan Cami imamı Remzi Şaban durumu yetkili mercilere bildirdi. İskeçe polisi derhal camiye gelerek gerekli incelemeleri yaptı. Bu çirkin saldırıda İskeçe Sünne Camii’nin biri kıble tarafında diğeri de caminin giriş kısmında yer alan 2 cam kırıldı.

Milletvekillerimizden hükümete “açılım” çağrısı
Bursa’da bir dizi temaslarda bulunan ve soydaşlarla bir araya gelen milletvekillerimiz, Batı Trakya Türkleri için açılım istedi.
Milletvekili Çetin Mandacı, Yunan hükümetinin Batı Trakya’da yaşayan Türk Azınlığa yönelik açılım yapmasını gerektiğini ifade ederek, "Artık sorunlara çözüm aramanın zamanı geldi. Biz hükümetten çok fazla bir şey istemiyoruz. Kötü bir amacımız yok. Türk kökenli Müslüman azınlığa yönelik şartların iyileştirilmesi, gelecek nesillerin burada daha rahat yaşaması için gerekli adımların atılması hepimizin temel isteğidir” dedi.
Milletvekili Ahmet Hacıosman ise, Yunan Parlemetosu’nda Türkleri temsil ettiklerini belirterek, "Önümüzdeki dönemde Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu arasında iyi ilişkiler kurulması söz konusu. İki ülke arasındaki dostluğun daha da artması için elimizden gelen desteği vereceğiz. İki ülke arasındaki dostluk, yıllardır var olan sıkıntıların çözümünde önemli rol oynayacak. Yıllardır PASOK Partisi’ne katkıda bulunduk, bu partiye destek verdik. Ancak şimdi biz onlardan bir şeyler bekliyoruz." diye konuştu.

T.C. Başbakan’ı ABD’de Batı Trakya Türkleri’nin sorunlarını dile getirdi
T.C.Başbakan’ı R. Tayyip Erdoğan, ABD’de Başkan Barak Obama’yla yaptığı görüşmede Batı Trakya Türkleri’nin sorunlarını dile getirdi, çözümü noktasında destek istedi.
Erdoğan, Obama’nın Ruhban okulu yaklaşımına karşılık, Lozan antlaşmasına atıfta bulunarak, Batı Trakya Türk’lerinin durumunu dile getirdi. Türkiye’nin kendi azınlıkları konusunda adım atarken, Yunanistan’ın da aynı şeyi yapmasının beklendiğini, bu çerçevede Batı Trakya Türk’lerinin başta kendi dini liderlerini seçme hakları olmak üzere, durumlarının düzeltilmesi için ABD’nin de katkısını istedi.

 

Kaynak: Millet Gazetesi, Fotograf: Gündem Gazetesi

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ