Demografik Yapı

Demografik Yapı

Batı Trakya’nın yüzölçümü 8.758 km² olup, yaklaşık 400.000 kişi yaşamaktadır. [1]Batı Trakya’da Gümülcine, İskeçe ve Dedeağaç olmak üzere üç vilayet yer almaktadır. Bunların hepsi Türk ilidir. Batı Trakya şehirlerinden Gümülcine, Dimetoka ve Ferecik’in tapu tahrir defterlerine göre; 1485-1519’da bölgede 38.750 kişi yaşıyordu ve bunların %89’unu Müslüman Türkler oluşturuyordu.[2] Yunanistan Batı Trakya’sında ise 1920 yıllarında 385.072 kişi yaşamaktaydı. Bu nüfusun %74’ünü Türkler oluşturuyordu.

Yunanistan hükümetinin 1999 yılında Batı Trakya Türkleri için verdiği rakam 98.000’dir.  Batı Trakyadaki Kültür ve Eğitim derneklerine göre son rakkam ise bölgede 150.000 Türk nüfus olduğunu göstermektedir. Yüksek doğurganlıklarına rağmen Batı Trakya’da Türk nüfusu 80-90 yıldır aynı oranlardadır. [3]Türk nüfusunun artmayışının nedeni Yunanistan hükümetinin baskılarından kurtulmak isteyen Batı Trakya Türkleri’nin anayurtlarından ayrılmak zorunda kalmalarıdır.

Yunanistan’da Türkler’in yaşadığı diğer bölgeler ise; Rodos ve İstanköy adalarıdır. Rodos adasının nüfusunun % 15’ini Türkler teşkil eder.

Tarih boyunca Türk milleti, göçebe bir kavim olması ve Türk cihan hakimiyeti ülküsüyle Doğu Türkistan’dan başlayarak Avrupa ülkelerine kadar yayılmışlardır. Bu gün Türk milletinin farklı boyları ve kavimleri Asya’dan Avrupa ülkeleri ve Afrika’ya kadar uzanan geniş bir coğrafyada dağınık bir şekilde yaşamaktadırlar. Türkler’in bir kısmı bağımsız devletler kurarken bir kısmı da çeşitli devletlerin hakimiyetinde ve farklı sistemlerde varlıklarını sürdürmeye çalışıyor.

[1] Ramazan Özey, Türk Dünyası, “Yunanistan Türkleri,” İstanbul 1997, s. 317.
[2] Ramazan Özey, A. e., s. 318.
[3] Doç. Dr. Ömer Turan, Genel Türk Tarihi, A. m., s. 440.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ