Bir teşekkür yeter

Bir teşekkür yeter

Herkesin evi küçük bir dünyasıdır. O dünyanın hayatı ve saadeti erkeğin ortaya koyması gereken hakikî, şefkatli ve fedakârca bir merhamet ile kadının göstermesi gereken samimî, ciddî ve vefalı bir hürmet sayesinde mümkün olur.”

Bediüzzaman Said Nursî Hazretleri’nin bu nadide tavsiyesi evliliğimizin her anında bizim için bir ilaç mahiyetinde. Bunun gibi evliliğimize ilaç olacak dört sihirli kelime daha mevcut hayatımızda: “Takdir, teşekkür, tebessüm ve tevekkül…” Bu tılsımlı kelimeler sadece eşler arasındaki ilişkilerde değil insanî ilişkilerde de kilit öneme sahip. Ancak evlilikte hayatî önemi haiz. Uzman psikolog Didar Kantarcı, bu kelimeleri hapa benzetiyor ve özellikle evliliklerinde sorun yaşayan çiftlerin bu hasletlere sarılmalarını tavsiye ediyor. Dilerseniz takdir, teşekkür, tebessüm ve tevekkülün evlerimize nasıl katkı sunacağına bir bakalım.

Eşler birbirlerini takdir etmeli ki güzellikler artarak devam etsin

Eşlerin birbirlerine karşı olan hizmet ve fedakârlıklarına teşekkür güzel ahlak ve nezaketin gereği. Zira Efendiler Efendisi insanlara teşekkür etmeyi bilmeyenin Allah’a da teşekkür etmeyi bilmeyeceğini buyuruyor. Bu hakikat yuvalarımız için de geçerli. Eşler birbirlerinin güzel yönlerini takdir etmeli ki bu güzellikler artarak devam etsin. Mümine bir hanımefendi eşinin gayretlerini takdir ederken,  mümin erkeğin görevi de evin işlerini yapan, çocuklarının dinin hakikatlerine göre yetiştirmeye çalışan eşini takdir etmeyi ihmal etmemek. Örneğin, 20 yıl boyunca her akşam eşine yemek yapan bir hanımefendiyi düşünelim. Kocası bu duruma bir süre sonra alışır. Ona göre bu takdir gerektiren bir şey değil eşinin görevidir. Hâlbuki bir akşam eşinin elini tutup “Hanım 20 yıldır her akşam bu sofrayı hazır ettin. Ellerin dert görmesin, teşekkür ederim” diyerek takdir etse, eşi bir sonraki gün o sofrayı daha büyük bir istekle ve mutlulukla kuracaktır.

Tevekkül, çiftleri birbirine kenetliyor

Hayatın her safhasında tevekkül imanının gereği. Evlilikte de karşılaşılan sıkıntıları tevekkülle göğüslemek sorunları çözmeyi kolaylaştırıyor. Hayatta bazen biz ne yaparsak yapalım elimizde olmayan, değiştiremeyeceğimiz olumsuzluklar olabiliyor. Hastalıklar, ölümler, iflaslar, kayıplar gibi. Her şey yolunda giderken eşinizin yakalandığı bir hastalık, tevekkül ile yaklaşılırsa çiftleri daha çok kenetleyebiliyor. Ya da eşinize maddi zorluklar zamanında sımsıkı sarılabilmeniz, o günler geçtiğinde ilişkinizi çok daha sağlam hale getirebiliyor. Bir şeylerden hoşlanmayınca hemen boşanmaya yönelmek yerine tevekkül ve sabırla meseleyi çözmek en iyisi. Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) “Hanımlarınızla hoşça güzelce geçinin. Şayet onlardan hoşlanmayacak olursanız olabilir ki bir şey sizin hoşunuza gitmez de Allah onda birçok hayır takdir etmiş bulunur.” buyuruyor. Fıtraten hassas ve kırılgan olan kadınlara karşı beylerin daha anlayışlı olması gerektiğini ortaya koyuyor.

İletişime kapı açan en kolay yol: Tebessüm

Tılsımlı kelimelerden biri de tebessüm… Psikolog Didar Kantarcı, çiftlerle yaptığı  görüşmelerinde her iki tarafın da en çok yakındığı şeyin asık surat olduğunu aktarıyor. Tebessüm etmek bizden bir şey eksiltecekmiş gibi kaçıyoruz ne yazık ki. Hâlbuki karşı tarafla konuşmaya başlarken göstereceğiniz bir tebessüm, onun algılarını açıyor ve size daha iyi odaklanmasını sağlıyor. İletişime kapı açan en kolay yol olan tebessüm ve güler yüzü yuvalarımızdan da eksik etmememiz gerekiyor.

ETİKETLER:
Teşekkür
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ