İyileşti derken öksürük başladı

İyileşti derken öksürük başladı

Soğuk havanın kendini iyice hissettirdiği bugünlerde çocukların birçoğu grip ya da soğuk algınlığı yaşıyor. İyi bir bakımla yahut ilaçlarla birkaç gün içerisinde bir kısmı eski sağlıklarına kavuşacak. Lakin kimi de ‘toparladı, iyileşti’ derken bu sefer de öksürmeye başlayacak, balgam atacak. Acaba bu çocuklar tam olarak iyileşemediler mi?

Uzmanlara göre, grip ve soğuk algınlığı sonrası öksürüğün başlaması normal bir durum. Çünkü bu hastalıklar, solunum yollarını tutan rahatsızlıklardır. Solunum yolları burundan başlayıp bronşlara kadar devam ettiği için bronşların tutulmasıyla da öksürük görülebiliyor. Ancak burada öksürüğün süresi, şiddeti ve beraberinde ateş olup olmaması ve çocuğun hem gündüz aktivitelerinin hem de gece uykusunun etkilenip etkilenmemesine dikkat etmek gerekiyor. Bu gibi durumlarda öksürük daha ciddi bir hale dönüşebiliyor.

Çocukta grip ve soğuk algınlığı sonrası basit bir öksürük varsa endişelenilmemeli. Antibiyotiğe ve öksürük şuruplarına başvurulmamalı. Unutmamalı ki öksürük aslında bronşları açma refleksidir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, İmnünoloji ve Çocuk Alerjisi Uzmanı Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, öksürük için pratik yöntemlerin uygulanabileceğini söylüyor. Mesela, çocuğa bol su verilmesini ve onun soğuk havadan korunulması gerektiğini belirtiyor. Eğer alerjik bir durumu yoksa soğan suyuna biraz bal karıştırılıp günde birkaç kez içirilebilir. Ayrıca sütün içine iki çorba kaşığı bal eklenip verilebilir.

Ballı turp suyu içirin

Soğuk algınlığı sonrası öksürük haricinde kimi zaman da balgam oluşuyor. Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, çocuğun ateşi yoksa ve balgam atmıyorsa korkulmamasını, bu durumun gayet normal olduğunu belirtiyor. Çünkü bu hastalıklar, nasıl burunda akıntı, sümük yapıyorsa, bronşlarda da benzer şeyler oluşturuyor. Bronşlarda yapılan sümük de balgamdır. Tabii balgamın atılması gerekiyor. Zira bronşların boş olması, akciğerlerin ve vücudun havalanmasının sağlanması için önemli. Evde basit uygulamalarla balgamın atılması sağlanabilir. Örneğin öksürükteki gibi çocuğa bol su içirilebilir. Ihlamur çayı veya turplu bal verilebilir. Yani siyah turpun içini oyun. İçine biraz bal koyun, bir gece bekletin. Sabah olduğunda oluşan ballı turp suyunu içirin. Öte yandan çocuk konuşuyorsa, öksürtülmesi sağlanarak balgamı sökmesi sağlanabilir. Bunun öncesinde avuç içi ile sırta, yanlara, göğüs on duvarına vurularak balgamın bronşlardan atılması kolaylaştırılabilir.

Bunlara dikkat…

İyileştikten sonra öksürük ve öksürüğün gittikçe artması buna ayrıca ateş, halsizlik ve iştahsızlığın da eklenmesi zatürreyi çağrıştırıyor.
Öksürüğe özellikle yeşil burun akıntısı, burun tıkanıklığı da eşlik ediyorsa sinüzit olma ihtimali çok yüksek.
Grip ve soğuk algınlığı sonrasında öksürüğün başlaması alerji kaynaklı da olabiliyor. “Çok çabuk hasta oluyor, önce burun akıntısı ve burun tıkanıklığı şeklinde başlıyor.
Arkasından da öksürük ve hırıltı oluyor, öksürük geçmiyor haftalarca, aylarca hatta kış boyunca sürüyor. Özellikle gece sabaha karşı ve sabah kalktığında öksürüyor.” şeklindeki bir şikâyet öksürüğün alerjik sebepli olduğunu gösteriyor.
Balgama şiddetli öksürük, ateş, iştahsızlık, halsizlik, nefes darlığı eklendiyse ağır bronşit ve ağır sinüzit, akciğer enfeksiyonu, astım yahut tüberkülozdan şüphelenilmeli.

Yetişkinler de aynı yöntemleri uygulayabilir

Soğuk algınlığı sonrası görülen öksürük ve balgam sadece çocuklarda değil yetişkinlerde de etkili. Yetişkinlerde ciddi öksürük ve balgam oluşumu yok ise yukarıdaki uygulamalar yapılabilir. Bunlara ilave olarak elma kabukları, zencefil, tarçın ve karanfil kaynatılarak çayını içebilirler. Ayrıca limonlu çay, bal ile tatlandırılarak, adaçayı ise limon ve balla tüketilebilir. Zencefilli ve tarçınlı çay da öksürüğe ve balgama iyi geliyor.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ