İskeçe Muzaffer Salihoğlu Azınlık Lisesi için Bina istiyoruz

Batı Trakya

Geçen hafta İskeçe Muzaffer Salihoğlu Azınlık Lisesi’nin yılsonu gösterisini izlemek üzere belediyenin kültür merkezine gittim. Kültür merkezi dediğimiz yer eski üniversite anfitiyatrosu. İskeçe valiliğinin karşısındaki bina. Eskiden burada “azınlık etkinlikleri” gerçekleştirmek hayaldi. Çok şükür artık (yine de zorlukları olsa da) hayal olmaktan çıktı. Böylesine basit, “gelişme” denemeyecek şeylere bile sevinir olduk. Neyse, konumuz bu değil tabii ki.

Etkinlik başlamadan öğrencilerin yıl boyunca yaptığı resim sergisini geziyoruz. O an aklıma geldi: Neden bu etkinlik okulda yapılmasın? Neden İskeçe’deki tek azınlık ortaokulu ve lisesinin bir etkinlik – konferans – konser salonu olmasın? Bunu yanımdaki arkadaşla paylaşınca aldığım cevap beni Batı Trakya ve özelde de İskeçe gerçeğine indiriverdi: “Sen diyorsun yahu bırak konferans ve etkinik salonunu burada okulun adam gibi bir binası yok, sen neden bahsediyorsun.”

Evet, kim olsa böyle bir cümle karşısında realiteye, gerçek hayata döner. Ben de öyle yaptım. Bakın, İskeçe Muzaffer Salihoğlu Azınlık Ortaokul ve Lisesi, İskeçe’deki tek azınlık lisesi. 400’ün üzerinde öğrenciye eğitim veriyor. Bu yıl okula yapılan kayıt 127. Bu okulun 47 yıllık tarihinde bir ilk. Ancak, İskeçe’nin belki de en kalabalık okulu olan bu okul hala bir tütün deposunda hizmet veriyor.

Okul yöneticilerinden öğreniyoruz ki; 2005 yılında Eğitim Bakanlığı’na yapılan yeni okul binası talebine henüz cevap verilmemiş. Peki 2005 yılından sonra ne olmuş? Okul yönetiminden öğrendiğimize göre her yıl bu talep Eğitim Bakanlığı’na hatırlatılmış. Ancak ne gariptir ki aradan 7 yıl geçmesine rağmen hiçbri cevap alınamamış. Aslında buna pek şaşırmadım. Çünkü geçen sene azınlık eğitimiyle ilgili olarak, Eğitim Bakan Yardımcısından röportaj yapmak için 6 – 7 kez başvuruda bulunmama rağmen bize de herhangi bir yanıt verilmemişti. Hatta soracağım soruları bakan yardımcısına mail aracılığıyla göndermeme rağmen olumlu veya olumsuz bir yanıt alamamıştım. Herhalde Batı Trakya Türk Azınlığı’na, Eğitim Bakanlığı’nın uyguladığı muamele bu. “Duymuyorum – Görmüyorum – Konuşmuyorum” muamelesi.

Hadi neyse biz bir gazeteyiz ve ister röportaj verirsiniz ister vermezsiniz. Ancak yukarıda dile getirdiğimiz konu yüzlerce çoçuğu ilgilendiren bir mesele. Onların sadece geleceklerini değil, o okulda bulundukları yıllar içinde onların güvenliğini ve sağlığını da çok yakından ilgilendiren bir mesele.

İskeçe Azınlık Lisesi yönetimi soruna çare olabilecek bir yöntem öneriyor. Okulun ortaokul kısmı eski yerinde kalsın, liseyi İskeçe Aşağımahalle’de bulunan İskeçe Muzaffer Salihoğlu Azınlık Ortaokul Lisesi Spor Sitesi’ne taşıyalım diyor. Bunun için de yıllarca ne olumlu, ne olumsuz bir yanıt yok!

Şahsen, okuldaki öğrenci sayısındaki artışı ve sağlıklı bir eğitim sisteminin gereklerini dikkate alarak lise kısmının spor sitesine taşınmasının artık kaçınılmaz olduğuna inanıyorum. Vatandaşı olduğumuz devletin bakalığı eğer bir nebze iyiniyete sahipse ve bir nebze olsun öğrencilerin gerek günlük hayatını, gerekse geleceğini düşünüyorsa gerekli olan bürokratik izin – belge – onay, her neyse derhal vermelidir.

********

Eğitimle alakalı ele almak istediğim bir konu daha var. biliyorsunuz BAKEŞ yıllar önce Rodop iline bağlı Domruköy bölgesinde bir azınlık ortaokulu inşa etmek üzere Sirkeli Belediyesi’ne başvurarak arazi istemişti. Belediye araziyi tahsis etmişti. Ancak belediye meclisinin bu kararı Bölge Genel Sekreterliği tarafından reddedildi. Gerekli değişiklikler yapıldı bir kez daha başvuruda bulunuldu. Ama yine onay çıkmadı. Yıllar geçti Kalikratis planı geldi. Sirkeli Belediyesi, Kozlukebir Belediyesi oldu. Aynı başvuru Kozlukebir Belediyesi’ne yapıldı. belediye aynı araziyi bir kez daha okul yapmak üzere devretti. Ancak, meclisin kararı bir kez daha reddedildi. Bu kez ret kararını veren bu işlerin devredildiği Makedonya – Trakya İdari Bölge Genel Sekreterliği oldu. “Gerekçe nedir?” diye hiç sormayın. Çünkü gerekçe aynen İskeçe Azınlık Lisesi örneğinde olduğu gibi “iyiniyetin olmaması.” Bunun başka tarifi var mı sizce? Vatandaşlarının, “eğitim” ve “okul” gibi meselelerde son derece mantıklı ve makul taleplerini görmezden gelen bir anlayış karşısında ne denebilir ki Allah aşkına?

 

Ozan Ahmetoğlu, Gündem Gazetesi
 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ