Kurbantepe’de tarihi gün; Osmanlı Akıncılar anıldı

Menetler ve Değirmendere köylerinin dokuz yılda bir düzenledikleri “Kurbantepe” etkinliği Menetler Köyü yakınlarındaki Kurbantepe bölgesinde gerçekleşti. Etkinlikte Osmanlı’nın öncü kuvvetlerinden olan dokuz akıncı şehit anıldı ve geleneksel yağmur duası yapıldı. Katılımcılara etli pilav ve ayran ikram edildi.

Kurbantepe’de tarihi gün; Osmanlı Akıncılar anıldı

Menetler ve Değirmendere köylerinin dokuz yılda bir düzenledikleri “Kurbantepe” etkinliği Menetler Köyü yakınlarındaki Kurbantepe bölgesinde gerçekleşti. Etkinlikte Osmanlı’nın öncü kuvvetlerinden olan dokuz akıncı şehit anıldı ve geleneksel yağmur duası yapıldı. Katılımcılara etli pilav ve ayran ikram edildi.

Etkinliğe T.C. Gümülcine Başkonsolosu Mustafa Sarnıç, Gümülcine S. Müftüsü İbrahim Şerif, milletvekili Ahmet Hacıosman, Sirkeli Belediye Başkanı Hasan Kâşif, Kozlukebir Belediye Başkanı Halit Mehmet, Mehrikoz Nahiyesi Başkanı Abdulkadir Hafız Hoca, Hemetli Nahiyesi Başkanı Mehmet Eminoğlu, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Bursa Şubesi Başkanı Hakan Çavuşoğlu, eski milletvekili İlhan Ahmet,  Bursa Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Bursa AK Parti Başkan Yardımcısı Ali Ömeroğlu, Rodop Vali Yardımcısı Mehmet Devecioğlu, Batı Trakya Camileri Din Görevlileri Derneği Başkanı Sadık Sadık’ın yanı sıra yaklaşık olarak 8.000 bin kişi katıldı.

Etkinlik Ahmet Arif’in Kur’an-ı Kerim okumasıyla başladı. Devamında da Menetler Köyü Din Görevlisi Ahmet Pabuççu tüm katılımcılara teşekkür etti. Pabuççu bu güzel geleneğin ecdattan kaldığını ve iki köy halkının devam ettirdiğini ve bundan sonra gelecek olan gençlere de aktarılacağını belirtti. Pabuççu, “iki köy halkının tek bir isteği var; o da yapacağımız duayı Rabbimiz’in kabul buyurmasıdır” görüşlerine yer verdi. 

Kozlukebir Belediye Başkanı Halit Mehmet ise Batı Trakya halkı olarak bu tür faaliyetleri her zaman desteklediklerini ve bu tür olayların insanları birbirlerine daha çok yaklaştırdığını vurguladı. 

Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Bursa Şubesi Başkanı Hakan Çavuşoğlu, yaşanan sıkıntılara ve zor şartlara rağmen bu tür etkinliği düzenleyen Menetler ve Değirmendere halkını tebrik etti ve “sizlerin milli ve manevi değerlerinizle birlikte öz benliğinize  sahip çıkmanız son derece önemlidir. Karanlığın en yoğun olduğu an, güneşin doğacağı andır” düşüncelerini paylaştı.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar Makedonya, Kosova ve Balkanlar’da bu tür etkinliklere katıldıklarını, insanların mutluluklarını, neşelerini paylaştıklarını “bu sıcakta bu zirveye çıkıyorsak, burada milli manevi bir değer ve duygu vardır. Bu duygular bizim geleneklerimizden kaynaklanmaktadır. Geleneğimizi bu şekilde geleceğe taşıyoruz. Eğer biz bu geleneğimizi geleceğe taşımıyorsak varlığımız da tartışıl hale gelir” dedi.  

Milletvekili Ahmet Hacıosman geleneklerimizi yaşatma gayreti içinde olan Menetler ve Değirmendere köyleri halklarını tebrik ettiğini belirtti. Hacıosman, “varlığımızı sürdürebilmemiz için, geleneklerimizi, örf ve adetlerimizi, dinimizi, kimliğimizi yaşamamız ve aynı  zamanda da çocuklarımızın yaşaması için gayret içerisinde olmamız lazımdır” görüşlerine yer verdi. Vaaz ve İrşad Ekibi üyesi Salih Molla Salih yağmur duası hakkında kısa bilgiler verdi.

Molla Salih “Allah bizleri çeşitli şekillerde imtihan etmektedir. Onlardan bir tanesi  de insanoğluna verdiği yağmuru keserek kuraklıkla imtihan etmektedir. Sadece kuraklıkla imtihan olunmuyor; canı ve malıyla da imtihan olmaktadır. Allah insanoğluna bu kadar uyarıda bulunmasına rağmen, onu imtihana tutacağını haber vermesine rağmen, insanoğlu bunları unutmaktadır ve nefsinin arzularına göre hareket etmektedir. Allah verdiği nimetleri kesince de insanoğlunu sıkıntı  ve ızdırap almaktadır. Ve, insanoğlu da elini açarak Allah’a yönelir.” dedi. 

Vaaz ve İrşad Ekibi üyesi Mehmet Emin İslâm dininin ebediyen değişmeyeceğini, bu kurallara uyduğumuz takdirde mutluluğumuz, huzurumuz artacak ve devamlılığımız teminat altına alınacaktır dedi.Emin, “ Bu kişiler bazında olduğu gibi toplum bazında da aynıdır. Bu ilkeler bütününe toplum bazında değer verirsek ve onları yaşatırsak, sahip olursak, Allah’ın takdiri ile devam edecek olan bir toplum halinde kıyamete kadar süreceğiz” görüşlerine yer verdi.

Gümülcine S.Müftüsü İbrahim Şerif de yaptığı konuşmada Menetler ve Değirmendere köylülerine bu güzel etkinliği düzenledikleri için teşekkür etti. “Tarihi ve stratejik olan bu bölge fethedilirken şehitler verilmiş. Bunlar her zaman kendilerine dua ve yakın olunmasını istemişler. Bu münasebetle bu bölge halkı kendilerine daima dua etmişler ve onların ruhlarına kurbanlar kesmişlerdir. Kurbanlar kestikleri zaman bu bölgede bolluk ve yağmurlar olmuş. Unutuldukları zaman kıtlık başlamış. Bunu fark eden iki köyün halkı  burada kurban kesip dua etmeyi gelenek haline getirmişlerdir. Din ve dil insanları ayakta tutar. Din bir ağaçtır. Dinin vecibeleri onun dallarıdır. Ama bu gelenekler ve görenekler ağacın yapraklarıdır. Ağaç yaprakları olduğu zaman güzeldir” dedi.

Başkonsolos Mustafa Sarnıç kısa bir konuşma yaptı bu etkinliğe ev sahipliği yapan Menetler ve Değirmendere köylülerine teşekkür etti.  Bugünkü etkinliğin çok anlamlı ve kıvanç verici olduğunu belirtti. Etkinliğin kendisi için de çok anlamlı olduğunu ve bundan sonraki başkonsolosun buraya katılacağını vurguladı. Sarnıç son olarak da etkinliğin daha sık aralıklarla düzenlenmesini tartışmaya açtığını, ancak kararın bölge halkına ait olduğunu belirtti.

Protokol konuşmalarından sonra yağmur duasına geçildi. Duayı Gümülcine S.Müftüsü İbrahim Şerif ile  Menetler ve Değirmendere din görevlileri birlikte yaptılar.

Etkinlikte 2.700 kilo et, 1.200 kg. pirinç ve 10.000 ayran tüketildi.  

Konuşmalar esnasında Domruköy’den bir soydaşın baygınlık geçirmesi heyecan yarattı. 

 

Kaynak: Rodop Rüzgari

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ