Dimetoka’daki tarihi Beyazıt Camii’nde yangın çıktı

Dimetoka’daki tarihi Beyazıt Camii’nde yangın çıktı

Yunanistan’ın Türkiye sınırına yakın Evros (Meriç) iline bağlı Dimetoka kentindeki tarihi Beyazıt (Çelebi Mehmet) Camisi’nde yangın çıktı. 15’inci yüzyıldan kalma Osmanlı camisi, sabaha karşı başlayan yangında büyük zarar gördü. Olay akıllara, kundaklama şüphesini getirdi. Ancak Yunan yetkililer, şu an için bu yönde bir kanıt olmadığını açıkladı.

Sabaha karşı çıkan ve kesin sebebi henüz bilinmeyen yangın, uzun süren çalışmalar sonucunda söndürüldü. Yangında, iç kısımlarının büyük bölümü ahşap olan cami büyük zarar gördü.

AFP ajansı, yaklaşık 50 kişilik itfaiye ekibi, çatısı tamamen yanan caminin minaresinin çökmemesi için de büyük çaba sarf ettiğini bildirdi.

Yunan haber ajansı ANA-MPA, saat 03.00 sıralarında başlayan yangına, camideki restorasyon çalışmaları sırasında elektrik kaynağından çıkan kıvılcımların yol açtığının tahmin edildiğini bildirdi.

Ajans haberinde, yangın ile ilgili incelemelerde bulunmak üzere, Yunanistan Kültür Bakanlığı Genel Sekreteri Maria Vlazaki’nin bölgeye hareket ettiği kaydedildi.

Salı günü de camide yapılan çalışmalar esnasında kaynaktan çıkan kıvılcımlar sebebi ile ufak çaplı bir yangın çıkmış ve hemen söndürülmüştü.

Dimetoka’da kent merkezinde bulunan, Çelebi Mehmet Camisi olarak da bilinen Beyazıt Camisi, Balkanlar’daki en önemli tarihi Osmanlı eserleri arasında sayılıyor. Yunanistan Kültür Bakanlığınca tarihi eser olarak koruma altına alınan ve ibadete kapalı olan camide son iki yıldır restorasyon çalışmaları yapılıyordu.

15’İNCİ YÜZYILDA TAMAMLANDI

Beyazıt Camii, 14’üncü yüzyılın sonlarına doğru Sultan I. Beyazıt’ın emriyle inşa edilmeye başlandı ve Sultan I. Mehmet tarafından 1420 yılında caminin inşası tamamlandı. Aynı yılın Mart ayında caminin ana girişindeki levhada da belirtildiği gibi, Beyazıt’ın oğlu Sultan Mehmet caminin açılışını gerçekleştirdi. Neredeyse 1 dönümlük alana yayılan tarihi cami, kare şeklinde bir ibadet alanından ve 22 metrelik bir minareden oluşmaktadır. 1970 yılında yaşanan afet sonrasında, görkemli minarenin bir bölümü yıkıldı. Kültür Bakanlığı’nın yapmış olduğu incelemeler sonucunda, tarihî camide çatlak, boşluk ve küf oluştuğu tespit edilirken, bunların caminin depremlerden aldığı hasar, çevre etkileri ve caminin inşasında kullanılan malzemelerin eskimesi gibi nedenlerden kaynaklandığı belirtildi.

Son yıllarda ise Yunan Kültür Bakanlığı 4 milyon euro’luk bir proje ile caminin restorasyon çalışmalarına başlamıştı.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ