Karaçanlar – Simandra

Karaçanlar – Simandra

Karaçanlar köyü İskeçe’nin 15 kilometre doğusunda güzel bir yaka köyüdür. Köyün batısında Dinkler, doğusunda Sünnetçiköy, güneyinde Yelkenciler köyü yer almaktadır.

Köyün isminin nereden geldiği tam olarak bilinmemekle birlikte, isimle ilgili köyde şöyle bir rivayet vardır:

Köyün ilk yerleşim yeri şu andaki yerinin 2 kilometre güneyinde Ortaköy adında bir köy olarak kurulmuş. Bu köye halk arasında “kıran” denilen salgın hastalığı gelince halk burayı terk etmiş ve Karabağlar denilen mevkiye yerleşmiş. Bugün Ortaköy’ün orada izi bile kalmamış, sadece bir türbe bulunmaktadır. Karaçanlar halkı da bu türbeyi yakın geçmişte onarmıştır. Daha sonra Karabağlar’a yerleşen halk bir süre burada yaşadıktan sonra Karaçanlar deresinin çok taşması sonucu yeniden yer değiştirmiş ve Karaçanlar’ın bugünkü yerine yerleşmişlerdir. Bundan sonra da köyün adının dereden dolayı Karaçanlar olarak anılmaya başlandığı sanılmaktadır.

Köy Kapodistriya palanından önce Gökçeler nahiyesine bağlıydı. Bu nahiye kapsamında sekiz köy yer almaktaydı. Karaçanlar köyü bu köylerle birlikte plandan sonra merkezi Yenice’de bulunan Vistonida Belediyesi’ne bağlanmıştır.

Yaşam şartları nedeni ile bu köyümüzde de zaman zaman yurt dışına göçler yaşanmıştır. Köy özellikle Türkiye ve Almanya’ya çok sayıda göç vermiştir. Aynı zamanda çok sayıda göç almıştır.

Özellikle İskeçe’nin Balkan kolundan bir çok köyden Karaçanlar’a yerleşen aile sayısı oldukça fazladır. Köy şu anda 300 hanedir.

Karaçanlar köyü meydanında bulunan cami zaman zaman köy halkı tarafından tamir edilmiştir. Cami beş vakit ibadete açıktır.

Bugün eğitim ve öğretime devam eden ilkokul da zaman zaman köy halkı tarafından tamir edilmiştir.

Karaçanlar köyünün çeşitli yerlerde vakıf arazileri de bulunmaktadır. Bu araziler açık arttırma yolu ile kiraya verilerek camiye gelir sağlanmaktadır.

Köyün geçim kaynağının önemli bir kısmını çiftçilik ve hayvancılık oluşturmaktadır. Köy halkının temel geçim kaynağı tütündür. Tütüncülüğün yanı sıra her türlü tarım işleri ve

hayvancılık da yapılmaktadır. Ayrıca köyde inşaat işçiliği ile geçimini sağlayan bir çok aile bulunmaktadır.

Batı Trakya’nın her köyünün olduğu gibi Karaçanlar köyünün de bir çok sorunu bulunmaktadır. Bunların başında ekonomik sıkıntılar gelmektedir. Son yıllarda tütün primlerinin azaltılması, hatta önümüzdeki yıl tamamen kesilecek olması köy halkını oldukça düşündürmektedir. Tek gelir kaynaklarının tütün olması sebebi ile köy halkı büyük bir maddi sıkıntı yaşayacaklarını düşünmektedir.

Karaçanlar köyünün insanları iyilik sever, misafirperver, gelenek ve göreneklerine bağlıdırlar. Birçok geleneğin yanı sıra burada hatim geleneği de yaşatılmaktadır.

Her köyde olduğu gibi Karaçanlar’da; sünnet, düğün, mevlit törenleri geleneklere uygun olarak yapılmaktadır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ